Lokzang Woolds Mansleukoor naar ‘darpers’

31 maart 2018

Koor naar Berenschot’s Watermolen om dichter bij Winterswijk te zijn

Zangkoren in de regio hebben het moeilijk. Door vergrijzing en krimp slinkt het aantal leden. Het Winterswijks Mannenkoor werd daardoor al opgeheven en ook voor het Toonkunstkoor oost-Achterhoek klinkt binnenkort het slotakkoord. Het Woolds Mansleukoor wil uit die mineurstemming raken en komt met een opmerkelijke stap.

Door Bart Kraan

Een voor een komen ze deze woensdagavond De Schoppe van Berenschot’s Watermolen binnenlopen, de leden van het Woolds Mansleukoor die dan altijd repeteren onder leiding van dirigent Klaas-Jan Kos. Ze hangen hun jassen op en lopen naar de bar, waar sommigen zich door eigenaresse Wineke Buunk een kop koffie laten serveren. Of een Jägermeister, een favoriet drankje van veel van de leden. Ook van voorzitter Fons Kwak en secretaris Carel Lindeman, die met graagte van hun borrel nippen. ”We drinken vaak voor de repetitie een Jägermeister om de stemmen te smeren”, vertelt Kwak glimlachend. ”Bij heel veel koren is het verboden om voor de repetitie te drinken”, zo vult Lindeman aan. ”Maar bij ons niet, wij vinden het prima.”

Kwak, Lindeman en de overige leden van het koor maken duidelijk een ontspannen indruk, gezellig als ze het vinden in De Schoppe. Maar het is niet de gezelligheid van hun huidige domicilie geweest die hen ertoe heeft gebracht de Harmienehoeve, hun vaste onderkomen sinds de oprichting op 27 februari 1975, december vorig jaar te verlaten. Een beslissing die de nodige emoties heeft veroorzaakt, omdat veel leden gehecht waren aan de Harmienehoeven en de familie Boeijink, de beheerders, zo ongeveer tot het ledenbestand werden gerekend. De verhuizing is, aldus Kwak en Lindeman, pure noodzaak geweest om de vergrijzing tegen te gaan en het ledental op peil te houden. En zo te voorkomen dat het Woold Mansleukoor het lot moet delen van het Winterswijks Mannenkoor, dat twee jaar geleden moest worden opgeheven vanwege vergrijzing en het gebrek aan leden, en het Toonkunstkoor Oost-Achterhoek dat eveneens vanwege een sterk dalend ledental ophoudt te bestaan. ”Ook bij ons slaat de vergrijzing toe. We krijgen er soms wel eens mensen bij, maar die zijn meestal niet de jongsten”, vertelt Lindeman. ”De gemiddelde leeftijd is 65, ons oudste lid is 88”, zo vult Kwak aan.

Aantrekkingskracht
En het ledental is in vergelijking met vroeger behoorlijk gedaald. ”We hebben nu 28 leden, de laatste tien jaar zitten we rond de dertig, maar dat waren er ooit zestig”, aldus Lindeman.

Door naar Berenschot’s Watermolen te verhuizen, hoopt het Woolds Mansleukoor een grotere aantrekkingskracht te krijgen op ‘darpers’, mannen uit de bebouwde kom van Winterswijk. ”We denken en hopen dat de drempel om lid van ons koor te worden, lager wordt als we dichter bij Winterswijk zitten. Onze leden die in Winterswijk wonen, moesten voorheen negen kilometer met de fiets of de auto voordat ze bij de Harmienehoeve waren. Hier zitten we niet zo ver van Winterswijk”, aldus Kwak. Berenschot’s Watermolen is voor het koor de enige optie geweest toen de verhuizing ter sprake is gekomen. ”We wilden in het Woold blijven vanwege onze binding met de buurtschap. Gebouw Juliana kwam niet in aanmerking omdat op woensdagavond daar vrouwenkoor Zang en Vriendschap repeteert.”
”En we wilden wel horeca in ons nieuwe onderkomen”, zo vult Lindeman aan. Kwak: ”Voor ons is de repetitie ook een avond uit. Dan willen we wel iets kunnen drinken. De helft blijft na de repetitie ook wel hangen.”

Om lid van het Woolds Mansleukoor te worden, hoeven zangers niet noodzakelijkerwijs iets met het Woold te maken te hebben. ”Je hoeft niet per se een connectie met de buurtschap te hebben”, aldus Lindeman, volgens wie ongeveer de helft van de leden uit het ‘dorp’ komt. ”Iedereen die graag zingt en van mannenkoren houdt, is bij ons welkom.”
Nieuwe leden krijgen te maken met een breed repertoire, dat bestaat uit ongeveer vijftig nummers, variërend van klassieke liederen van onder anderen de bekende Oostenrijkse componist Franz Schubert tot Achterhoekse liederen zoals Bi’j uns an de grenze van Kottenaar Hulzer Willem Wilterdink, songs van dialectband Boh Foi Toch en Ierse evergreens als Sweet Molly Malone. En dat alles a capella, oftewel zonder begeleiding van muziek. ”Dat vinden we mooier”, vertelt Kwak. ”Vaak staat muziek veel te hard en overheerst die de zang, dat willen we niet.”

Versterking
Het Woolds Mansleukoor hoopt uiteindelijk op zo’n veertig leden uit te komen. ”Want we hebben veertig gilets besteld met een moderne kleur en een frisse uitstraling”, aldus Kwak, die eveneens hoopt dat alle zanggroepen dan de versterking krijgen die ze nodig hebben. ”We willen dat alle zanggroepen goed gevuld zijn. Dat is wel zo leuk voor onze dirigent, want die kan op die manier zorgen voor een goed concert.”

Om de aandacht op de verhuizing te vestigen, legt het Woolds Mansleurkoor flyers neer bij het gemeentehuis, het VVV-kantoor, scholtengoed De Roerdinkhof en diverse horecagelegenheden. ”Daarin staat wie wij zijn en waar we nu zitten”, aldus Lindeman. Wineke Buunk brengt het koor via diverse sociale media onder de aandacht.
Voor meer informatie en opgave: Carel Lindeman (tel.: 06-14512325), wooldsmansleukoor@gmail.com en de facebookpagina van het koor.


voorzitter Fons Kwak (rechts) en secretaris Carel Lindeman van het Woolds Mansleukoor

Het Woolds Mansleurkoor tijdens een repetitie.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen