Marco Bakker naar Steengroeveconcerten: ‘Met zingen kun je de hele wereld aan’

4 juni 2019

Marco Bakker is de grote ster in het Steengroevetheater deze zomer. En dat is bijzonder, want de tenor zegt niet zomaar ja tegen elk verzoek om te komen optreden. Waarom nu wel? De 81-jarige opera- en operettezanger – wiens stem er met de jaren alleen maar beter op is geworden – vertelt het in een exclusief interview met De 50+Krant.

Door Jan Ruesink

Aan Winterswijk bewaart hij veel goede herinneringen. Marco Bakker trad er immers vaak op, met Classic WM, Excelsior, het Batavier-ensemble, het Winterswijks Operette Gezelschap en natuurlijk met Ernst Daniël Smid en Henk Poort als De 3 Baritons. En ook in een bijzonder duet met Johanna Beskers van camping Nieuw Beusink. “Heel bijzonder en een leuk mens”, herinnert de zanger zich dat optreden.
“De omgeving bij jullie is echt schitterend”, weet hij van zijn bezoekjes aan Ernst Daniël in Winterswijk. “Ook al daarom heb ik zin in de optredens, want ik verblijf er een week in een B&B of hotel. Ik hoop Ernst Daniël, die weer in Winterswijk woont, weer te zien en ik denk dat ik de motor maar meenemen; lekker toeren in de omgeving en veel wandelen in de bossen, want ik ben een echte natuurliefhebber.”
Maar voorlopig zit hij thuis nog druk te studeren op zijn rol in Die Zauberflöte, een opera van Mozart die in een moderne vorm uitgevoerd wordt in de 230 miljoen jaar oude kuil in Ratum. Bakker zingt er als de priester/magiër Sarastro twee aria’s, op een hertaalde tekst van Jan Rot. Bakker: “Hij heeft mij bij de organisatie aanbevolen voor deze rol.”

En toch had Bakker enige twijfel toen zijn impresario hem belde voor de rol. “Ik heb al enige keren in de Zauberflöte gezongen, maar dan als Papageno, een zangpartij die veel geschikter is voor mijn stem, maar die personage is voor een jongere man en wordt in het Steengroevetheater gespeeld door acteur Peter Lusse. Heel grappig trouwens, want juist hem heb ik onlangs nog een masterclass zingen gegeven. De rol van Sarastro is echter een diepe bas en mijn eerste reactie was: die is veel te laag voor mij. Dus als ik mee zou doen, zou dat wel als consequentie moeten hebben dat het een toon hoger moest worden. En dat is dus gebeurd. Ik word natuurlijk wel vaker gevraagd op te treden, maar ik doe het alleen als ik het leuk en artistiek verantwoord vind. Ik heb nu met meerdere mensen van de organisatie contact gehad en ben zeer onder de indruk. Een regisseur als Jasper Korving en een productieleider als Corien Rösken, het zijn allemaal zeer gemotiveerde en professionele mensen. De meeste muzikanten en koorleden zijn amateurs, maar ik weet uit eigen ervaring dat als zij met een professionele zanger samenwerken, ze extra hun best doen zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ik vind het ook heerlijk om met jonge mensen samen te werken. Ik ben dus nu druk aan het oefenen thuis in Beverwijk en in ons vakantiehuis in Frankrijk.”

Dat doet Bakker trouwens tussen meerdere optredens door, want in mei zong hij nog met een koor, op 17 juni treden De 3 Baritons weer op in Utrecht en ook in de herfst en de winter staan er weer meerdere concerten in zijn agenda.

Hoe houdt u dat fysiek allemaal vol op uw 81e?
Bakker: “Ik doe alles met mate en ik sport veel, golfen, wandelen en zwemmen. Vooral het golfen is goed voor je conditie, als ik een 18-holesbaan doe, sta ik wel vier uur op de baan. En ik ben wel zo fanatiek dat ik steeds weer iets beter wil worden. Gelukkig ben ik gezegend met een goede stem, maar het blijft aandacht en oefening vereisen. Zingen is een kwestie van fysiek, houding, presentatie en ontspanning. Niet forceren. Christine Deutekom raadde me ook aan om altijd lessen te blijven volgen, want soms kunnen er heel kleine foutjes insluipen die je zelf niet door hebt omdat je je stem anders hoort dan anderen. Dat moet je niet verwaarlozen, want iets afleren is moeilijker dan iets aanleren. ”

Doet het zingen onderin de groeve, met misschien kou en regen, nog een aanslag op uw stem?
“Nou, ik ben wel gewend om in de buitenlucht op te treden. Maar ik zie de steengroeve als een extra uitdaging. De akoestiek is heel anders dan in een concertzaal en het orkest zit normaal in de orkestbak en daar zing je dan overheen. Nu staan we met z’n allen op het podium, het komt dus aan op een goede versterking en de juiste technici. Maar weet u, het gaat niet om Marco Bakker hoor, het gaat om het gezamenlijke resultaat.”

En wat zegt u tegen mensen die niet zo van opera houden of dat genre niet kennen?
“Gewoon komen en laat je verrassen. Die Zauberflöte is een mooi sprookje en wordt op een eigentijdse manier vertolkt. Het verhaal is ook heel geschikt voor kinderen en het wordt vast weer een visueel spektakel dat je gewoon moet meemaken. Drie jaar geleden stonden we met De 3 Baritons op Lowlands en was ik benieuwd of we als klassieke zangers het publiek mee konden krijgen. We vertolkten toen nummers van in dat jaar overleden popzangers als David Bowie en Prince. Dertigduizend jongeren gingen helemaal uit hun bol.”

Wat maakt het zingen zo leuk dat u het op hoge leeftijd nog volhoudt en er alleen maar meer lol in lijkt te hebben?
“Het is natuurlijk mijn vak en ik verdien er mijn brood mee en ik heb het geluk dat mijn stem nog heel goed is. Maar zingen is vooral een heerlijke expressie en is heel gezond, want bij zingen komen er speciale stofjes vrij. Je kunt er de grootste problemen mee wegzingen. Dan kun je de hele wereld weer aan. Ik doe het ook voor de voldoening die het me elke keer weer oplevert. Het applaus, maar ook dat mensen na afloop zeggen dat ze zo’n heerlijke avond hebben gehad. Dat stimuleert mij elke keer weer om mijn huiswerk goed te doen.”

Komt uw vrouw ook mee naar het Steengroevetheater?
“We weten nog niet of ze de hele week in Winterswijk is, maar bij de première zal ze zeker aanwezig willen zijn.”

CV Marco Bakker

Geboren: 8 februari 1938
Beroep: zanger (bariton) en presentator
Getrouwd met: Willeke van Ammelrooy
Opleiding: Conservatorium Amsterdam
Debuut: 1965 in de opera De Droom op het Holland Festival
Discografie: meer dan 90 cd’s en platen
Bekend van: het TROS-programma Muziek uit Duizenden, rol in de film Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium en als lid van De 3 Baritons.

Foto De 3 Baritons, v.l.n.r. Marco Bakker, Henk Poort en Ernst Daniël Smid

Zie ook: Marco Bakker zong ooit op feestje Winterswijkse Johanna Beskers

Bekende zangers en acteurs kijken uit naar Steengroevetheater

www.steengroevetheater.nl

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen