Meer resistente bacteriën in verpleeghuizen met veel antibioticagebruik

14 november 2017

UTRECHT – In verpleeghuizen waar meer antibiotica wordt gebruikt, kampen meer bewoners met resistente bacteriën. In sommige verpleeghuizen is zelfs één op de drie bewoners drager van een resistente bacterie. Dit bleek vandaag tijdens het symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg in Utrecht. Dat vormde de aftrap van de campagne Samen sterk tegen antibioticaresistentie (ABR). ABR is een groeiend probleem in Nederland en een bedreiging voor de volksgezondheid. Antibiotica worden minder effectief doordat meer bacteriën resistent worden naarmate we die geneesmiddelen vaker gebruiken. Er komt daarom een onderzoek naar antibiotica-gebruik in verpleeghuizen.

Onderdeel van de campagne is de site www.resistentiepreventie.nl. De site is gericht op het voorkomen van infecties. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn goede hygiëne en het verantwoord voorschrijven van antibiotica. Verzorgenden, verpleegkundigen, zorgbestuurders en specialisten ouderengeneeskunde kunnen er terecht voor informatie en tools.

Om resistentie effectief te bestrijden, is het belangrijk inzicht te hebben in hoe vaak resistente bacteriën voorkomen. Het RIVM heeft landelijke gegevens van ziekenhuizen en laboratoria. Maar van verpleeghuizen, waar veel kwetsbare mensen wonen, is deze informatie nog onvoldoende beschikbaar. Met een landelijk onderzoek onder bewoners van 300 verpleeghuizen worden deze gegevens in 2018 in kaart gebracht. Het RIVM werkt hierbij samen met regionale zorgnetwerken, verpleeghuizen en medisch microbiologische laboratoria. Het ABR-programma is een gezamenlijk project van ActiZ, het RIVM, V&VN, Verenso en Vilans, in opdracht van het ministerie van VWS.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen