Vijf jaar na de boktor is Beuzenes weer groen als vanouds

4 mei 2017

Het begon allemaal met een alerte bewoner van De Beuzens, die een foto van een beestje in haar tuin opstuurde aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daar gingen gelijk alle alarmbellen rinkelen, want het ging om de Aziatische boktor, een uiterst schadelijk beestje.  Toen het nieuws op 11 juli 2012 naar buiten kwam, dook de landelijke pers er massaal op af. Samen met de NVWA kijken we terug op die turbulentie periode.

Door Wim Ruesink Inspecteurs die in een wijde omgeving in bomen en struiken speurden, bomen die in een omtrek van 100 meter gekapt moesten worden, snoeihout dat jarenlang afzonderlijk moest worden aangeboden. Het waren geen halve maatregelen die vijf jaar geleden genomen werden na de vondst van een boktor in Winterswijk. Tijdens de speurtocht werden vervolgens nog zeven boktorren gevonden in en rondom een esdoorn. De beestjes waren vermoedelijk met verpakkingsmateriaal uit een Aziatisch land meegelift.

Waarom werd er gelijk zo hoog ingezet door iedereen, ook door NVWA? Is het beestje echt zo schadelijk?

Tjitte Mastenbroek, voorlichter van de NVWA: “Ja, de Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) is zeer schadelijk voor bepaalde boomsoorten en heeft dit bewezen in diverse uitbraken in Europa. Naast de schade die het aan kan richten in Nederland, zou de export van veel planten en plantaardige producten sterk beperkt worden als hij zich vestigt in Nederland. Vanwege de schade die hij kan aanrichten, is hij in Europa gereguleerd en heeft de status van quarantaineorganisme; dit geeft ons de verplichting hem uit te roeien.”

Is het verdwijnen van de boktor kwestie van geluk geweest of resultaat van aanpak door veel partijen?

“De maatregelen zijn vastgesteld op basis van kennis de boktor en de bomen en struiken waar hij op voor kan komen. De uitstekende samenwerking tussen bewoners, gemeente, aannemers en NVWA heeft zeker bijgedragen aan de effectiviteit van het maatregelenpakket” .

Kunnen wijkbewoners gerust zijn dat de boktor nu geheel weg is?

“Ja, doordat we nog een aantal jaren de wijk door middel van inspecties in de gaten hebben gehouden, hebben we vastgesteld dat de uitroeiingsactie effectief is geweest. Het aantal jaar van de monitoring is vastgesteld op basis van de maximale levensduur van het organisme.”

Hoe kijkt de NVWA erop terug en hoe tevreden bent u over de  inzet van wijkbewoners, gemeente en alle andere partijen?

“We beschouwen de actie in Winterswijk als succesvol, niet in de laatste plaats door de manier waarop is samengewerkt door bewoners en gemeente. De goede samenwerking met de gemeente Winterswijk  heeft door de volgende punten zeker bijgedragen aan de kwaliteit van ons werk:

-gemeente trad op als liaison en gastheer in de communicatie met de bewoners van Winterswijk -uitstekende informatiebron vanuit hun GIS-gestuurde gemeentekaarten

-huisvesting voor het crisisteam

-goede samenwerking met de ROVA (groenvoorziening en afvalverwerking)”

Boktor-vindster Petra Bouwhuis: “Het was nog al wat zeg, ik schrok me rot van alles wat ging gebeuren, maar was wel opgelucht dat ik gelijk melding heb gemaakt. Als je ziet wat dat beestje van schade heeft aangericht in Italië, ongelofelijk. Ik heb plakboeken vol over het gebeuren. De buurt was al hecht, maar door het gebeuren is de buurt nog hechter geworden. We hebben er diverse vriendschappen aan overgehouden. Met enkele mensen van de NVWA die als eerste hier waren heb ik nog steeds contact, we appen nog met elkaar. En kijk nu, gelukkig is de buurt weer net zo groen als voorheen” .


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen