Molen Bataaf draait op vrijwilligers

25 mei 2018

Culinaire fietsdag ‘D’Acht van de Bataaf’

“Door het maken van meel heeft de molen bijgedragen aan de ontwikkeling van dit gebied.” Een citaat uit de bedrijfsfilm van molen Bataaf, verwijzend naar het ontstaan van de molen in 1801. Precies 200 jaar na het in gebruik nemen van de molen werd op 2 juni 2001 de Stichting Molen Bataaf opgericht met als doel de molen terug te brengen in originele staat en te behouden voor de toekomst.

Door Betty Wassink

Vijftien jaar geleden ‘verkocht’ toenmalig molenaar Appie te Lintum de oude molenromp voor het symbolische bedrag van 1 euro aan de stichting. Na een intensieve fondsenwerving voor de restauratie werd molen Bataaf vanaf 2007 weer teruggebracht in de staat van 1937 en staat de molen sinds 2010 weer in volle glorie op de markante plek aan de Bataafseweg. “Je kunt een molen restaureren, maar als je er vervolgens niets mee doet, kun je de restauratie na tien jaar opnieuw doen”, aldus stichtingsvoorzitter Hans Donderwinkel.

 

Geluk

De zorg voor de molen is in goede handen bij een enthousiaste groep trouwe vrijwilligers. Penningmeester en secretaris Rikus Snel: “Je hebt mensen nodig die opgeleid zijn om de molen te laten draaien, mensen voor allerlei hand- en spandiensten en mensen die het geheel aansturen. We hebben het geluk dat we een nieuwe molen hebben en daardoor relatief lage onderhoudskosten. Met de subsidies die we destijds hebben binnengehaald konden we de restauratie grotendeels bekostigen en we konden zelfs het zo gewenste gewelvenplafond met handmatig gestapelde stenen realiseren. Maar er waren ook financiële tegenvallers, die we mede door het succes van het zandsculpturenfestival in 2012, konden opvangen. Ja, het gaat goed met de Bataaf.”

Onderhoud

De verhuur van een deel van de ruimte in de molenbelt levert inkomsten op voor onderhoud. Daarnaast ontvangt de stichting onderhoudssubsidies van gemeente, provincie en rijksoverheid. “Daarvoor moet een omvangrijk onderhoudsplan worden opgesteld, dat mede is gebaseerd op rapportage van een inspectie door de Monumentenwacht.” Donderwinkel noemt dat een van de belangrijke taken van het bestuur. Wim Lobeek, de bouwkundige in het bestuur, ziet het als een jaarlijkse APK. “Door regelmatig onderdelen te vernieuwen, kan de molen er over honderd jaar nog zo bij staan, maar een spaarpotje voor groot onderhoud blijft noodzakelijk.”

 

Immaterieel erfgoed

In maart is met de komst van Stuart Weir (39) de verjonging in het bestuur ingezet, die ook voor de molenaars en andere vrijwilligers is gewenst. De oudste molenaar is 76, de jongste begin 50, maar de belangstelling voor het molenaarsambacht onder jongeren lijkt langzaam te groeien. Dat het ambacht van molenaar als eerste Nederlandse traditie eind 2017 op de Representatieve lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco is geplaatst, vindt Donderwinkel van groot belang. “Nederland heeft daarin een voortrekkersrol. Met zo’n erkenning moet je ook wat doen, zoals het overdragen van kennis op volgende generaties.”
In de expositieruimte in de molenbelt werkt vereniging Het Museum aan de vernieuwing van de expositie over Winterswijkse scholtenboeren, de oprichters van molen Bataaf. Binnenkort nodigt het bestuur de nazaten van de oprichters uit, zodat ze kennis kunnen nemen van de geschiedenis en de rol van hun voorvaderen bij het ontstaan van deze molen.

 

Vrijwilligers

Bij de Bataaf zijn drie ‘leerlingen’ en tien gediplomeerde molenaars actief, van wie twee uit het Duitse Münster. Omdat het Nederlandse molenaarsexamen hoog staat aangeschreven, hebben zij het landelijk examen bij de Bataaf afgelegd. De vrijwilligers zorgen ervoor dat de monumentale molen regelmatig draait, maar zij plegen ook doorlopend onderhoud. Voor alle andere klussen is er de onderhoudsgroep. Tien mannen en twee vrouwen, die elke dinsdag schoffelen, verven, vegen en grasmaaien. Onderwijl worden nieuwtjes uitgewisseld, waardoor het ook een sociale functie heeft. Rikus Snel: “We prijzen ons gelukkig met de inzet van alle vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat het hier letterlijk en figuurlijk goed draait.”

 

Fietsdag

Wim Lobeek is de trekker van de nieuwe activiteitencommissie, die met randactiviteiten meer bezoekers kennis wil laten maken met de Bataaf. “Onze eerste activiteit is de culinaire fietsdag ’de Acht van de Bataaf’ op zondag 15 juli. Samen met producenten van mooie streekproducten hebben we een dagvullende culinaire fietsroute gemaakt met boeiende afstapplekken onderweg. Deelnemers krijgen allerlei streekeigen heerlijkheden voorgeschoteld zoals wijn, bier, kaas, vlees, koffie, honing, groente en brood van ambachtelijk gemalen meel, dat tijdens de Bataafse Brunch bij de molen wordt gebakken in een houtgestookte bakoven.”
Meer informatie over het programma en deelnamekosten staat op www.molenbataaf.nl

 

Openluchtspel

Rikus Snel vindt de molen een bijzonder mooie plek om te vertoeven. “Maar horeca-activiteiten in de molen zijn niet aan de orde, zoals statutair is vastgelegd. In de molen staat niets dat er oorspronkelijk niet hoort en dat blijft zo.” Dat weerhoudt de activiteitencommissie er niet van om meer ideeën uit te werken, zoals een openluchtspel bij de molen in 2019. Wim Lobeek is daarvoor in gesprek met een toneelgroep. “Er is al een toneelschrijver benaderd om een script te schrijven met de molen als locatie.“

 

Graanmolen Bataaf is – bij voldoende wind – open op zaterdagen van 9.30 tot 16.30 uur en op andere dagen als de molen draait. www.molenbataaf.nl

 

Het bestuur van de stichting Molen Bataaf. V.l.n.r. Stuart Weir, Wim Lobeek, Rikus Snel en Hans Donderwinkel.

 

Win gratis kaarten voor culinaire fietsdag

Op zondag 15 juli is de culinaire fietsdag “d’Acht van de Bataaf”. Een gemoedelijke dag fietsen met Bataafse Brunch, streekproducten en verrassende afstapplekken. Voor lezers van de 50+ krant zijn zes gratis deelnamekaarten beschikbaar. Onder de goede inzendingen op de drie onderstaande vragen worden 3 x 2 deelnamekaarten verloot. Beoordeling van de antwoorden is aan de experts van Molen Bataaf.

1. Waarom wordt Molen Bataaf in molenland ook wel de Rolls-Royce onder de molens
genoemd?
2. Hoe heet het unieke wiekensysteem van Molen Bataaf?
3. Wie was de grootste aandeelhouder onder de aandeelhouders van het eerste uur?

Stuur uw antwoorden uiterlijk 2 juni naar redactie@devijftigpluskrant.nl

Winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden bekendgemaakt via Facebook en de website van De 50+ krant.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen