Mondriaan-doek van Wilhelmina naar Villa Mondriaan

21 december 2017

 

WINTERSWIJK – Villa Mondriaan krijgt een bijzonder schilderij van Piet Mondriaan in bruikleen. Het gaat om het portret uit 1896 van koningin Wilhelmina dat eigendom is van Paleis Het Loo. Vanwege een grootscheepse renovatie van Het Loo verhuist het schilderij voor anderhalf jaar naar Winterswijk en vervolgens voor evenlang naar Amersfoort, waar het dan in het Piet Mondriaanhuis komt te hangen. Op 13 januari wordt het werk om 14 uur officieel onthuld door Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland.

Portret van Wilhelmina, koningin der Nederlanden is een van de weinige portretten die Piet Mondriaan heeft vervaardigd. Op het werk is de piepjonge koningin, die destijds nog maar zestien jaar oud was, te zien met een grote witte hoed op het hoofd. Mondriaan schilderde het portret waarschijnlijk op eigen initiatief vanaf een foto als studiestuk voor zijn opleiding. Hij waagde er zelfs geen nieuw doek aan, maar schilderde over een eerder gemaakt bloemstilleven heen.

Museum Villa Mondriaan heeft een bijzondere connectie met het schilderij. Tijdens de opening van het museum in mei 2013 maakte H.K.H. Prinses Beatrix het bestuur en directie van Villa Mondriaan erop attent dat Paleis Het Loo ook een vroeg werk van Mondriaan bezit. Het werk zou volgens haar zeer goed bij de collectie van Villa Mondriaan passen. Na overleg met de directie van Paleis Het Loo wordt deze Mondriaan voor langere tijd aan het museum in Winterswijk in bruikleen gegeven. Begin januari gaat Paleis Het Loo beginnen aan een ingrijpende renovatie, die drie jaar zal duren. Het portret van koningin Wilhelmina is daarom tot juli 2019 te zien in Villa Mondriaan.

Heet u Wilhelmina? Tijdens het weekend van 13 januari kunt u dan uw naamgenoot voor het eerst gratis komen bekijken in Villa Mondriaan. Ook de inwoners van de Wilhelminastraat in Winterswijk worden speciaal uitgenodigd om dit weekend kosteloos het portret te komen bewonderen.

Activiteit: Feestelijk onthaal Wilhelminaportret
Datum: Vrijdag 12 t/m zondag 14 januari 2018, officiële opening op zaterdag 13 januari
Locatie: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
Tijd: Officiële opening door Clemens Cornielje om 14 uur, museum het hele weekend geopend van vrijdag tot en met zondag, van 11 tot 17 uur.
Informatie: www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen