Mondriaan-doeken halfjaar naar Winterswijk voor tentoonstelling

26 juli 2018

WINTERSWIJK – In samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag presenteert museum Villa Mondriaan van 21 september 2018 tot en met 3 maart 2019 de tentoonstelling ‘Het Spirituele Pad’. In de najaarstentoonstelling staat de religieuze zoektocht van Mondriaan centraal. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, is gastconservator van deze tentoonstelling. In de expositie zijn meerdere Mondriaan-doeken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag te zien.

Piet Mondriaan, Het Singel, 1893, Collectie Gemeentemuseum Den Haag
De religie en filosofieën waarmee de kunstenaar in aanraking is gekomen, zijn van groot belang geweest voor Mondriaans zoektocht naar abstractie. Hij groeit in Winterswijk op in een streng calvinistisch gezin. In zijn Winterswijkse schilderijen laat Mondriaan zich dikwijls beïnvloeden door het geloof. Als hij op zijn twintigste naar Amsterdam verhuist om te studeren aan de Rijksacademie, laat hij het hervormde gedachtegoed al snel achter zich. In de hoofdstad komt hij in aanraking met de theosofie. Mondriaan raakt in de ban van deze spirituele stroming en koestert de geschriften van theosofen Madame Blavatsky en Rudolf Steiner. Langzaam maar zeker maakt zijn christelijke geloof plaats voor een meer spirituele levenshouding.

Piet Mondriaan, Twee chrysanten, ca. 1899-1900. Collectie Gemeentemuseum Den Haag
De tentoonstelling in Villa Mondriaan vertelt het verhaal van Mondriaans religieuze ontwikkeling, van zijn doop in Amersfoort tot in zijn eerste contact met de theosofie. Aan de hand van een diverse selectie van religieuze schilderijen en bijzondere historische objecten bewandelt de bezoeker Mondriaans spirituele pad samen met Benno Tempel, die ook de audiotour heeft ingesproken.

Tentoonstelling: Het Spirituele Pad
Datum: 21 september 2018 t/m 3 maart 2019

Adres: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk

Openingstijden:
6 maart 2018 t/m 4 nov 2018, di t/m zo 11-17 uur
5 nov 2018 t/m 10 maart 2019, vr t/m zo 11-17 uur

Informatie: www.villamondriaan.nl. of +31 (0) 543 51 54 00

Grote afbeelding: Piet Mondriaan, Kindje 1901, collectie Gemeentemuseum Den Haag

 

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen