Truus te Selle Winterswijks bekendste actrice aller tijden

24 juli 2017

Musicalster uit de Weverstraat

 

Truus te Selle (71) mag gerust Winterswijks bekendste actrice aller tijden genoemd worden. Best vreemd dat inwoners van ons dorp  haar kennen van een van de vele rollen die ze speelt, maar niet weten dat ze Winterswijkse roots heeft. De 50+ Krant sprak met Truus en trof een vrouw die vol bewondering en waardering terugkijkt op haar jeugd in Winterswijk.

 

door Wim Ruesink

 

Het waren niet de minste producties waarin ze belangrijke rollen vertolkte. Truus te Selle speelde Wilhelmina (ongeveer  vijftig maal) in de musical Soldaat van Oranje  en heeft oneindig veel televisierollen op haar naam staan.  Ze speelde o.a. in Het Dagboek van Anne Frank, De Zomer van 45, Bureau Kruislaan, Baantjer, Goudkust, Gooische Vrouwen, Flikken Maastricht, Ernstige Delicten, GTST en Spangen. Ook acteerde Truus in veel films, waarvan De Heineken Ontvoering wel de bekendste is. Hierin speelde ze de echtgenote van Freddy Heineken. Heden ten dage is ze o.a. te zien in de tv-serie Brussel en in de kinderserie Ludwigs op Nickelodeon. Haar toneelcarrière bestrijkt eveneens een indrukwekkende rij van producties waar ze in meespeelde. Vorig jaar baarde ze opzien in de rol van Roosje in Dansen met de Vijand, een productie van Janke Dekker, een heel mooie voorstelling, die vier nominaties kreeg voor de Musical Awards 2017. Dansen met de Vijand vertelt het verhaal van een joodse danslerares wiens man heult met de vijand.  Het stuk gaat in 2018 in reprise  en gaat het hele land door. Ook is Truus speldocent en begeleidt ze jonge acteurs zoals Valentijn Bernard, die de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema in Soldaat van Oranje speelt. Verder is ze dramacoach en in die hoedanigheid begeleidde ze de speelfilm Van God Los. Bovengenoemde is slechts een beknotte samenvatting van alles wat ze op haar palmares heeft staan.

 

Truus werd in september 1945 geboren in het huis van haar grootouders aan de Misterweg in Winterswijk, verhuisde spoedig daarna naar de Weverstraat en groeide tot haar elfde jaar op in die straat. De ouders van Truus waren echte Winterswijkers, maar door het werk van vader Te Selle (hij was bij de PTT werkzaam) verhuisde het gezin met vier kinderen het hele land door en vestigden ze zich onder andere in Amsterdam, waar Truus op enkele kleine uitstapjes na is blijven wonen.  Truus woont in hartje Amsterdam, vlakbij het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Truus heeft twee zoons en twee kleinkinderen  (wonen allemaal in Amsterdam) en is regelmatig oppasoma. Haar ouders keerden na het pensioen van vader terug naar Winterswijk. Ook woont er nu weer een zusje van Truus in Winterswijk, eentje in Aalten en haar broer in Enschede.

 

Warme herinneringen van Truus aan Winterswijk

 

“In de Weverstraat woonden we vlakbij het toenmalige wijkgebouw. In dat gebouw gingen kinderen in de naoorlogse jaren met een zonnebril op onder  een soort hoogtezon om aan te sterken. Ik hoefde niet maar vond het reuzespannend.”

 

“Op de fiets naar de Bekendelle, heerlijk een hele dag in de beek spelen. Heel af en toe kom ik er nog wel eens, maar in mijn herinnering was het er toen veel ongeschondener dan nu. Vele jaren later fietste ik eens met mijn oudste zoon door de Bekendelle. Ik kreeg er opeens een heel bijzonder  gevoel, een soort euforie. Het ontroerde mij door de herinneringen en de schoonheid daar. Een oudoom en -tante hadden  een uitspanning/ijssalon  bij de watermolen tegenover Berenschot. Ik kwam er graag.  De Achterhoek is zo mooi. Ik corrigeer ook onmiddellijk mensen als ik het over de Achterhoek heb en ze dan zeggen: “oh Twente”. Nee zeg ik dan, geen Twente, maar de Achterhoek. En dan die prachtige typische Winterswijkse gebruiken, nieuwjaarwinnen  en daarbij een snoepzak ophalen. Ik mocht ze uitdelen bij de Te Selle’s van de ijssalon. Paasgebruiken als eierentikken en wat te denken van het bloemencorso. Ik heb een keer meegelopen met de wagen van mijn vader, ergens begin jaren 50. Mijn vader had een wagen met de titel Vaders klomp is mijn scheepje. Ik liep er supertrots naast. En dan die kermis bij het oude feestgebouw, ik had als kind ook wel eens een bruiloft daar.”

“Ik ging naar school C, een heel progressieve school voor die tijd, leerde daar niet lezen volgens de toen traditionele aapnootmies-methode, maar volgens de globale methode. Op mijn elfde jaar zijn we naar Aalten verhuisd waar we een jaar gewoond hebben. Was best wel schokkend als kind, zoveel anders daar in Aalten, erg behoudend en conservatief toen nog.”

 

“Met Gerrit Komrij had ik het eens over onze Winterswijkse komaf. ‘Tja, de meeste mensen uit Winterswijk hebben niet zo’n vlucht genomen’, merkte hij op.”“Winterswijk, de enige plaats in Nederland waar je de naam Te Selle niet hoeft te spellen” (Er zijn meer dan honderd Te Selle’s in Winterswijk, red.)“Mijn grootvader en mijn vaders oudste broer zijn omgekomen bij een bombardement aan het eind van de oorlog. Ze hadden een werkplaats en huis aan de Misterweg, waar een verdwaalde Engelse bom, die voor Duitsland bestemd was, neerviel.”

 

 

Truus te Selle tijdens de voorstelling Dansen met de vijand. Foto: Roy Beusker.

Foto: Roy Beusker

 

Truus als meisje achter een corsowagen van het gezin in de jaren vijftig.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen