Nadia Zerouali vanavond op tv terug naar Winterswijk

13 mei 2019

WINTERSWIJK – In het nieuwe vierdelige NTR programma Het ramadangerecht volgt culinair schrijver Nadia Zerouali acht hoofdpersonen en families bij de voorbereiding van hun favoriete ramadangerecht. Ze schuift bij hen aan tijdens de iftar, de avondmaaltijd na zonsondergang. In de eerste aflevering reist Nadia naar Winterswijk, waar ze geboren en getogen is. Jaren geleden kwamen haar ouders daar om als gastarbeiders in de textielindustrie te werken. Van haar moeder heeft Nadia de liefde voor koken geërfd. Dus gaat ze samen met haar het eerste ramadangerecht van de serie maken: harira met brood van meel uit de ambachtelijke molen.
Nadia: “In ons gezin was ik de enige van mijn vier zusjes en broertje die altijd bij mijn moeder in de keuken te vinden was. Toen ze weer een keer haar befaamde harira had gemaakt, een rijkgevulde Marokkaanse soep, en de smaak anders dan anders was, proefde ik net zolang tot ik had uitgevogeld wat er ontbrak. Het bleek dat ze witte peper had gebruikt in plaats van zwarte”.
Met haar ouders praat ze over hoe zij deze maand beleven. Samen met haar vader bezoekt ze de begraafplaats van Winterswijk. Nadia’s vader heeft er voor gezorgd dat er een nieuwe begraafplaats voor moslims is ingericht. Nadia: “Toen mijn man overleed, hadden wij geen islamitische begraafplek hier, dat was moeilijk. Hij is in Lelystad begraven omdat er hier geen plek voor was….Sindsdien vocht mijn vader ervoor om die plek te regelen”.

In Castricum bezoekt Nadia de familie Seley, een Oeigoerse familie die al ruim 15 jaar in Nederland woont. Ze komen oorspronkelijk uit Xinjiang, een provincie in China. Daar worden Oeigoeren onderdrukt. Vandaar dat de familie Seley naar Nederland vluchtte.

Uitzending: maandag 13 mei om 19.50 uur bij de NTR op NPO2

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen