Met de natuurkalender in de hand op pad

28 september 2017

Door Bernhard Harfsterkamp

 

Buiten met Bernhard

 

Omdat dit artikel enkele weken eerder wordt geschreven dan het de lezer onder ogen komt, is het soms lastig om een onderwerp te kiezen voor deze natuurkalenderrubriek. Als ik nu bijvoorbeeld over vliegenzwammen en andere fraaie paddenstoelen schrijf, zul je net zien dat de tweede helft van september warm en droog is. Daardoor is er dan nauwelijks een paddenstoel te zien. Dat zou u als lezer die op mijn aanraden zwammen in het Rommelgebergte gaat bewonderen teleurstellen. Plant en dier doen nou eenmaal niet altijd wat wij willen.

De natuurkalender in mijn hoofd is ontstaan doordat ik al jaren in de Winterswijkse natuur rondloop. Ik lette goed op wanneer planten beginnen te bloeien, vogels weer zingen of terugkeren uit Afrika of wanneer bepaalde vlinders voor het eerst vliegen. Toch zijn er mooie hulpmiddelen voor wie de seizoenen in de natuur minder intensief volgt. Er is bijvoorbeeld de website www.naturetoday.com , waarop iedereen zijn waarnemingen kan doorgeven, maar ook de natuur in Nederland kan volgen. Bovendien wordt aangegeven wat er in een maand verwacht kan worden. Voor de witte paardenkastanje wordt bijvoorbeeld aangegeven dat in september de kastanjes rijp zijn en dat de boom al volledig in herfstkleuren kan komen.

 

Achterhoekse Almanak

Natuurkalenders bestaan al lang. Jac. P. Thijsse, bij menigeen nog bekend van de Verkade-albums, de serie waarin ook vier delen over de jaargetijden verschenen, stelde er al één samen voor zijn Wandelboekje. Aardig om eens te bekijken, maar niet goed meer bruikbaar omdat er in 100 jaar veel is veranderd vooral ten aanzien van bloeitijden van planten. Actueler is de natuurkalender die Steven van den Brand elk jaar samenstelt voor de Achterhoekse Almanak. Het is de moeite waard die elk jaar opnieuw door te lezen. Uiteraard zijn er vaste onderdelen, maar Van den Brand zorgt elk jaar voor nieuwe verhalen voor de verschillende maanden. Daarnaast staan er weersvoorspellingen voor het hele jaar bij!

Voor september lezen we dat het van 22 tot 26 september “vrij warm nazomerweer met maxima rond 20 graden celsius of hoger” zal zijn. Daarna zal het aanhoudend zacht zijn, “al nemen de buienkansen toe”.  Voor september verwacht Van den Brand volop wegtrekkende zomergasten, de vogels die alleen vanaf de lente tot aan het begin van de herfst in ons land verblijven. “Veel parken, bosjes en struiken herbergen in de vroege ochtend doortrekkende grasmussen, roodstaartjes, bladzangers als fitis en tjiftjaf, vinken en lijsters.” En als het toch al wat kouder wordt kunnen eind september de eerste kramsvogels, koperwieken en kolganzen, afkomstig uit het hoge noorden worden verwacht.

 

Klimop

Eind september bloeit zeker nog de klimop. Die krijgt altijd pas deze maand bloemen, die niet erg opvallen, want ze zijn geelgroen. Ze produceren veel nectar, waarvoor vele insecten dankbaar zijn, want het aantal bloeiende planten neemt in de nazomer snel af. Bijna iedereen heeft wel een kleine of grote klimop in de buurt. Bekijk die eens nauwkeuriger en u zult zien dat die bloempjes helemaal niet lelijk zijn. Geniet vooral ook even van het gegons van de vele insecten, want dat zullen we daarna tot in maart nauwelijks meer horen.

 

De nieuwe Achterhoekse Almanak met de natuurkalender voor 2018 verschijnt in de tweede helft van oktober


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen