Niet beek, maar ondergrondse wel vult Strandbad

20 juli 2018

Winterswijk baadt in bronwater

 

Het is een grote misvatting onder Winterswijkers dat het water van het Strandbad uit de naastgelegen beek wordt gehaald. Het water komt  namelijk uit een ondergrondse bron, een wel. Onder het strandbad loopt een eeuwenoude beekbedding.

 

Door Wim Ruesink

 

Het Strandbad kreeg dit seizoen meerdere malen de vraag of er wel genoeg water was in de zeer droge periode die dit voorjaar/zomer heerste.  Helma van Beek van het Strandbad vertelt: “Het bad wordt ieder jaar helemaal schoongemaakt. In het najaar verlagen we de waterstand al. Het water wordt door een pomp in de Boven-Slinge achter het Strandbad afgevoerd. Doorgaans wordt in januari/februari, bij voorkeur bij licht vriezend weer, de bodem van het bad helemaal schoongemaakt. Er wordt als het ware een laagje zand afgeschraapt met een graafmachine. Om dit te kunnen doen, wordt een week voor de grote schoonmaak het bad zo ver als mogelijk leeggepompt. Het laatste beetje water moet er middels bronbemaling uitgepompt worden.”

“Zo’n schoonmaak moet in een kort tijdsbestek gebeuren, omdat je zo kort mogelijk de bronbemaling op het bad wilt houden. Je onttrekt hiermee namelijk ook water aan de omgeving. Op het moment dat de bronbemaling uitgaat, kan het bad weer vollopen. Het is een grote misvatting onder Winterswijkers dat het water uit de beek in het bad loopt. Er zit namelijk een wel onder het Strandbad; een eeuwenoude beekbedding/waterstroom loopt onder het bad door. Dit water komt uit Duitsland en stroomt via het Rijk van Nijmegen richting Winterswijk en wordt door een pakket zand, grind en aardlagen in het bad gestuwd, waardoor het direct natuurlijk gefilterd wordt. Als het bad helemaal leeg is, zie je ook daadwerkelijk het water uit de grond spuiten. Er zitten alleen al in het gebied onder de hoge duiktoren zo’n zeven welpunten.”

“Zodra de pomp is uitgezet, loopt er dus schoon water vanuit de wel het bad in. Het is als de wet van de communicerende vaten. In het begin gaat dit heel hard, maar later, als de druk van de bovenzijde hoger wordt, gaat het langzamer. Met de enorme droogte vanaf het vroege voorjaar en zomer doet de wel haar best, maar gaat er ook veel water ‘verloren’ in de droge omgeving, op weg naar Winterswijk. Het hoeft dus niet per se in Winterswijk te regenen om de wel te voeden, maar nu was het zowel bij onze oosterburen als bij ons relatief droog over een lange periode. Het duurt dan langer voordat het bad gevuld is.”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen