Niet meer de studio in, maar de boer op met seniorendisco Doar Umme

25 januari 2018

Joop Derksen stopt met Rond Umme

Na achthonderd afleveringen stopt presentator Joop Derksen (69) uit Winterswijk  met een van de meest populaire radioprogramma’s van de Achterhoek, Rond Umme, het nu al legendarische geesteskindje van Joop. Na 29 januari zal de maandagavond voor veel ouderen niet meer hetzelfde zijn.

 

Door Wim Ruesink

”Het doet me echt pijn om afscheid te nemen van de grote groep trouwe luisteraars van RTV Slingeland die wekelijks op Rond Umme afstemde”, zegt Derksen. “Ik deed het altijd met veel plezier, samen met Hans Huiskamp die de techniek deed. Maar het is mooi geweest zo. Het goede nieuws is dat ik nog meer de boer op ga met Doar Umme, de seniorendisco. Vanaf 1 februari steek ik daar mijn energie in. Men kan dus blijven genieten van deze muziek, zij het dan niet meer thuis voor de radio.” Komende maandag dus nog één keer en het wordt een hele mooie uitzending. “Sandra van Reys en Eric Heutinck komen optreden in de studio, evenals Duo TweeFM, de ontdekking van 2016.”

Begonnen bij XYZ
“Ik ben eind jaren 70 begonnen bij XYZ, de voorloper van RTV Slingeland. Hier heb ik zo’n 12½ jaar gepresenteerd, toen actief geweest bij de folkloristische dansgroep   Wi`j hold `t bi`j `t olde in Aalten. En nog een jaar gewerkt voor Radio Lindeboom , ook in Aalten.  In 2002 ben ik bij Slingeland begonnen met Rond Umme. Maar ik heb daar nog meer gedaan, zat o.a. in het bestuur en de programmastaf, een jaar lang reclamegelden binnengehaald, uitzendingen op locatie gemaakt en met Willy Klein Meuleman aan het opzetten van TV Slingeland gewerkt.”
Rond Umme was elke maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur. “In het eerste uur wekelijks een gast van de meest uiteenlopende pluimages. Niet alleen lol, maar ook de serieuze kanten van het leven. Ik heb er veel gasten op bezoek gehad; Hans Keuper, Ben Lucassen , Brook Duo, Reinhard ten Brink, Hein Migchelbrink van de Spitfires, Harm Oet Riessen en Gert Timmerman, vlak voor hij overleed. In het tweede uur een muzikale zwarftocht, wekelijks door een andere regio, die altijd eindigt in de Achterhoek. Nummers van Hulzer Willem, Mexico Brothers, Hameland Combo, Grolsche Hofzangers etc; alles kwam voorbij. Zondags is altijd de herhaling bij de lokale radio in Aalten. Is het bijna kerst of carnaval, dan draai ik daar natuurlijk ook wat van in het dialect. Rondom het Volksfeest zoek ik muziek uit die men vroeger vaak in de feestzalen hoorde, van het Hameland Combo bijvoorbeeld.”

Emotionele reacties
“Ik pakte op maandagavond na 22.00 uur de telefoon niet meer op”, biecht Joop op. “Te veel emoties.  Het maken en presenteren van de uitzendingen ( totaal zo’n vijf uur werk per keer ) was ontzettend leuk om te doen. Maar ik kreeg op een gegeven moment regelmatig na de uitzending zwaarbeladen telefoontjes van luisteraars, die mij op emotionele toon hun verhaal vertelden. ‘Joop, die plaat van de Pardonkles  die hebben wij 50 jaar geleden op onze bruiloft gehad. Nu is mijn man pas overleden en het deed mij zoveel toen ik de opname net weer hoorde’. Dit soort hartverwarmende, maar ook voor mij zware telefoontjes. Op een gegeven moment trok ik dit amper meer. Ik begrijp die reacties wel en heb gelukkig ook veel mensen op een of andere manier kunnen helpen. Ik kreeg thuis een telefoontje van een man die op zoek was naar bepaalde dialectnummers. Ik vroeg hem waarvoor. Hij vertelde mij toen dat hij niet meer lang te leven had en deze voor zijn uitvaart wilde hebben. Ik heb het voor hem geregeld. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van zijn zoon: vader was overleden en in het nachtkastje lag een brief: Wil je Joop bedanken als ik er niet meer ben. Dit doet mij enorm veel, nog steeds.”

De kracht van Rond Umme
“De kracht van Rond Umme zit hem in het gemoedelijke, niet je zelf voorop stellen en draaien wat jij leuk vindt, nee, luisteren naar wat er leeft en speelt. Van  Ronny, lass die Sonne wieder scheinen, tot Varken mot noar de beer, ze kwamen allemaal voorbij.”

 

De Leo Blokhuis van de dialectmuziek
Joop Derksen wordt wel eens de Leo Blokhuis van de dialectmuziek genoemd, naar de bekende popprofessor van de Top 2000 die een encyclopedische kennis van de popmuziek heeft. Niet zo gek als je bedenkt dat Joop 2000 singles, 500 elpees, honderden cd’s en cassettebandjes en zo’n 15.000 (!) nummers op de pc in huis heeft, bijna alles in dialect. Daarnaast heeft Joop een enorm archief van alle 800 uitzendingen van Rond Umme. Regelmatig doen muzikanten dan ook een beroep op Joops kennis en archief.

 

Ook Gert Timmerman is op bezoek geweest bij Rond Umme.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen