Nieuwe inzichten over hutspot

28 november 2018

Vorig jaar verscheen Kleine geschiedenis van de hutspot van Jacques Meerman. Daarin heeft hij alles over de hutspot nog eens goed uitgezocht. Daaruit blijkt dat hutspot wel degelijk een oer-Hollands gerecht is, dat zeker al vanaf de 16de eeuw bestaat. Het heeft daarna enige eeuwen geduurd voordat het de stamppotvorm kreeg. Het gerecht is in het westen van Nederland ontstaan en bereikte pas veel later het oosten. Voor de Achterhoek is het geen eeuwenoud streekgerecht, maar een gewaardeerde nieuwkomer die snel populair is geworden.

 

De oorsprong van de hutspot wordt vaak in verband gebracht met het Leids ontzet van 1574. De bewoners van Leiden hielden dapper stand tegen de Spanjaarden in de 80-jarige oorlog. Die dropen uiteindelijk af en daarna ontdekte een Leidenaar, er worden verschillende namen gegeven, in het verlaten Spaanse kamp de ketel met hutspot. Daardoor werd het een gerecht dat altijd bij de viering van het Leids ontzet werd gegeten. Naast brood en haring, waarvoor de watergeuzen hadden gezorgd. Op het wereldwijde web circuleren recepten van het gerecht dat in die ketel zat. Dat is een hutspot met exotische ingrediënten. Volgens Meerman is dit een verzinsel van latere tijden. Onze hutspot heeft niets met Spanje te maken.

 

Hutspot, niet te verwarren met het Belgische Hutsepot, dat staat voor eenpansgerechten met een veelheid aan ingrediënten, is oorspronkelijk een eenpansgerecht van alleen ui, wortel en vlees. De pastinaak, een familielid van de wortel, die ook altijd in verband wordt gebracht met de Leidse hutspot, is volgens Meerman geen bestanddeel geweest. Al is het lekker om die wel toe te voegen. Zo zijn er vele mythes rondom die hutspot ontstaan. Meerman toont aan dat de Oranjes een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling en popularisering van de hutspot. Omdat het met Willem van Oranje werd geassocieerd en de bevrijding van Nederland van de Spanjaarden wilden ze er een soort nationaal gerecht van maken. Is dat gelukt? Ik denk van wel, want hutspot wordt nog steeds veel gegeten. Sinds het einde van de 18de eeuw wel met aardappel, en vanaf de tweede helft van de 19de eeuw gestampt. Het vlees, dat er altijd in zat, klapstuk, heeft inmiddels de neiging om te verdwijnen, maar er zijn ook weer nieuwe varianten. Gerechten die nog altijd worden gegeten blijven zich ontwikkelen. Hierbij een van mijn versies, die niet gestampt wordt.

 

Wat hebben we nodig voor vier personen?

 

·         300 gram in stukjes gesneden succadelappen;

·         Vier grote uien, fijngesneden;

·         Een pond aardappelen, geschild en in blokjes gesneden;

·         Twee winterpenen, geschild en in kleine stukjes gesneden;

·         Twee pastinaken, geschild en in kleine stukjes gesneden;

·         Zout, peper, kruidnagel, laurierblad, bonenkruid;

·         Boter en olie;

·         Water (niet te veel, want we willen niet afgieten) en bouillonblokje.

 

Hoe bereiden we het?

 

·         Bak de stukjes rundvlees in de boter en olie op hoog vuur, totdat ze goed bruin zijn;

·         Bestrooi met zout en peper;

·         Matig het vuur en voeg de helft van de uien toe en sudder totdat ze goudgeel zijn;

·         Voeg water (niet met te veel beginnen) en een bouillonblokje, kruidnagel, laurierblad en bonenkruid toe;

·         Laat anderhalf uur op zacht vuur stoven, eventueel nog wat water toevoegen;

·         Voeg dan de blokjes aardappel, de andere helft van de ui en de peen en pastinaak toe;

·         Stoof tot alles goed gaar is.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen