No nonsense broers Tenbergen trots op Winterswijk

28 september 2017

Ondernemen zonder poeha

Laurens, Hans en Jan Tenbergen (v.l.n.r.) begonnen al vroeg met een eigen bedrijf. De broers zijn inmiddels de vijftig gepasseerd en kijken met plezier even terug op hun jeugd en de ontwikkeling die ze doormaakten.

 

door Betty Wassink

 

Hans (58) begon met werken in de keuken van het Elisabeth Ziekenhuis en verzorgde daarna een aantal jaren de administratie van de operatiekamers. Op zijn 26e koos hij voor een eigen bedrijf met het Pelkhuisje aan de Kloetenseweg. Broer Laurens (54) volgde zijn passie voor tuinen en ging naar de Tuinbouwschool. Na de vakopleiding werkte hij bij Bulten in Aalten, waarna hij zijn eigen hoveniersbedrijf begon. Helaas dwongen rugklachten hem na drie jaar tot een andere keuze. “Ik zag het niet zitten om op kantoor te zitten en personeel het werk buiten te laten doen.” In zijn vrije tijd stond hij achter de bar in het Pelkhuisje. Terwijl Laurens zoekende was, breidde Hans in 1986 uit met een cafetaria aan de Vredenseweg, dat een jaar door Laurens is gerund. Broer Jan heeft zich altijd afgevraagd, hoelang Laurens als echt buitenmens dat vol zou houden. “Hij was de enige bij ons thuis, die als tiener altijd al bezig was in zijn eigen kas en tuintje in de grote achtertuin.”

 

Bouwvakker Jan

Ook Jan (59) begon voor zichzelf. Na de technische school werkte hij vanaf 1975 als allround bouwvakker bij bouwbedrijf WAM. “Ik was als vijfjarig jochie al niet weg te slaan bij een oom van ons, die bij ons thuis aan het verbouwen was. Ik zei tóen al, dat ik dat later ook wilde.” Na diverse avondstudies en verschillende werkgevers werd Jan in 1987 eigen baas. In 2006 kwam zijn zoon Thijs als medevennoot in het bedrijf, dat nu vijf personeelsleden heeft. “De geschiedenis herhaalde zich, want ook Thijs vond het als klein kereltje al leuk om me te helpen bij een verbouwing thuis.”

 

Familiespektakel

Hans en Laurens ruilden van werkplek en na dertien jaar verhuisde Laurens het Pelkhuisje naar de voorkant van het pand en stootte het achterliggende feestzaaltje Jansen&Johnsen later af. Hij was een aantal jaren actief bij de ondernemersvereniging ABHCity, waar hij onder andere aan de wieg stond van de schaatsbaan op de Markt. “Die periode was heel leerzaam. Organiseren vind ik leuk en ik heb veel mensen en verenigingen leren kennen en ervaren wat je met z’n allen kan bereiken. Daar wilde ik iets mee doen voor Winterswijk zelf.” Zijn wens om een heel groot visitekaartje voor Winterswijk af te geven, werd samen met honderden mensen gerealiseerd tijdens drie succesvolle edities van ‘zijn’ Familiespektakel. “Zie wat een rijkdom er is aan verenigingen. Daar mag Winterswijk heel trots op zijn.” De negen parttimers waarmee hij Cafetaria Het Pelkhuisje runt zijn allemaal studenten. “Ze verdienen wat bij en kunnen ook hun hobby of sport blijven doen.” Nieuwe mensen zoekt hij gericht in zijn grote sociale netwerk, dat hij ook via Facebook actief onderhoudt.

 

Groei

De horeca-onderneming groeide door. Met zijn vrouw Margriet als stille kracht op de achtergrond begon Hans aan de Wooldstraat La Promenade en later ook een pool- en snookercentrum. Tevens stortte hij zich op de partycatering. “Met acht medewerkers waren we landelijk actief en verzorgden zelfs partijen in de Meerpaal in Dronten voor 4000 personen.” Rond zijn veertigste vroeg hij zich af, waar hij naar toe wilde in de toekomst en besloot met enkele onderdelen te stoppen. Sinds 2000 is Restaurant La Promenade gevestigd aan de Markt, waar in 2010 ook De Compagnie werd geopend en nu werk is voor ongeveer dertig mensen, totaal zo’n twaalf voltijdsbanen.

 

Jeugdherinneringen

De Tenbergen-broers groeiden met hun oudere zus Joke op aan de Leliestraat, waar ze met veel leeftijdsgenoten altijd buiten waren. Hun gedrevenheid hebben ze van hun moeder, die tot op hoge leeftijd altijd met iedereen begaan was. Net als hun vader, die bij Honderslo Electro Motoren werkte en regelmatig aan het klussen was voor zijn zonen. Leuke anekdotes illustreren, hoe vader Tenbergen zijn zonen heeft gevormd met zijn no-nonsense instelling, dat je geld niet eerder kan uitgeven, dan dat je het hebt. Zo was Hans als tiener eens platzak en vroeg zijn moeder om extra zakgeld voor het weekend. “Ze gaf me toen het slechte advies om het pa te vragen. ‘Ja jongen, dan zit je weekend er al op’ was zijn enige reactie.”

Jan weigerde als puber eens een opdracht van zijn vader om het onkruid te wieden. “Ik had een grote mond, maar bij het avondeten stond er op mijn plek aan tafel geen bord. Wie de tuin niet wilde onderhouden, hoefde er ook niet van te eten, volgens mijn vader. Ik kreeg die avond pas eten, nadat ik het onkruid had gewied.”

 

Toekomst

Jan draagt Bouwbedrijf Tenbergen geleidelijk over en gaat verder met zijn passie voor fotograferen, die hij tien jaar geleden weer heeft opgepakt. “Dat is echt een fantastische hobby.”

“Ondernemen is leuk, maar alles is betrekkelijk”, zo relativeert Hans. “We eindigen allemaal tussen zes plankjes en met een beetje mazzel, kom je later nog op Oud-Winterswijk.” Het online geschiedenisboek Oud-Winterswijk is zijn grote hobby, waar hij meer dan twintig jaar geleden mee begon en dat nu ruim 8600 volgers heeft. “We hebben allemaal wat met Winterswijk.”

Laurens is vooral bezig met het nu: “We zien wel wat er komt. Vroeger heb ik wel eens gedacht om Winterswijk nog eens te verlaten, maar nu niet meer hoor. Ik ben er heel trots op.”

 

 

Net als in het echte sociale leven in Winterswijk zijn de broers Tenbergen heel actief op internet en social media.

 

Een selectie:

www.facebook.com/oudwinterswijk

www.facebook.com/hans.tenbergen.1

www.facebook.com/laurenstenbergen

www.facebook.com/Pelkhuisje

www.bouwbedrijf-tenbergen.nl

www.jantenbergen.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen