Nog zo’n mooie Winterswijkse traditie: karbonades eten met oudjaar

18 december 2019

WINTERSWIJK – Winterswijk kent veel bijzondere tradities rond oud en nieuw: het affluiten van de stoomketels in de textiel, karbidschieten, kniepertjes eten, ni’j-jaorwinnen, maar ook – wat niet iedereen – weet: karbonades eten op oudjaarsavond.
Door Wim Ruesink
Oudere lezers zullen het beeld van een pan vol karbonades tijdens de jaarwisseling vast nog wel herkennen. Menig Winterswijker kreeg rond de jaarwisseling een karbonade (ook wel kotelet genoemd) op het bord. Winterswijkers die hierop terugblikken kennen de traditie maar al te goed, maar bij de vraag waar die traditie dan wel vandaan komt fronst menigeen de wenkbrauwen. “Poeh, zou het niet weten, was altijd zo bij ons thuis, tradities ontstaan soms zomaar, misschien van buurt op buurt gegaan”, aldus een oudere plaatsgenoot.
Oud-slager Harrie Aalders en zijn vrouw Willy kennen de traditie maar al te goed. “We hadden van 1969 tot 1995 een slagerij op de hoek van de Misterstraat/Goudvinkenstraat . Er gingen dus wel wat karbonades over de toonbank. Net na twaalf uur bij de jaarwisseling kwam de hele buurt bij ons karbonade eten. Harrie had het voorwerk gedaan en ik bakte een paar pannen vol. Maar waar die traditie vandaan komt….”, aldus Willy.
Verklaring
Bij het hoofdkantoor van de landelijke vereniging van Keurslagers is na enig speurwerk een verklaring gekomen voor deze oostelijke traditie, want niet alleen in Winterswijk blijken de karbonades rond de jaarwisseling gewild te zijn. Oostelijke Keurslagers komen met de onderstaande verklaring rond deze traditie.
“Tafeltjesavond is de oudejaarsmaaltijd met voornamelijk vlees op het menu. In Rijssen gingen de streng-gelovigen eerst naar de kerk, en daarna (rond 19.00 uur) schaarden ze zich rond de eettafel. Tot de klok van 12 at men zich vol met rollades, karbonades, kippenpoten en gekookte achterbouten. En dan kwam de fles op tafel. De officiële term is: Töafelkesoawnd. Vroeger aten de mensen door de week maar weinig vlees, hooguit spek of worst. Met oudjaar werd daarom de schade ingehaald. Mensen die töafelkesoawnd tegenwoordig nog op traditionele wijze vieren kopen vooral dikke varkensribben, een soort speklap met het bot er nog in. Dat maakt het tot een echt kluiffestijn. Ook spareribs doen het daarbij goed.”
Of de Winterswijkse traditie daar een afgeleide van is? We durven het niet met zekerheid te zeggen, maar voor diegene die een karbonade tot zich neemt tijdens de jaarwisseling zal het misschien een worst zijn wat de oorsprong van de traditie is.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen