Ook komende jaren jeugdzorg bij huisarts in Winterswijk

1 februari 2018

WINTERSWIJK – De proef met een betere psychosociale zorg aan kinderen krijgt een vervolg. De proef die de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk in 2016 zijn begonnen is volgens de gemeente Winterswijk een succes en krijgt de komende drie jaar een vervolg. In het project helpt een praktijkondersteuner bij een huisarts de kinderen of jongeren. Hierdoor kunnen  problemen  zo vroeg mogelijk gesignaleerd worden en kunnen jongeren zonodig gericht worden doorverwezen naar specialistische zorg. Dat laatste is door de inzet van de praktijkondersteuners minder vaak nodig.

Veel ouders met kinderen of jongeren met psychosociale problemen melden zich bij de huisarts. Huisartsenpraktijk Doktershof is de huisartsenpraktijk in Winterswijk die met een praktijkondersteuner Jeugd (POH-Jeugd) werkt. De huisartsen Klein Haneveld en Van der Vinne van die praktijk willen de pilot graag voortzetten.

De resultaten van de afgelopen twee jaar laten zien dat jongeren en ouders heel tevreden zijn over de geboden hulp. Ook geven zij aan dat zij hiermee voldoende op weg zijn geholpen en weer zelf verder kunnen. Daarnaast is door de inzet van deze pilot de samenwerking tussen huisartsenpraktijken, gemeente en het onderwijs verbeterd.

De belangrijkste plekken waar ouders van kinderen met problemen zich melden zijn de school en de huisarts. Winterswijk heeft via het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek al een directe verbinding met de scholen. In deze pilot is ook de verbinding met de huisartsen gelegd. Zo kunnen onze kinderen en jongeren snel en goed geholpen worden. Om de problemen goed en effectief aan te kunnen pakken is het belangrijk om vroeg te signaleren. De POH-Jeugd biedt kinderen en hun ouders handvatten om in het dagelijks leven verder te kunnen. Hierdoor hoeven huisartsen minder vaak door te verwijzen naar specialistische zorg.

De POH-Jeugd is werkzaam bij een huisartsenpraktijk. Heeft een kind of jongere psychosociale zorg nodig? Dan gaat de praktijkondersteuner met hem of haar en de ouders in gesprek. De POH-Jeugd geeft informatie en advies. Hij/zij kan zelf kortdurende begeleiding bieden, maar ook doorverwijzen naar specialistische zorg.

Op dit moment zijn er vier praktijkondersteuners Jeugd werkzaam bij vier huisartsenpraktijken (één in elke gemeente). Winterswijk wil het aantal deelnemende huisartsenpraktijken stap voor stap uitbreiden. Het uiteindelijke doel is om met alle praktijken de verbinding met een praktijkondersteuner Jeugd te leggen.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen