Op basis van gevoel voor ontlading zorgen in een ‘beladen circuit’

28 november 2018

Hij is geen kuddedier dat plichtmatig een protocol afwerkt. Bertie Houwers (58) werkt op zijn gevoel en levert maatwerk. ,,Tegen mensen die veel geleerd hebben zeg ik wel eens: ‘Blijf als een kind. Dan durf je weer wat te doen.’”

 

Bewustwording. Daar draait het om in het leven van Bertie Houwers. De voormalige veehouder uit de Winterswijkse buurtschap Ratum wordt gebeld door mensen die fysiek en mentaal in de knoei zitten. ,,Het is met mensen net als met een batterij, met plus- en minpolen, en die breng ik in balans”, zegt Houwers, die samen met zijn vrouw Joke het bedrijf ‘Nieuw Bewust’ runt.

Zijn bedrijf – en tevens passie – begint met eigenaren van huizen en bedrijven die om onverklaarbare reden slecht in hun vel zitten. ,,Als de energie verstoord is door onder andere waterstromen in de grond onder hun huis of bedrijf. Dan wordt er een spanningsveld opgebouwd en kunnen de mensen die spanning niet kwijt. Dat gaat lang goed, totdat er een ziekte bij komt of een emotie een rol gaat meespelen. Sommige mensen hebben het hele reguliere circuit al gehad maar blijven klachten houden. Dan komen ze in het alternatieve circuit en dat is een beladen woord. Mensen zouden meer buiten de kaders mogen denken, ik probeer het probleem samen op te lossen.”

Zoals die Belgische boer die veel succes heeft met zijn koeien, die enorm veel melk produceren. Het aantal koeien overstijgt op een gegeven moment het bedrijf, waardoor hij door de lokale autoriteiten gedwongen wordt uit te breiden in grotere ruimere stallen. Dat is het begin van de ellende, want de ‘kampioenskoeien’ van voorheen produceren in de nieuwe stallen 10 liter melk per dag minder. Sommige koeien worden opeens ziek of gaan zelfs dood. De boer trekt in zijn wanhoop bij Houwers aan de bel.

,,Hij was er al zeven, acht jaar mee bezig, had er de wetenschap bijgehaald, maar zonder resultaat. Hij kwam via-via bij mij terecht”, vertelt Houwers. ,,Ik ben met de wichelroede op zoek gegaan naar wateraders onder de nieuwe stallen en die bleken er te zijn. Die zorgden voor een zodanig spanningsveld in de stal dat de koeien er veel hinder van ondervonden. Ik heb een instrument, dat ik zelf heb gebouwd, op een bepaald punt in de grond geplaatst. Binnen drie weken was het probleem voor 95 procent opgelost. De koeien gaven weer die 10 liter melk extra per dag en werden naar mate de tijd verstreek steeds gezonder.”

Het door hemzelf ontworpen ‘instrument’ heeft een grote en kleine versie, met beide een ronde vorm, in pvc gelijmd. Het kleine apparaat ontstoort een huis en het grote een bedrijf. ,,Er zitten

metalen in en daarmee creëer je een aardmagnetisch veld dat in evenwicht is. Met dit apparaat krijg je de basis van dat veld goed en het doet ook energetisch wat, maar dat leg ik niet uit, dat is het

geheim van de smid.”

 

,, Ik heb er niet voor geleerd, doe het op gevoel. De wichelroede is slechts een meetinstrument, het biedt geen oplossing. De wateraders kan ik niet weghalen, maar ik kan wel het spanningsveld in balans brengen zodat het lichaam gelegenheid krijgt de spanning af te voeren. Daar heb ik dat instrument voor ontwikkeld. Dat apparaat zorgt voor balans in het aardmagnetisch veld. Dat is hetgeen ik doe.”

Houwers’ werkterrein beperkt zich niet tot Nederland. Hij komt in meerdere Europese landen. ,,Ik hoef niet met de tamtam rond. Het is veelal mond-tot-mond

reclame, via boeren onderling of veevoerleveranciers”, zegt Houwers, die ook een keer naar de eigenaar van een grote supermarktketen in het Duitse Sauerland ging. Onder het ‘kasteel van een huis’ lag een zware waterader. ,,Ik kon ze nog helpen ook. Aan tafel bleek de man een heel gewoon mens. Hij wilde me de hoofdprijs betalen, zo blij als hij was, maar dat doe ik niet. Ik breng mijn normale tarief in rekening. Ik zal hier niet stinkend rijk van worden, maar ik kan iedereen recht in de ogen kijken. Wat wil je nog meer?”

Houwers komt in eerste instantie zelfs vrijblijvend naar de mensen toe. ,,Als ik het niet kan oplossen breng ik niets in rekening. Ik kom na een eerste onderzoek met een advies, maar mensen moeten er zich wel goed bij voelen. Als de klik er niet is…”, zegt hij, zich bewust van de scepsis over wichelroedelopers. ,,Scepsis vind ik niet erg, met cynisme heb ik meer moeite. Scepsis kun je iets tegenin brengen.”

 

,,Kijk, mensen zouden niet altijd binnen de bestaande lijnen hoeven te denken, maar daartoe kun je ze niet dwingen. Ik sta er open in en dan is het goed luisteren naar de mensen zodat je er iets mee kan doen. Ik ben iemand die met twee benen op de grond staat, ik ben niet van het zweverige, al weet ik dat er veel meer is. Maar zal nooit oordelen als ik bij mensen ben, dat werkt niet. Ik dring het ook niet op, dan praten we toch over iets anders. Is ook goed.”

De voormalige agrariër uit Ratum is met ‘Nieuw Bewust’ een selfmade ondernemer. Zijn opa liep met een wichelroede en voor hem was het aanvankelijk niet meer dan een spelletje, totdat de oudere Bertie Houwers er zich steeds meer in ging verdiepen. Hij volgde zijn hart met het afstoten van de melkveehouderij en is sinds begin 2000 feitelijk met zijn

levenswerk bezig. In 2013 werd Nieuw Bewust opgericht. ,,In eerste instantie ontstoorde ik panden en boerderijen op provisiebasis. Lambertus Kip (inmiddels overleden buurman en eigenaar van de voormalige supermarkt Elka in Winterswijk) zei het al eens tegen me: ‘daar moet je je werk van maken, daar kun je geld mee verdienen.’”

 

Hij lacht, zoals hij geniet van zijn werk: ,,Ik kom in heel Europa en vind het prachtig om bij al die mensen te komen.”

Hij spiegelt zich aan een gedicht dat Charlie Chaplin op zijn 70ste verjaardag schreef, met als titel: Toen ik van mezelf ging houden. Dat gedicht, met als strekking respect voor alles en iedereen maar vooral doen wat je hart je ingeeft, is voor Houwers dé levensader waar alles om draait. Die filosofie koppelt hij aan de kennis die hij heeft opgedaan over bio-elektro-magnetische geneeskunde. Hij is er van overtuigd dat het elektromagne­tische veld van het lichaam is gekoppeld aan het elektromagnetische veld van de aarde en wordt beïnvloed door allerlei velden die door de natuur, mensen en andere ontwikkelde technieken worden opgewekt.

 

Houwers geeft als voorbeeld een zon-explosie gevolgd door een zonnestorm of wind, waarbij veel krachten vrijkomen. ,,Ik verneem wanneer zo’n dag eraan komt en sommige mensen zijn dan bijvoorbeeld sloom of hebben hoofdpijn. Dat kan daar mee te maken hebben.

Of neem een zware aardbeving waar dan ook ter wereld, die voel je hier ook, ook al is dat soms amper waar te nemen. Tektonische platen van de aardkorst schuiven over elkaar en die zijn over de hele wereld door middel van het aardmagnetische veld met elkaar verbonden.”

 

Dieren voelen instinctief aan als er gevaar dreigt, betoogt Houwers. ,,Je kunt niet vechten tegen de natuur, het water. Bij die zware tsunami in bijvoorbeeld Sri Lanka kwamen geen in het wild levende dieren om, die volgden hun instinct en zochten bijtijds een hoog punt op. De apen in het dierenpark in Emmen wilden op dat moment hun hok niet in. Maar de mensen ter plekke stonden daar met hun telefoon in de hand nietsvermoedend het water te filmen, zich niet bewust van het gevaar.”

Hij gaat met de wichelroede op zoek naar wateraders, maar heeft ook een praktijk waar hij mensen hulp bied. Ook geeft Houwers workshops aan geïnteresseerden, waaronder therapeuten, studiegroepen, vriendengroepen en andere clubs. Tevens behandelt hij mensen die komen met fysieke of mentale klachten in zijn praktijk. ,,De wichelroede is een onderdeeltje, ik doe veel meer. Nooit zal ik het werk van een andere discipline veroordelen en of benadelen waar een cliënt in behandeling is. Ik ben niet aangesloten bij een beroepsvereniging. Omdat die domweg niet bestaan voor het werk dat ik doe”.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen