Op surveillance op internet – column politie Winterswijk

30 juli 2019

De samenleving digitaliseert en vraagt daarom om een politie die ook waakzaam en dienstbaar is in de digitale wereld.  “Politiewerk moet plaatsvinden in een omgeving waarin wijk en web met elkaar zijn verbonden”, staat in een beleidsstuk dat hierover gaat.
Daarom is besloten in het politieteam Achterhoek-Oost een digitaal wijkagent aan te stellen. Berend Jager heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met het gebruik van sociale media ten behoeve van zijn wijk in het centrum van Winterswijk. Toen hem begin dit jaar door teamchef Hanneke de Bruyne werd gevraagd of hij digitaal wijkagent wilde worden, hoefde hij niet lang na te denken.
“Facebookpolitie, papa?”,  vroeg zijn dochter hem. Nee, de werkzaamheden van de digitaal wijkagent zijn veel breder. De politie in Winterswijk en omgeving wil graag toewerken naar webcare. Politiebureaus  worden gesloten en politieservicepunten komen er voor in de plaats. Deze servicepunten zijn maar een paar uur per week geopend. Daarom komen er meer mogelijkheden om via sociale media vragen te stellen of kleine niet-urgente zaken te melden. De politie Achterhoek-Oost heeft hiervoor in elke gemeente een Facebook- en Instagram-account beschikbaar.
Het is ook de bedoeling dat Jager op “surveillance” gaat op internet om na te gaan wat er binnen de grenzen van  Achterhoek-Oost speelt. Als hij op het web stuit op strafbare feiten, dan zal hij ook tot actie over gaan. Kleine zaken gaat hij zelf behandelen. De grotere zaken overlegt hij met de (digitale) recherche.
Voorlichting geven staat ook in zijn functieomschrijving. Vertellen over het veilig gebruik van sociale media. Tips geven over het voorkomen van cybercrime. Jager is van mening dat met name ouders niet voldoende op de hoogte zijn van wat zich online afspeelt.
Omdat de jeugd geen onderscheid meer maakt tussen offline en online ligt er op internet een mooie kans voor de digitaal wijkagent om daar met de jeugd in gesprek te gaan. Hij is daarom tenminste twee keer per maand te vinden bij de chat van www.vraaghetdepolitie.nl. De jeugd kan hem echter ook benaderen via Snapchat: polwwijkcentrum.

Berend Jager, digitaal wijkagent


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen