Opmerkelijke carrièreswitch Domien Esselink

6 april 2019

Van journalist tot uitvaartspreker

 

Bijna elke Winterswijker kent hem wel. Gewapend met pen en papier was hij kind aan huis bij politiek, bedrijven, organisaties en inwoners van Winterswijk. Domien Esselink was er als verslaggever van De Gelderlander altijd als de kippen bij om nieuws uit Winterswijk en omgeving te verslaan. Maar na bijna veertig jaar verlaat hij de journalistiek voor een opmerkelijke carrièreswitch. Een gesprek met de kleine man van de grote lach.

Door Wim Ruesink

Als jonge twintiger kwam Domien Esselink begin jaren 80 aan de hand van Dolf Ruesink binnen bij het kantoor van Tubantia aan de Misterstraat te Winterswijk. Zijn achterbuurjongen had wel een wekelijks klusje voor hem in petto: op zondagmiddag achter de voetbaluitslagen aanjagen, liefst met een verslagje erbij. Domien was in die jaren een begenadigd voetballer die in het eerste van WVC speelde en zo doen wel wat met sport had. Domien volgde een drie maand durende thuis cursus bij de LOI. Dat laatste bleek, in combinatie met zijn talent, al genoeg om de Achterhoek jarenlang te voorzien van prachtige verhalen. Het zou een opstap betekenen voor een decennialange carrière bij dagblad De Gelderlander. Nu is het welletjes geweest bij de krant, aldus de 59-jarige die zich nu stort op het spreken bij uitvaarten. De pen gaat niet aan de wilgen, want bij een begrafenis of crematie hoort ook een geschreven nagedachtenis.

Domien, waarom ging je weg bij de krant?
Domien: “Ik ging steeds vaker met tegenzin naar het werk, want ik kon niet meer die verhalen schrijven die ik het liefst wilde. De politiek, dat was mijn ding; primeurs, achtergrondverhalen; er was steeds minder ruimte en aandacht voor. Alles moet tegenwoordig snel, de druk wordt flink opgevoerd, er wordt flink bezuinigd bij de kranten. Ik kon geen nieuws laten liggen, dat brak mij op. Toen een volgende bezuinigingsronde zich aandiende, heb ik mij maar aangemeld.”

Je bent 59, dan zijn er toch wel leukere baantjes te bedenken dan uitvaartspreker?
“Het is ontzettend dankbaar werk. Ik heb bij de uitvaarten waarbij ik gesproken heb veel voldoening gehaald.  Maar wat nog belangrijker is, ook de nabestaanden complimenteerden mij. De knop omzetten, het vergt het nodige van jezelf, maar het lukt. Ik probeer ook zo min mogelijk van een briefje voor te lezen, kijk de mensen die bij de dienst in de zaal zitten het liefst aan, ook al zitten er veel bekenden bij. Ik sta nu ook ingeschreven bij diverse uitvaartorganisaties, ze bellen mij als ze een beroep op mij willen doen. Ik heb geen cursus of iets dergelijks gevolgd, spreken in het openbaar, dat kon ik al.  Daarnaast heb ik mijn eigen netwerk en heb ik ook een eigen site. Nabestaanden krijgen na afloop ook altijd een column mee die gewijd is aan de overledene.”

Geen schaterlach meer, maar een glimlach zeker wel?
“Inderdaad, mensen kennen mij veelal ook van de schaterlach.  Bij de uitvaart schik ik mij geheel in een passende rol. Een glimlach mag daar best bij horen. Je vertelt immers ook leuke en mooie anekdotes van de overledenen. De tijd van zware preken licht achter ons, mensen willen een persoonlijk verhaal horen.”

De dood als een rode draad door je eigen leven?
“Mijn vader overleed toen ik 4 jaar was, mijn stiefzusje Desiree verongelukte toen ik 13 was. Daarnaast ben ik ook meerdere andere dierbaren verloren. Het zal ongetwijfeld hebben meegespeeld met mijn keuze voor uitvaartspreker, maar wel onbewust. Ik ben echtgenoot, vader en opa en hoop dat nog heel lang te blijven. Het is namelijk niet zo dat ik door de ervaringen altijd met de dood bezig ben. Ik heb zeker meer met het leven, maar heb wel ervaren hoe dun die scheidslijn is.”

Naast spreker bij uitvaarten kan men de naam van Domien de komende jaren ook op andere terreinen tegenkomen.  Zo is hij sinds februari columnist bij de 50+Krant, maar er zit nog meer ‘in de pen’. Domien:  ”Ik zal zeker gebruik gaan maken van mijn journalistieke ervaring, in welke doen dan ook, zo werk ik nu op parttime basis voor Omroep Gelderland  Ik volg, vooralsnog, voor dit jaar de politiek in Winterswijk, Aalten en Oost-Gelre en doe verslag hiervan op de website van Omroep Gelderland. Daarnaast ga ik nu met oud-profwielrenner Gert Jacobs de boer op. We geven lezingen/presentaties bij verenigingen en bedrijven door het hele land. Heerlijk om te doen, daar is mijn lach zeker nog te horen.  Ik fiets zelf ook nog, bij FTC Wenters waar ik ook in het bestuur zit. Ik zit vol plannen, eentje daarvan is het schrijven van een kinderboek.”

 

Info over Domien Esselink als uitvaartspreker: domien@domienant.nl   www.domienant.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen