Oproep: meld gevaarlijke situaties in Winterswijks verkeer

30 juli 2019

Door Jan Ruesink
De Seniorenraad Winterswijk slaat alarm over onveilige verkeerssituaties in Winterswijk. Op veel plekken is de voorrangssituatie onduidelijk, moeten fietsers drukke wegen oversteken of wringen vrachtwagens zich tussen fietsers of het winkelende publiek. De raad doet nu een oproep aan het publiek om gevaarlijke of onwenselijke situaties te melden.
Een van de grote verkeersknelpunten in Winterswijk is de Europalaan bij de afslag naar de Tuunterstraat. Fietsers die vanaf het fietspad bij de Jumbo willen oversteken naar de Tuunterstraat, kunnen de drukke Europalaan in twee etappes over via een vluchtheuvel. Maar die ruimte is erg klein en vaak staan daar al groepjes wachtende fietsers. Vervolgens moeten ze dan officieel eerst rechtsaf het fietspad op en de Tuunterstraat oversteken om vervolgens via een rare kronkel linksaf het rechter fietspad van de Tuunterstraat op te rijden. En als ze naar bijvoorbeeld de Welkoop of verderop de Kalverstraat willen, moeten ze de straat opnieuw oversteken. Daarom kiezen die fietsers vaak voor het linker fietspad, waar ze echter tegenliggers tegemoetkomen en intussen ook nog eens auto’s moeten omzeilen die afslaan naar bandencentrum, Welkoop of tankstation. Of het mag? Er staan geen borden of strepen.  Gevaarlijk is het zeker, ook al omdat de afslaande automobilisten die de fietsstrook moeten oversteken, soms niet bedacht zijn op fietsers uit twee richtingen.
Helemaal lastig wordt het als fietsers vanaf de Tuunterstraat naar de Action op het Handelscentrum willen. Dan is het: eerst de drukke Europalaan over richting Jumbo, dan linksaf en vervolgens een eindje verderop, bij de drukke uitrit van de supermarkt, weer die vermaledijde Europalaan oversteken, en dan ook nog in één keer.
Gerard Siebelink, lid van de werkgroep mobiliteit van de Seniorenraad, noemt juist dit voorbeeld omdat hij er vaak klachten over hoort. “Maar je kunt de lijst veel langer maken. Neem de rotonde Peperbus, waar je als fietser vanaf de Groenloseweg de Meddosestraat in ook geen duidelijke rijstrook hebt en over een rare hobbel moet, wat ’s winters heel gevaarlijk is. En dan moet je ook nog die gladde gootjes in de straat door.”
Vrachtverkeer
Ook de ontsluiting van het winkelcentrum voor vrachtverkeer is volgens hem slecht geregeld. “Lange vrachtwagens die de winkels in de Wooldstraat hebben bevoorraad, steken eerst het voetgangersgebied bij de Ratumsestraat over en wringen zich dan op het Weeninkpad door smalle bochten. Dat zou misschien opgelost kunnen worden door de ruimte die vrijkomt bij het verplaatsen van parkeerplaats de Blikbak, te gaan inrichten als draaicirkel voor vrachtwagens. Dan hebben het winkelend publiek en omwonenden er geen last meer van.”
Onoverzichtelijk
Hoe het komt dat Winterswijk zo’n hindernisbaan is voor veel verkeersdeelnemers? Siebelink: “In de eerste plaats komen er steeds meer kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals ouderen met een rollator of scootmobiel. Daarnaast zie je ook steeds meer nieuwe vervoersmiddelen als e-bikes, speed-pedelecs en allerlei steps. Dat maakt het er allemaal onoverzichtelijk en onvoorspelbaar op. Maar specifiek voor Winterswijk lijkt het er op dat alles moet wijken voor de Duitsers die hier komen winkelen. Zie op zaterdag als fietsende Winterswijker maar eens tussen al die verkeersstromen door te komen.”
Melden
De Seniorenraad wil nu dat Winterswijkers dit soort onveilige of onoverzichtelijke verkeerssituaties bij de raad melden, liefst met foto of tekening. “Dan gaan wij dat inventariseren en overleggen aan instanties als gemeente en Veilig Verkeer Nederland. Het kan gaan om wat je tegenkomt als wandelaar, scootmobielgebruiker, fietser, rolstoeler of automobilist, of je nu jong of oud bent. En het kan ook om smalle of schuine stoepjes gaan, want ook die zijn er hier veel.”

Wie een gevaarlijke situatie wil melden, kan dat doen per brief aan de Seniorenraad Winterswijk, Leliestraat 43, 7101 CH Winterswijk of per e-mail naar seniorenraadwinterswijk@gmail.com, liefst met foto of situatieschets.

Wethouder bekijkt rolstoelroute

Een van de klachten van ouderen over het verkeer in Winterswijk betreft de route die rolstoelers moeten afleggen van verpleeghuis Pronsweide aan de Morgenzonweg naar het centrum. Op dat traject lopen veel stoepen schuin af en zijn er meerdere lastige stoep-af-stoep-op hobbels te nemen. Op 12 september gaat wethouder Elvira Schepers die route bekijken samen met een afvaardiging van de werkgroep mobiliteit, veiligheid en woonomgeving van de Seniorenraad.

Foto’s:

De Europalaan bij de afslag Tuunterstraat is voor overstekende fietsers geen pretje.

Vanaf de rotonde Peperbus naar de Meddosestraat fietsen kan alleen over een gevaarlijke pukkel en het zebrapad.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen