Oud-wereldrecordhoudster Grietje Mulder is thuis in de Brinkheurne

25 januari 2018

“Het schaatsen heeft mij veel gebracht”

Een Winterswijkse in één rijtje met Yvonne van Gennip, Gunda Niemann en Martina Sablikova. Weinig plaatsgenoten hebben er weet van dat een Brinkheurnse in de lijst van illustere wereldrecordhouders schaatsen staat. Ze zat in de Nederlandse kernploeg, deed mee aan EK- en WK-toernooien en wereldbekerwedstrijden en verbrak het wereldrecord op de 10 km. We hebben het over Grietje Carleer-Mulder (51), een veelzijdige vrouw met Fries bloed die met haar man neerstreek in het meest oostelijke puntje van de Achterhoek.

Door Wim Ruesink

Net voor de komende Olympische Winterspelen en precies dertig jaar nadat ze het wereldrecord pakte,  ontmoeten we Grietje in haar woning aan het Tolhek (plan Grijsen) in de Brinkheurne. Bij binnenkomst zien we gelijk dat er meer is in het leven van Grietje dan schaatsen alleen. Schildersezels, prachtige (oosterse) kunstwerken, eigengemaakte sieraden, fitnessattributen  en yogamatten laten zien dat de veelzijdigheid er vanaf spat. Hoe komt zo’n vrouw van de wereld in de Brinkheurne terecht?

Grietje: “Ik ben een Friese boerendochter en kreeg het schaatsen met de paplepel ingegoten. Via Gewest Friesland en Jong Oranje  kwam ik in de kernploeg terecht. Tijdens een trainingskamp in Inzell kwam ik Bart Carleer tegen en het ijs was gauw gebroken. Via o.a. Groningen, Enschede en Noord-Holland kwamen we in Winterswijk terecht. Mooi op rijafstand voor Bart die in Dortmund werkt, al zit hij gedurende het jaar ook vaak in het buitenland. Voordat we in de Brinkheurne terechtkwamen woonden we eerst op twee andere plekken in Winterswijk, maar waar we nu zitten, daar gaan we niet gauw meer weg. Het landschap, de rust en toch vlakbij Winterswijk; geweldig. Bart moest eerst wel wennen, hij komt uit het drukke Brussel, toch even wat anders”, lacht ze. “Maar het wonen in de Brinkheurne bevalt ons enorm goed. Een hechte gemeenschap die voor elkaar klaarstaat als het nodig is. Ook het jaarlijkse buurtschapsfeest is een prachtige belevenis. Bart, ik en onze drie kinderen Tiemen (19), Lieske (16) en Ruben (14) gedijen hier goed.”

 

Geen zin meer

“Het schaatsen heeft mij veel gebracht, de lessen die ik nu geef in o.a traditionele Thaise yogamassage/therapeutische massage, poweryoga, ademhalingsoefeningen en sinds kort de qigong (Chinese yoga) zijn allemaal te herleiden naar mijn schaatsverleden. Massage, trainingsmethodes, ademhalingsoefeningen , ontspanningsoefeningen; allemaal ervaringen die ik zelf heb ondervonden. In 1989 was ik klaar met het schaatsen, ik had er geen zin meer in. We hadden een trainingskamp en moesten honderd rondjes achter elkaar rijden, van de gekke gewoon. De Oost-Duitsers deden het ook, dus moesten wij het ook maar doen. Nou, ik zag wel hoe de Oost-Duitse schaatsers het er vanaf brachten op zo’n trainingskamp; ik heb ze met de brancard van het ijs zien gaan, totaal uitgeput. Ik durf nu gerust te stellen dat topsport ongezond is. Sporten is gezond maar vaak gaan topsporters over de grens. Het lichaam krijgt te veel opdoffers. Het waren evengoed mooie schaatsjaren, deelnames aan EK’s en WK’s. Ik stond op het podium bij NK’s en driemaal bij wereldbekerwedstrijden. Maar het meest word ik nog herinnerd aan het wereldrecord op de 10 kilometer. Weliswaar een record op een incourante afstand dat ik na drie dagen al weer af moest staan aan Yvonne van Gennip, maar toch word ik er vaak aan herinnerd. Staat mooi op mijn cv, zullen we maar zeggen. Aan het einde van het schaatsjaar waren de recordwedstrijden. De 10 km is geen officiële wedstrijd afstand voor de dames, maar tijdens deze recordwedstrijden werd er ruimte voor gemaakt.”

Grietje Mulder (rechts) met Yvonne van Gennip

Grietje was op 16 maart 1988 met haar 15.56.81 de eerste vrouw die onder de 16 minuten reed zonder klapschaats! Daarmee reed ze het een jaar oude record van de bekende Andrea Ehrig uit de DDR met een halve minuut uit de boeken. Yvonne wilde in het weekend erop een aanval doen en dat is gelukt. In een tijd die opnieuw een halve minuut sneller was.

Schaatskoorts

“Het schaatsen staat in Winterswijk op een laag pitje, maar hopelijk brengt de nieuwe baan daar verandering in”, zegt Grietje. “Ik geef les op een sportschool en we wilden een sportief uitje organiseren, met zijn allen naar de schaatsbaan.  Leuk dacht ik, maar helaas te weinig opgaves. Er is natuurlijk ook geen groot water dat snel dichtvriest en je moet de auto in om naar een kunstijsbaan te gaan. Als de Winterswijkse IJsvereniging straks een eigen locatie krijgt, dan komt de schaatskoorts ook hier vast van de grond.”

Zal Grietje straks nog voor de buis gekluisterd zitten als van 10 tot 24 februari het Olympisch schaatstoernooi in PeyongChang wordt afgewerkt?  Grietje: “Als het kan kijk ik wel, maar ik pas mijn programma er niet op aan.”

Op de website www.grietjecarleermulder.nl kunt u alles vinden over Grietjes activiteiten.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen