Oude brandweerwagen naar museum, nu de stoomwals nog

7 april 2019

Een oude ladderwagen van de Winterswijkse brandweer heeft een plekje gekregen in het brandweermuseum in Hoogezand-Sappemeer. De eigenaar, Stichting Stoomwals Hendrik Jan uit Winterswijk heeft de Commer-ladderwagen uit 1954 voor één euro overgedaan aan het Groningse museum. De stoomwals-stichting gaat zichzelf namelijk opheffen wegens gebrek aan bestuursleden en vrijwilligers.

 

De ladderwagen was sinds 1961 in gebruik door de Winterswijkse brandweer en voor het laatst ingezet op 30 juli 1982, voor de brand bij Streek Mengvoeders aan de Wooldseweg. Daarbij is de wagen met uitgeschoven ladder gekanteld, waarbij een brandweerman die op de ladder stond gewond raakte. De wagen stond tot de laatste tijd in een boerenschuur in Meddo.

Volgens voorzitter Wim Wieskamp van de Stichting Stoomwals Hendrik-Jan hadden ov-museum Transit Oost in Winterswijk en het Brandweermuseum in Borculo er geen plek voor. Het Groningse museum was wel enthousiast over de wagen, die nog in originele staat is en goede onderhouden is.

Wieskamp is blij dat de ladderwagen nu een goed onderkomen heeft gekregen.

Stoomwals

De stichting is nog bezig een geïnteresseerde te vinden voor haar andere voertuig, de stoomwals Hendrik Jan van vlak na de oorlog, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw door wegenbouwer Te Siepe was gekocht. Het groene gevaarte was na restauratie de laatste jaren vaak in actie te zien tijdens de jaarlijkse paardenmarkt in Winterswijk. “We zijn in gesprek met mogelijke geïnteresseerden”, zegt Wieskamp. “Het is wel de bedoeling dat de wals naar een museum of stchting gaat, niet naar een particulier.”

 

Foto Marc Bakker, Stichting en Museum de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen

Foto Stichting Stoomwals Hendrik Jan


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen