Oudere vakantiegast komt vaak terug

27 juli 2017

Wel weer naar Winterswijk

 

Winterswijk is al jaren erg in trek bij oudere vakantiegangers. Wat zoekt die toerist in Winterwijk? Een rondje langs de campings in juni leert dat de rust, het afwisselende landschap, de aantrekkelijke dorpskern en Winterswijk als uitvalsbasis naar Duitsland en de Achterhoek, de sterke punten zijn van Winterswijk als vakantieoord. Te veel voor een week. De meeste ouderen komen dan ook vaak weer terug in de omgeving.

 

door Wim Esselink

 

Vakantie in de achtertuin van Haaksbergen

Het echtpaar Van der Sleen uit Haaksbergen staat op een minicamping in Kotten. “We zijn vroeger al eens in deze omgeving geweest, meestal een dagje  uit. De laatste jaren gingen we altijd naar Frankrijk en trokken we met de caravan het  land door.  Dit jaar is het de Achterhoek geworden. Thuis in Haaksbergen hebben we namelijk een nieuwe tuin laten aanleggen en die heeft verzorging nodig. Daarom zochten we een camping in de buurt van Haaksbergen zodat we tussendoor de tuin kunnen controleren en kijken of alles goed blijft. We gaan dan met de fiets of auto naar huis en doen het tuinwerk dat dan nodig is. Het was de bedoeling om anderhalve week te blijven, maar hier op de camping kregen we informatie over de fietsvierdaagse in Winterswijk en toen hebben er maar een weekje bij geboekt”.

Op vakantie gingen de Van der Sleens eerst altijd met de tent en later de caravan. “Zo hebben wij ook kennisgemaakt met Obelink. Als je iets nodig hebt voor in of om de caravan, kun je daar alles kopen. Je moet er wel een halve dag voor uittrekken om de winkel door te komen, maar dan heb je ook alles wat je nodig hebt”.

“De omgeving van Winterswijk is schitterend, Winterswijk heeft het goed voor elkaar, zowel in het buitengebied als in het dorp zelf, veel voorzieningen en weinig leegstand in het dorp”.

“Gastvrijheid hier valt wel op”

De familie Van Goor uit Helmond trekt al jaren met de caravan rond en is al heel vaak in het buitenland geweest.  Nu staan ze op de camping Veenemaat in Kotten. “Wij zoeken meestal in het voorjaar op internet welke regio we gaan bezoeken en zodra wij de vakantie hebben afgestemd met onze kinderen, in verband met de groentetuin, dan kunnen we gaan boeken. Wij zoeken altijd naar een kleine rustige camping”.

Waarom nu Winterswijk? “Zoals zo veel toeristen vinden, is de omgeving wel heel mooi, maar ook het centrum van Winterswijk is een pluspunt  met een mooie, maar drukke zaterdagmarkt met vriendelijke mensen die altijd in zijn voor een praatje”. De vakantie wordt gevuld met fietsroutes naar Bredevoort of naar de Aasee in Bocholt.   “Wij gaan twee weken en proberen zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken. Wat ons opvalt, is de gastvrijheid in deze omgeving. We spraken deze week met een man die een passie heeft voor de groentetuin. Dat is ook onze hobby en dan praat je zo een uurtje weg met een streekbewoner. Onze groentetuin wordt in onze vakantie verzorgd door een van onze kinderen en zodra wij terug zijn kunnen de kinderen op vakantie, zo komt alles goed”. De familie Van Goor was vijfendertig jaar geleden ook al in Winterswijk op vakantie, op  camping De Italiaanse Meren in Kotten. “Er is door de jaren heen wel veel veranderd”.

“Hier kom je zelfs nog een plaatsgenoot tegen”

De familie Van Loo uit Zuidland (Zuid-Holland) gaat twee keer per jaar met de caravan op vakantie, meestal in het voorjaar een week en in het najaar nog een week of twee. Ze plannen alles op het laatste moment, kijken hoe het weer gaat worden en bespreken dan een camping. “De fietsen gaan altijd mee en in deze omgeving kun je rustig fietsen met weinig verkeer en mooie landschappen. Hierdoor raak je niet uitgekeken. We zijn eerst een paar dagen in Den Ham geweest en daarna door naar Winterswijk, maar camping Veenemaat in Kotten”.

Ze zoeken meestal op internet en in campinggidsen naar een locatie. “We zoeken wel naar een kleine rustige camping in een bosrijke en rustige omgeving wat betreft het verkeer.” Op deze camping is het echt heel stil”. Dagelijks fietsen ze een eind weg. “Vandaag is het dertig graden, dus wij zijn niet verder gekomen dan een kleine veertig kilometer. We hebben een bezoek gebracht aan de kerk in Winterswijk en het Mondriaan-museum”. Ver weg van huis kwamen ze zelfs nog een plaatsgenoot tegen. “We waren op de markt waar muziek op het plein was georganiseerd met diverse muziekkorpsen. Zit ik op een bankje, zit er een man naast mij en zegt, komt u ook uit Zuidland? Is het een plaatsgenoot, die ik ook nog kende van de muziekkorpsen uit Zuidland. Hoe toevallig kan het soms zijn”.

“Je hoeft hier nooit dezelfde weg te kiezen”

Het echtpaar Rodenhuis uit het Noord-Hollandse Santpoort gaat al twaalf jaar met de caravan op vakantie. “Dit jaar zijn we voor de tweede keer op camping Veenemaat in Kotten en de derde keer in Winterswijk”. Ze verplaatsen zich hier vooral per fiets. “Fietsen in deze omgeving brengt je tot rust. We fietsen vroeg weg en kijken onderweg wel waar het naar toe gaat. We blijven twee weken in Winterswijk en daarna doen we nog een weekje Veluwe”.

Het echtpaar is enthousiast over het Winterswijkse buitengebied. “Het is hier uitgestrekt en je hoeft hier nooit de zelfde weg te kiezen. Er is altijd wel weer een zijweggetje en bezienswaardigheid waar je langskomt of een groot recreatiegebied om een pauze te houden”. Ook over de inwoners zijn ze goed te spreken.  “De mensen in de Achterhoek zijn hulpvaardig, aardig en beleefd.  Onze campingburen hebben al een aantal malen een lekke band gehad en werden door een plaatselijke bewoner naar de camping gebracht met fiets en al”.

Het stel zoekt de vakantielocatie altijd uit op internet. “Wij kijken naar de omgeving en zoeken dan een camping in de buurt.  Een aantal uitstapjes hebben we hier al gemaakt, onder ander naar Bocholt; de grote kerk bezocht, de Aasee gezien en een klooster bezocht. In de planning zit nog het Mondriaan-museum en de ijsboerderij die afgelopen jaar is verplaatst en dus niet meer op de locatie zit waar wij twee jaar geleden zijn geweest”.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen