Oudste koor van Winterswijk houdt op te bestaan

9 januari 2018

WINTERSWIJK – Toonkunst Winterswijk, het oratoriumkoor voor de Oost-Achterhoek, houdt na ruim 150 jaar op te bestaan. Het oudste koor van de regio is vergrijsd en er is geen aanwas van jongere leden. Door overlijden, verhuizingen en opzeggingen is het ledenaantal teruggelopen tot 52. Ook daalde het aantal  bezoekers de laatste jaren, zodat het uitvoeren van kostbare oratoria financieel niet langer haalbaar is. Enkele leden beraden zich nog op een doorstart, maar niet als Toonkunstkoor.
Het is het tweede roemruchte plaatselijke koor in korte tijd dat ermee ophoudt. Anderhalf jaar geleden werd ook het Koninklijk Winterswijks Mannenkoor na 133 jaar opgeheven. “En nu is dan ook het doek gevallen voor deze oude grijze dame”, aldus woordvoerder Jos Pierik. “Aandacht voor klassieke muziek wordt luid overstemd door de vele vormen van populaire muziek, waarbij verdieping in de muziek in veel gevallen ver te zoeken is. Het is niet anders, het is de tijdgeest die dit koor naar haar einde begeleidt.”
Op 25 maart houdt Toonkunst een afscheidsconcert in de Jacobskerk, versterkt met zangers van buiten. Uitgevoerd wordt dan de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach.
Spoor Jan
Het koor werd in 1866 opgericht door Jan Willink, beter bekend als Spoor Jan, eigenaar/directeur van textielfabriek De Batavier.  Aanvankelijk heette het koor Zangvereeniging Caecilia maar 13 jaar later, in 1879, sloot het koor zich aan bij de landelijke Maatschappij tot bevordering der Toonkunst  en mocht het zich een Toonkunstkoor noemen.
In 2004 en in 2006 voerde het koor als eerste in de regio de Mattheus Passion uit en in 2008 werd het requiem van Verdi met 170 zangers en musici uitgevoerd voor een duizendkoppig publiek in de Calixtuskerk in Groenlo. Het aantal koorleden schommelde in die tijd nog tussen de 80 en 100 leden.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen