Overtoerisme

4 juni 2018

Kennelijk hebben we er een luxeprobleem bij: overtoerisme. De term is zelfs al genomineerd voor de verkiezing van het Woord van het Jaar. Het gaat ons wereldwijd zo goed dat het aantal mensen dat in de gelegenheid is om een vakantiereis te maken explosief stijgt. Dat is mooi en ook goed voor onze economie want het levert veel banen op, alleen al in Amsterdam zo’n 60.000. Maar intussen bezwijkt onze hoofdstad wel zo ongeveer onder de mensenmassa evenals Rome en Venetië. Zelfs ons eigen Nederlandse Venetië, Giethoorn, krijgt er bijna te veel van. Stiekempjes denk ik aan alle reis- en vervoersbewegingen die deze reislust met zich meebrengt. Waar zwaarwegende discussies worden gevoerd om milieubelasting te minimaliseren, blijft het kerosineverbruik wonderbaarlijk buiten schot, maar dat terzijde. Uiteraard gun ik iedereen een welverdiende vakantie.

Ook in de Achterhoek is toerisme een belangrijke economische drager. Het gebied leent zich prima voor rustzoekers, natuur- en cultuurgenieters, wandelaars en fietsers en dat kunnen we hier goed behappen. Met natuurlijk jaarlijks één grote uitspatting: De Zwarte Cross. Een gigantisch evenement waar we inmiddels Achterhoek-breed trots op zijn. De strakke, uitgekiende organisatie maakt dat het grote aantal bezoekers vrijwel geen problemen oplevert en je hoort alleen maar enthousiasme over de goede sfeer en het plezier tijdens het festival, bravo!

Overigens laat de Achterhoekse cultuuragenda een goed gevuld programma zien met grote en kleine evenementen, zodat niemand zich de komende zomer hoeft te vervelen, ook niet als je niet naar verre oorden op vakantie gaat. Hierbij geef ik graag een tip aan wie, na het geweld van de Zwarte Cross, nog of juist zin heeft in een kleiner en intiemer maar net zo gezellig festival: Grenzenloos Plat(t) op 22 juli bij Erve Kots. Muzikanten, zangers en theatermakers, dichters en voorlezers van weerskanten van de landsgrens treden op in de streektaal, voor jong en oud. En je kunt er op de fiets naar toe!

 

Diana Abbink


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen