De passie van . . . Annemieke Kreiter

25 november 2017

Avonturier met een theetuin

“Ze zeggen dat we een wilde tuin hebben.” Verpleegkundig specialist en levensgenieter Annemieke Kreiter was altijd al een bezige bij, maar sinds ze in een verbouwde boerderij in Miste woont, is stilzitten helemaal geen optie meer. “Dan loop je ineens in je voortuin en denkt: oeps, hier had ik ook nog moeten zijn.”

Annemieke (49) was heel tevreden in het mooie huis waar ze samen met haar man Manfred Dekker woonde. “Maar Manfred wilde heel graag een boerderij met een schuur en bovendien willen we in de toekomst mantelzorger zijn voor mijn schoonvader. Toen we twee jaar geleden tijdens een Open Huizen dag hier gingen kijken, waren we direct enthousiast en de mogelijkheid van huizenruil sprak ons ook wel aan. We hadden daarna een lange vakantie en echt elke dag kwam het huis wel ter sprake. Als je allebei een baan hebt, moet je goed overwegen of het lukt qua tijd, want het is wel een grote stap.”

 

Nieuw avontuur

Op Oudejaarsdag 2015 besloten ze om hun huis aan de Jan Tooropstraat in te ruilen voor een nieuw avontuur in het buitengebied. Als kersverse eigenaren van een woonboerderij aan de Bovenslinge naast de spoorbaan met een grote tuin, vijver, schraalland, een boomgaard, mooie bijgebouwtjes, een paar poezen en twee pony’s werden ze enigszins overvallen door het buitenleven. “In de tuin liepen we regelmatig achter de feiten aan.”

De gewenste mantelzorgvoorziening komt op de plek van het vroegere theehuisje, dat van oorsprong een kippenhok was. “Inpandig lukte niet, maar omdat we met een uitbouw de boerderij geweld aan zouden doen, kozen we voor een permanent gebouwtje op het erf als tijdelijke mantelzorgwoning. De voorbereidingen vroegen veel tijd, waardoor de tuin wat uit de hand liep.”

Mensen van het Geldersch Landschap en de Vlinderstichting, die de unieke flora en fauna ter plekke graag inventariseren, leerden haar om zeldzame planten, vlinders en libelle’s te herkennen. “Ik vind het heel mooi, maar heb er geen verstand van, waardoor ik het niet herken. Door het enthousiasme van de natuurkenners over allerlei bijzondere planten, weet ik al wel wat beter wat ik moet laten staan. Anders trok ik misschien zomaar zeldzame planten weg.”

 

De Theekeet

De vorige eigenaar had de tuin altijd opgesteld, waardoor het publiek bleef komen. “Ondanks dat we met bordjes hadden aangegeven, dat de theetuin gesloten was, kwamen er vorig jaar doorlopend zomaar mensen in de tuin.” Afgelopen zomer was de tuin in de weekenden en op feestdagen deels weer open als Mini-theetuin De Theekeet. Rondom het sfeervol ingerichte keetje, waar bezoekers zelf hun kopje thee of koffie zetten, scharrelen de kippen, is keramiek te zien en plukken gasten muntblaadjes voor de thee. “Het is niet geschikt voor veel mensen tegelijk; het moet een rustpunt zijn.” Annemieke geniet van de idyllische plek met gelukkig ook buren dichtbij. “Dan voel je je toch niet zo helemaal ‘only the lonely’. We realiseren ons heel goed, hoe bijzonder het is om hier te mogen wonen. Mede door mijn werk in de oncologie, besef ik dat gezondheid het allergrootste goed is. We genieten hier ‘als een dolle’.”

 

Emigratie naar het oosten

Na vijftien jaar gewerkt te hebben in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam begon ze in 2005 als verpleegkundig specialist in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). “Ik woonde in Haarlem en het AVL was een hele fijne werkplek, maar het gaat erom met wie je je leven deelt. Door mijn relatie met Manfred, die toen in Enschede woonde, ‘emigreerde’ ik naar het oosten, maar de eerste twee en een half jaar van onze relatie bleef ik nog in Haarlem voor mijn werk in het AVL. De A1 werd die tijd door ons flink gebruikt.”

Voor een baan aan deze kant van het land wilde ze aanvankelijk niet de IJssel over, want daar hield in haar beleving ‘de straatverlichting op’. Winterswijk stond helemaal niet op haar geografische kaart, maar na een tip van een opleidingsfunctionaris in het AVL die wist dat het SKB een verpleegkundig specialist zocht, kreeg ze werk in Winterswijk.

“Het was volop winter en voor mij echt een openbaring om door de sneeuw op het platteland naar mijn werk te rijden, want ik was gewend om dagelijks in de file te staan. Van Enschede naar Winterswijk trok ik vaak het eerste spoor.” In Winterswijk vonden ze hun droomhuis, dat ze in twee jaar helemaal eigenhandig verbouwden en hen tot ervaren klussers maakte.

 

Reizen voor goed doel

Het actieve stel deelt ook een voorliefde voor oudere auto’s en avontuurlijke challenges. “De uitdaging is om na een ‘rot-eind’ rijden de finish te halen en daarmee een goed doel te steunen. In 2012 hebben we voor Serious Request in een oude Volvo meegedaan aan de Noordkaap Challenge en we hebben twee keer de Amsterdam Dakar Challenge gereden. De laatste keer voor de stichting SKB4Gambia als ons eigen goede doel. SKB4Gambia zorgt met individuele behandelingen in Gambia voor een betere toekomst voor o.a. kinderen en brengt ook goede medische apparatuur ter plaatse. Dat steunen we van harte. Samen met twee andere teams hebben we onze auto’s in Gambia geveild, hoewel Manfred moeilijk afscheid kon nemen van de ‘desert camel’, zoals de locals onze bus noemden.”

In februari rijden ze weer naar Gambia met goede kennissen die daar een project opzetten voor een jongerenwerkplaats, waarvoor ze gereedschap inzamelen.

Sahara

“Het konvooi bestaat vooralsnog uit drie auto’s, maar voor een rit door de Sahara moeten er nog wel een paar bij. Door de Sahara rijden is het mooiste dat ik ooit heb gedaan.” Deze keer rijden ze zonder de tijdsdruk van een challenge en hopen ze op mooie plekken nader kennis te maken met andere culturen. “Het met elkaar onderweg zijn is echt fantastisch, want iedereen zet zijn kwaliteiten in. Manfred is bijvoorbeeld heel technisch en ik kan heel goed pleisters plakken … ‘De spoedpost is 24/7 open’ zeg ik altijd.”

In het voorjaar zijn ze weer terug in Miste, waar het werk in de tuin weer wacht en de deuren van de Theekeet weer open zullen gaan.

www.facebook.com/annemieke.kreiter

Heeft u ook gereedschap beschikbaar voor de jongerenwerkplaats in Gambia?

Annemieke hoort het graag via email a.kreiter@kpnmail.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen