DE PASSIE VAN….. Jan Wiggers

19 mei 2017

Parkieten geven het leven van Jan Wiggers kleur

Jan Wiggers (60) woont in Miste. De voormalige postbode en eigenaar van Vivaldi heeft als grote hobby het kweken van parkieten. “Het is een uitdaging een nieuwe kleursoort te kweken”.

De hobby van Jan begon rond 1980 aan de Sambergweg, waar het gezin Wiggers woonde. Jan: “Het begon met het aanschaffen van een paartje of drie om mee te kweken. De eerste paartjes waren Rosella’s,van oorsprong Australische parkieten. Die werden toen ook al in Europa gekweekt en verhandeld en ze waren klimaatbestendig in West-Europa.”

Vanaf 1986 woonden ze aan de Misterweg en kochten ze een grotere volière. Samen met een kennis zijn ze naar Brabant geweest en hebben een paar dure koppels gekocht waarmee ze gingen kweken. “Ik koppelde verschillende soorten parkieten om nieuwe kleurencombinaties te krijgen. Na een aantal jaren waren er ongeveer tachtig nakomelingen met een bijzondere gele kleur en daarmee ben ik naar een verkoopmarkt in Meppel gegaan. De eerste klant keek direct heel verwonderd  naar de aparte kleur van de vogels en vervolgens begon de verkoop te lopen. Binnen een uur had ik er al veertig verkocht voor een uitzonderlijk hoog bedrag per stuk.”

Het kweken als hobby is leuk, maar ook spannend. “Ik zie het als een uitdaging om een nieuwe kleursoort te kweken, want bij het koppelen van verschillende kleursoorten parkieten weet je vooraf nooit wat de kleur wordt. Het blijft een verrassing”, aldus Jan.

De hobby vergt veel tijd en geld. “Denk aan het voer en de aanschaf en het onderhoud van een volière, een broedmachine en een ziektekooi. Er gaan uren werk per dag inzitten en het is altijd maar afwachten of er genoeg jonge aanwas komt om de kosten te dekken.”

“De volière moet ook regelmatig schoongemaakt worden. Tijdens zo’n schoonmaakbeurt mogen de parkieten in een twintig meter lange vluchtgang vliegen. Daar genieten de vogels van en zo worden het sterke en niet vette vogels”. Maar ook parkieten kunnen ziek worden. Daarvoor hebben ze een ziektekooi, waarin de zieke vogel wordt gehouden. Meestal is een worm de boosdoener. De vogel wordt dan behandeld met een ontwormkuur, die met een krobnaald via de snavel toegediend wordt.

Een kleine parkiet legt gemiddeld vier eitjes per leg. Jan: “Het is een hele administratie om het allemaal bij te houden. Vanaf het derde gelegde eitje beginnen ze meestal te broeden. Dan is het zorg om goed bij te houden of de parkiet blijft broeden of er niet meer naar omkijkt. Daarom heb ik een broedmachine aangeschaft. Zodra ik merk dat de parkiet niet broedt, leg ik de eieren in de broedmachine en na een tijdje in een nest van een broedende parkiet, die dan de eieren verder uitbroedt en de kuikens opvoedt. Het komt voor dat er meerdere koppels tegelijk broeden, dus het is goed opletten en bijhouden.”

Bij grote parkieten komt het wel eens voor dat ze acht negen eieren leggen. Dan gaat direct de helft de broedmachine in om toch zoveel mogelijk eieren uit te broeden.

Jan heeft diverse soorten, zoals de bergparkiet, cloncurryparkiet, kakariki, koningparkiet en de princes van wales. De opbrengst van een mooi gekleurde of bijzondere kleur parkiet schommelt tussen de € 25 en € 250. De parkietenhandel is hoofdzakelijk in Nederland, België en Duitsland. De handelaren houden contact met elkaar via Facebook en website.

Jan heeft door de jaren heen niet altijd evenveel aan zijn hobby gedaan. Vanaf 2004 werd alles op een laag pitje gezet omdat Jan de postbestelling vaarwel zei en samen met zijn vrouw en zoon Kevin Steakhouse Vivaldi ging runnen. Even iets anders dan postbestellen en vogels verzamelen. Maar vanaf 2013 werd er weer tijd vrijgemaakt om zijn hobby nieuw leven in te blazen. Ook al omdat het medisch beter was dat hij het wat rustig aan ging doen en van de arts alleen maar leuke dingen mocht doen. In die tijd had Jan bij een kennis in Meddo een grote volière staan, waar hij vanuit Miste regelmatig naartoe ging om z’n parkieten te verzorgen. Het voordeel was dat de bewoner in Meddo een oogje in het zeil hield.

Inmiddels heeft Jan het restaurant overgedaan aan zijn zoon en doen hij en z’n vrouw alleen nog klusjes bij Vivaldi. Sindsdien is het weer gaan kriebelen om zijn hobby uit te breiden. Jan heeft nu alweer veertig parkieten in verschillende volières bij zijn huis. Ze wonen sinds kort in een verbouwde boerderij in Miste, met een tuin waarin een grote volière gebouwd gaat worden. Die nieuwe volière wordt voorzien van een rattenbestendige ondergrond, zodat ratten niet meer via de onderkant kunnen binnenkomen en jonge vogels kunnen doodbijten. Want voor Jan is niets mooier dan te volgen hoe een kuikentje uitgroeit tot een parkiet met een prachtige kleurendos.

Zie ook: www.wiggersbirds.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen