De passie van … Jo Wiggers en Ali Lammers

28 juli 2017

HANDWERKEN

 

Ali Lammers en Jo Wiggers hebben elkaar gevonden door dezelfde grote passie: handwerken. Elke woensdagmiddag houden ze een drukbezocht handwerkcafé aan de Meester Brouwerlaan in ’t Woold, vlak bij de Oude Bocholtsebaan  en daar hoopt Jo volgend jaar een heus handwerkmuseum te openen.

 

“Voor ons geldt echt: een dag niet gehandwerkt, een dag niet geleefd”, zegt Jo Wiggers. “Handwerken gaat ons nooit vervelen”, vult Ali Lammers aan. “Het geeft je rust  en via het wekelijkse handwerkcafé brengt het ook gezelligheid en bevordert de sociale contacten. Daarnaast is het ook goed voor je concentratievermogen, fijne motoriek en je creativiteit. Er zijn zoveel technieken en elke keer wil je weer iets nieuws ontdekken”.

 

Jo en Ali runnen al negen jaar samen een gezellig handwerkcafé, waar regelmatig workshops in allerlei technieken worden gehouden en waar elke woensdagmiddag dames van pakweg 30 tot 70 jaar aanschuiven om er met elkaar te borduren, breien of haken. Het zijn niet zomaar gezellige breikransjes waar vooral geteut wordt, er worden soms ingewikkelde technieken beoefend die een grote nauwkeurigheid en kennis vereisen.  Er vliegen dan ook geregeld termen als aftelbare stof, Perzisch ajour, hardanger, Frans en Engels borduren, doorstoppen en gerstekorrelborduren over tafel. “Maar het handwerkcafé is er ook voor beginners, hoor”, zegt Jo. “Het is heel laagdrempelig, iedereen kan er zo komen binnenlopen en we vragen geen entree. Alleen een euro voor koffie of thee.”

Daarnaast heeft Jo  ook elke dinsdagmiddag na schooltijd een kinderhandwerkcafé, waar  kinderen tussen 8 en 12 jaar leren breien, borduren, haken, weven, vlechten en wat al niet meer. “Na de lagere school stopt het meestal, dan krijgen ze andere interesses en is handwerken niet meer cool”.

Geen geduld

De dames  vinden het jammer dat de belangstelling voor handwerken tanende is. “Kinderen krijgen het niet meer van huis uit mee, ze zien hun moeders niet meer breien of zelfs kleren verstellen. Jongere vrouwen hebben er ook geen geduld meer voor, hun leven is veel te gehaast en hectisch. Als ze het al doen, moet een werkje het liefst in een middag af zijn”. En dat kun je beschouwen als een kort sprintje, vergeleken met het marathonwerk dat de echte hobbyist vaak verzet. Jo heeft bijvoorbeeld drie jaar geleden een autobiografie op stof geborduurd in de vorm van een boekje waarin ze met een zeer fijne draad haar inspiratiebronnen heeft beschreven. Ze heeft het nooit uitgerekend, maar ze schat dat daar toch gauw zo’n vijfhonderd uur werk in is gaan zitten. Ali daarnaast heeft een tweepersoons beddensprei gemaakt in de techniek Sashiko.

 

Aanstekelijk

Wel hebben de dames  goede hoop dat meer vrouwen (“en ook wel mannen”) de draad weer gaan oppakken. Een paar jaar geleden werd breien ineens weer hip, nu staat haken in de belangstelling en ze merken zelf dat handwerken aanstekelijk werkt. “Als mensen het eenmaal zien, raken ze enthousiast. De computer heeft nadelen, maar zeker ook voordelen. Op YouTube, Pinterest en verschillende handwerkblogs is namelijk heel veel leuks te vinden over handwerken.  De mensen van heinde en verre weten ons handwerkcafé goed te vinden dankzij de website en onze vermelding op 100% Winterswijk. Er zijn mensen uit België en Zeeland die speciaal een vakantie in Winterswijk boeken als we hier een workshop over bijvoorbeeld naaldfrivolité organiseren. Ook van de campings in de buurt  krijgen we regelmatig aanloop. Een stel Duitse mannen kwam hier een keer binnen, omdat ze het woord café zagen, maar ze zijn gewoon gezellig een poos gebleven ”.

 

Handwerkcafé ‘t Brouwershuusken is gevestigd aan de Hijinkhoekweg 11 in ’t Woold (achteringang aan zandpad Meester Brouwerlaan). Het Handwerkcafé is elke woensdag van 13.30 uur tot 15.30 uur geopend. In verband met de vakantie is het café t/m 9 augustus gesloten. Er worden ook cursussen georganiseerd. Zie  www.brouwershuusken.nl

 

Jo werkt aan droom: eigen handwerkmuseum

 

Jo Wiggers heeft door haar hobby inmiddels een indrukwekkende collectie merklappen, breirollen, vingerhoedjes en pronkrollen – tot uit de negentiende eeuw – vergaard. Ze zijn in vitrines te bewonderen, maar liggen ook in ladenkasten opgeborgen. Ze wil haar collectie graag uitbreiden via nieuwe giften en daar volgend jaar een museum van inrichten. Ze heeft er nu – sinds ze vorig jaar als onderwijzeres van school Woold op pensioen ging –  de tijd voor. “Dat kan mooi in de garage bij het handwerkcafé. Daar werkt Henk, mijn man, nu nog aan zijn eigen handwerk, het opknappen van een klassieke Triumph. Het zou mooi zijn als het museum volgend jaar opent, want dan bestaan we als handwerkcafé tien jaar”. En zo heeft Jo een hobby waar ze nog heel lang op kan voortborduren.

Wie nog oude schoollapjes, vingerhoedjes, breirollen e.d. heeft kan contact opnemen met Jo, brouwershuusken@planet.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen