Paul Hijink van spraakmakende partij Kansrijk Winterswijk

28 november 2018

‘Ik heb nog steeds de drive iets voor mijn dorp te doen’

Het afgelopen jaar was Winterswijker Paul Hijink (30) de plaatsgenoot die het prominentst in het landelijk nieuws kwam. Zijn escapades rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart (zijn black-out in een discussie en het stoelincident) leidden tot veel publiciteit. We blikken terug met Paul en hebben het nog één keer over Kansrijk Winterswijk, de partij die Paul met een aantal gelijkgestemden oprichtte.

Door Wim Ruesink

Je kwam plotseling, vlak voor sluiting voor de inschrijving, met Kansrijk Winterswijk op de proppen, was het ook een bevlieging?

Paul: “We waren al ruim een halfjaar bezig; er is niks mooiers dan je geboortedorp, Winterswijk, omhoog te tillen Regelgeving was het probleem niet, wachten op het werk van de notaris, en het feit dat de burgemeester ( hij moet de partij officieel goedkeuren ) veel andere verplichtingen had, zorgden voor veel vertraging. Daarnaast moesten we ons inschrijven bij de Kamer van Koophandel, twee keer een borgsom betalen, een website en logo maken, posters, visitekaartjes en flyers laten maken. We hebben alles zelf bekostigd en hadden geen stuiver subsidie of gelden aan schenkingen. Mijn partijgenoten en ik – op het hoogtepunt hadden we elf leden – hebben dagenlang , in de vrieskou, ruim 11.000 duizend flyers bezorgd en honderden posters opgehangen in geheel Winterswijk. We  gingen ervoor en wilden echt wat voor Winterswijk gaan betekenen.”

Je hebt het over we, maar we zagen toch vrijwel alleen jou in de debatten.
“Klopt, onder anderen Hans Willemsen, de tweede man op de lijst,heeft veel gedaan en zou onder meer het debat van de ouderenbonden begin maart in het GKC doen. Vlak voor tijd moest hij wegens verplichtingen afzeggen. Ik moest plotseling invallen, ik stond er niet goed voorbereid en dat ging niet goed, stoelincident als gevolg.”
Nadat Paul niet uit zijn woorden kwam, schopte hij uit frustratie een stoel op het podium omver. Het stoelincident ging viraal en het gebeuren kreeg landelijke aandacht. “Ja , ongelooflijk wat dit te weeg bracht, ik kwam zelfs bij Paul de Leeuw in de uitzending.”

Spijt van het stoelincident?
“Jazeker, daar heb ik oprecht spijt van, had niet mogen gebeuren.”

Victorie bij de scholierenverkiezingen Gerrit Komrij College.  Kansrijk Winterswijk haalde bij de Winterswijkse jeugd maar liefst vier zetels binnen. Dat gaf moed toch?
“Zeker, alleen jammer dat veel bovenbouwleerlingen die stemden nog net geen 18 waren. Maar het geeft maar aan hoe een van onze speerpunten – meer uitgaansgelegenheden en focus op de jeugd – leeft. D66 haalde bij deze scholierenverkiezing acht zetels, samen dus twaalf, een meerderheid in de raad. Terwijl Kansrijk Winterswijk en D66 tijdens de echte verkiezingen gezamenlijk slechts één zetel kregen, hetgeen duidelijk aangeeft hoe slecht de jeugdbelangen zijn vertegenwoordigd in de lokale politiek. Als dat nu eens om het echie was geweest…. Nu was D66 wel een partij die erg ver van ons afstond, maar wie weet.“

Wat was een van je eerste wapenfeiten geweest als je in de raad was gekomen?
“Uitgaansgelegenheid voor de jongeren creëren en zorgen dat er zo snel mogelijk een tweede electrocar bij was gekomen. En dat onderkomen voor ouderen in de Gasthuisstraat, dat had er gelijk moeten komen. Schande dat het nog niet gerealiseerd is en dat daar geen politieke aandacht voor is! Vast te druk met politiek correcte geldverslindende prestigeprojecten als Artikel 1-projecties van de Grondwet in het gemeentekantoor en die plannen over stadstuinen. Ga zorgen dat dat onderkomen voor de ouderen er komt!”

Hoe was D-day, 21 maart voor je?
“Kansrijk Winterswijk kreeg zo’n kleine 400 stemmen, te weinig voor een zetel. Dat was slikken, ik was doodop en heb twee dagen lang geslapen en ben vervolgens op vakantie gegaan om uit te rusten. Had nooit kunnen weten dat het zoveel energie zou kosten. Zelfs in mijn slaap was ik er mee bezig. Ik word nu nog steeds regelmatig aangesproken in het dorp over de verkiezingen. Leuke, maar ook wel minder leuke reacties. Politieke vrienden heb ik er niet aan overgehouden, hoeft ook niet. De partijen herbergen over het algemeen aardige mensen, bij hun bestuurders heb ik een wat minder goed gevoel.  In de besturen van sommige  politieke partijen zitten mensen met een big smile. Geef je ze een hand, dan moet je goed je vingers natellen of je ze allemaal nog hebt. Maar over het algemeen zijn de lokale politici aardige mensen, met enkel soms nog wel eens een onderonsje.”

Is er nog een politieke toekomst voor je?
“Ik weet het nog niet. Ik studeer nu deeltijd milieukunde in Leeuwarden, duurt nog anderhalf jaar. De banen hierin liggen in de Achterhoek niet voor het oprapen, kan dus best zijn dat ik dan gedwongen word te verkassen. Ik heb al wel aanbiedingen van politieke partijen in Winterswijk gehad om me bij hen aan te sluiten. Ik bezoek nog regelmatig de raadsvergaderingen en zal zeker ook nog een keer van het spreekrecht gebruik gaan maken. Ik zie het wel, heb nog steeds de drive om iets voor mijn geboortedorp te betekenen. Ik zou het zo weer doen, ondanks die draai om de oren.”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen