Piet Paulusma: vorstrecord Winterswijk gaat eraan

17 december 2019

WINTERSWIJK – ‘s Lands beroemdste weerman Piet Paulusma is er van overtuigd dat er, ondanks de opwarming van de aarde, binnen zeven jaar een zeer koude winter komt, met een Elfstedentocht. De populaire Friese weerman die zijn dagelijks weerbericht op tv steevast besluit met “Oant Moan” vertelt exclusief voor Verrassend Winterswijk – net als de 50+Krant een uitgave van Te Loo Media –  over de komende winter en hoe die volgens hem voor Winterswijk zal uitpakken.

Door Wim Ruesink
“Koude golfstromen uit o.a. Amerika kunnen maar zo hier heenkomen, het gaat echt gebeuren”, voorspelt Piet Paulusma. “Winterswijk zal zijn weerrecord (-27.4° op 27 januari 1942, red.) kwijtraken, is mijn mening, want de weerextremen worden steeds groter. Kijk: de aarde warmt op, maar koudeperiodes zijn er nog steeds. Ze komen misschien minder vaak voor, maar worden wel heftiger. Net als het warmterecord dat dit jaar fors is gebroken. Van 38,6 direct naar 40,7 graden.”

“Ik denk dat Winterswijk de schaatsen komende winter zeker kan onderbinden en twee witte periodes zitten er ook in. Ik baseer mijn voorspellingen onder andere op het verloop van de herfst, de natuur en de zonnevlekkenactiviteit . Winterswijk ligt in het uiterste puntje en heeft als geen andere Nederlandse plaats een landklimaat. Het is dan ook het meest koude gebied in de winter. Ik verwacht voor Winterswijk een iets koudere winter dan normaal met zo’n twee koude periodes waarbij de schaatsen uit het vet kunnen. En het wordt… wit in Winterswijk. Zo’n twee sneeuwperiodes zitten er zeker in. Samenvattend: ik verwacht een rommelige winter, soms kwakkelend maar zeker ook met koude periodes. Veel overlast door sneeuw, ijzel en af en toe stormachtig weer.”
Piet stapt, zoals vorige week bekendgemaakt werd, per 1 januari over van SBS6 naar Omroep Max, op radio en tv. “Op tv ga ik elke werkdag om vijf voor zes een weerbericht maken, net als nu ergens vanuit het land. Als het even kan hoop ik komend jaar nog naar Winterswijk te komen voor opnames. Het is prachtig daar bij jullie, ben er al een paar keer geweest en alleen die naam Winterswijk al, fantastisch.”

Foto: Elvin Boer.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen