Problemen bij waterzuivering Winterswijk voorbij

23 juli 2018

WINTERSWIJK – De rioolwaterzuivering in Winterswijk functioneert weer naar behoren. Dat meldt het Waterschap Rijn en IJssel. De relatief hoge vuillast en de hoge ammonium waarden, waarmee de zuivering in april te maken had, zijn sinds mei weer op normaal niveau. Het waterschap is deze periode wel extra alert, zodat gelijk maatregelen genomen kunnen worden als de situatie zich weer voordoet.

Tussen begin april en begin mei had de rioolwaterzuivering te maken met een te hoge belasting die binnenkwam via het rioolstelsel. Hierdoor werd een te hoog gehalte aan ammonium (een stikstofverbinding) gemeten in de zuivering en in de Wehmerbeek, waar het gezuiverde afvalwater in terecht komt. Teveel ammonium kan forse schade aanbrengen aan het waterleven.

Het waterschap heeft daarop beluchters geplaatst in de zuivering en in de beek, om meer zuurstof in de zuivering en in de beek te pompen. Ook heeft zij monsters genomen van de aanvoer van het afvalwater en laten analyseren.

Sinds begin mei is de vuillast verminderd en zijn de vuillast en het ammoniumgehalte weer op normaal niveau. De beluchters zijn zodoende weer uitgeschakeld. Doordat er niets meer binnenkomt, is volgens het waterschap ook niet meer te achterhalen wat of wie de oorzaak is.

Het waterschap blijft deze periode extra alert. De zuivering wordt gemonitord en mocht de situatie zich weer voordoen, dan worden gelijk maatregelen genomen. Daarnaast wordt gelijktijdig een onderzoek uitgevoerd naar de hogere vuillast.

Voor het opvangen en zuiveren van rioolwater in deze regio werkt het waterschap samen met gemeente Oost Gelre en gemeente Winterswijk.

De rioolwaterzuivering in Winterswijk zuivert het afvalwater van huishoudens en bedrijven in Winterswijk, Groenlo en het buitengebied.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen