Regien Belksma, de diva van de UEFA

1 oktober 2019

Door Wim Ruesink

Jarenlang floot ze op topniveau. Tegenwoordig rapporteert ze bij voetbalwedstrijden voor de UEFA. Regien Belksma uit Winterswijk is een belangrijke spil in het nationale en internationale vrouwenvoetbal. Ze leeft een groot deel van het jaar ‘uit de koffer’.
In augustus floot de Franse Stephanie Frappart de supercupwedstrijd tussen Liverpool en Chelsea bij de mannen. Het moment dat een vrouwelijke scheidsrechter een voetbalwedstrijd leidt in het Nederlandse betaald voetbal komt steeds dichterbij.  De Winterswijkse Regien Belksma-Konink  (62) mag gerust de Nederlandse  trendsetter van het vrouwelijke arbitragekorps genoemd worden. Ze floot in Nederland voetbalwedstrijden op het hoogste niveau van het zaterdag amateurvoetbal . In 1995 werd Regien de eerste Nederlandse vrouw die internationale wedstrijden bij het vrouwenvoetbal mocht fluiten. Als we Regien spreken is ze net terug uit Letland  waar ze in haar huidige functie als rapporteur (internationaal spreekt men van observer of deligator) voor de UEFA vrouwelijke scheidsrechters beoordeelde tijdens EK voorrondes.  De koffers hoeven niet opgeborgen te worden want spoedig zal Regien afreizen naar Portugal waar ze deze maand in dezelfde functie actief is op een onder 19 toernooi.
Sport als rode draad
“Ik heb lang aan badminton gedaan, was tweede bij het NK karate en kon ook best goed handballen. Ook het hardlopen mocht ik graag doen, nog steeds trouwens. Ook doe ik nu aan walking football, echt super leuk.  In mijn tijd mochten meisjes pas op hun veertiende op voetbal, wat dat betreft is er een hoop ten goede veranderd. Ik was meestal keepster, op mijn achttiende las ik een advertentie waarin scheidsrechters werden gevraagd. Ik slaagde ervoor en kreeg wat later een boekje in de bus met wedstrijden die ik geacht werd te fluiten. Bij mijn debuut als scheidsrechter was ik mijn horloge vergeten, kon er gelukkig één lenen. In acht jaar tijd ben ik acht keer gepromoveerd. Gerard, mijn man, vindt voetbal echt helemaal niks, hij is anti-voetbal. In al die jaren dat ik floot is hij èèn keer mee geweest, maar heeft toen de gehele wedstrijd in de kantine gezeten. Het voordeel is dat er dus bij ons niet louter over voetbal gesproken wordt. Ik heb tot mijn 45e wedstrijden gefloten, toentertijd moest je op die leeftijd stoppen. In het zaterdagamateurvoetbal op hoog niveau gefloten. Ik werd als trendsetter voor het vrouwelijk arbitragekorps gezien, kreeg veel mediabelangstelling van  o.a. bijna alle landelijke kranten, zeker toen ik als eerste Nederlandse ook internationaal mocht fluiten. Het was een prachtige tijd, op die laatste wedstrijd na; Ik floot in mijn laatste wedstrijd bij AS Roma, ik gaf tien gele en twee rode kaarten en moest onder politiebegeleiding van het veld.”
Nu rapporteur UEFA door heel Europa
“Bij toernooien ben je vaak een week van huis om drie wedstrijden bij te wonen, bij losse wedstrijden een aantal dagen. Je hoeft nergens voor te zorgen, alles wordt geregeld; vliegtickets, vervoer, hotels  etc. Overal waar ik namens UEFA kom word ik als een koningin ontvangen. Je krijgt een UEFA-kostuum , vliegt businessclass, wordt op vliegvelden netjes opgehaald , prachtige hotels, heerlijk eten en prachtige excursies. Bijna alle Europese landen gezien, van de Faeröer Eilanden tot Israël , ook alle piepkleine landjes. Jaarlijks zo’n 6 à 9 keer op pad voor de UEFA. Was ook in Rusland in een stadion waar louter damesvoetbal gespeeld wordt, prachtig complex met plek voor 5000 toeschouwers.  Rapporteur zijn is niet zomaar even een scheidsrechter beoordelen, formuliertje invullen en klaar; nee, je geeft lezingen/scholingen ter plekke, stadions inspecteren, etc. Alle rapporten maak je in het Engels op. Ik probeer op de terugreis in het vliegtuig alvast wat te doen, thuis daarna gemiddeld nog zo’n drie uur bezig met een rapport. Je wordt er wel steeds bedrevener in, toch laat ik het vaak even nakijken, op taalkundig gebied, door plaatsgenoot Jaap Boehlé. Verder moeten er ook clipjes bij met wedstrijdsituaties, best een klus. Een van de hoogtepunten als rapporteur was de Champions League-finale in Duisburg voor 50.000 toeschouwers. Er zijn in Nederland twee vrouwelijke rapporteurs  onder wie ik, en vijf manlijke. Een daarvan is oud-scheidsrechter René Temmink. Met hem heb ik veel contact waarbij we dan elkaar advies geven en ervaringen uitwisselen  over ons werk als rapporteur.  Ben nu al 15 jaar in deze functie en heb er nog steeds plezier in. Met de VAR heb ik nog niet vandoen gehad, maar het is een goede ontwikkeling.”
Thuis
“Naast het UEFA-werk dat ik thuis doe ben ik echtgenoot, moeder van twee dochters en hebben we vijf kleinkinderen op wie we veel oppassen. Daarnaast mag ik graag met mozaïek werken bezig zijn, af en toe een wedstrijdje fluiten bij FC Trias, werken aan de conditie middels hardlopen en fitness en zoals eerder gezegd doe ik aan walking football.”

Winterswijk telt mee in het vrouwenvoetbal
Naast Regien zijn er nog wat plaatselijke voetbalfeitjes van allure over het vrouwenvoetbal te noemen. De Winterswijkse Mientje te Selle is een begrip bij het damesvoetbal. Toen ze eind jaren 60 hoorde dat er in het Zeeuwse Kapelle en vrouwenvoetbalclub was, stapte ze wekelijks in de trein voor een 4 uur durende reis voor een potje voetbal. Later verhuisde ze naar Zeeland voor het voetbal  Ze schopte het tot de nationale selectie.  Mientje is nu talentscout voor de KNVB en nog actief bij FC Trias. De Winterswijkse Lieske Carleer is international bij Jong Oranje en speelt sinds kort in Amerika bij Arizona waar ze voetbal combineert met studie.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen