Regionale opvang jonge anorexiapatiënten in SKB

7 november 2017

WINTERSWIJK – Sinds oktober vervult de kinderafdeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix een regionale functie bij de eerste opvang en begeleiding van jongeren met anorexia waarbij sprake is van ernstige lichamelijke problematiek.
Jongeren met anorexia uit de regio Nijmegen, Arnhem en de Achterhoek worden voor noodzakelijke medische zorg naar het SKB verwezen. Hier zijn twee bedden gereserveerd voor directe opvang. Een team van deskundigen (kinderarts, orthopedagoog, diëtist, pedagogisch medewerker en verpleegkundigen) biedt medische en psychische zorg. “Doordat we nu een regionale functie hebben, kunnen we meer patiënten behandelen waardoor onze expertise  zal toenemen”, aldus kinderarts Saskia van Daalen.
Eetklinieken
Gespecialiseerde eetklinieken richten zich met name op de psychische en ziekenhuizen op de medische begeleiding. Maar, zegt Van Daalen, als het in het koppie van zo’n patiëntje niet goed zit, en je verleent geen psychische hulp in het ziekenhuis, dan heeft het op gewicht komen niet veel kans van slagen.
Van Daalen houdt zich bezig het de medische begeleiding van patiënten en Marijn Waanders, orthopedagoog, met de psychische kant. Een opname in het ziekenhuis duurt gemiddeld twee tot drie weken. In die tijd werkt het team van deskundigen nauw samen. “Door deze interne samenwerking en samenwerking met de gespecialiseerde eetklinieken komen we sneller bij de kern van het probleem en kunnen we patiënten nog beter helpen en klaarstomen voor verdere begeleiding door een gespecialiseerde eetkliniek,” aldus Van Daalen.
Zodra een patiënt wordt opgenomen, wordt deze direct aangemeld bij een gespecialiseerde eetkliniek. “Dit doen we om de wachttijd voor opname of behandeling door een eetkliniek zo kort mogelijk te houden. Toch zit er vaak een periode tussen de ziekenhuisopname en opname of begeleiding door de eetkliniek. Daarom volgt, als patiënten zover medisch zijn opgeknapt dat ze weer naar huis kunnen, een op maat gemaakt poliklinisch traject”, vertelt Waanders.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen