Remco Visser graaft verwoed naar oorlogsgeheimen

25 maart 2020

Door Jan Ruesink

Vaak wordt hij voor gek verklaard dat hij op zijn vrije dagen in de kou en modder op kale akkers staat te spitten. Maar voor Winterswijker Remco Visser (38) is er niets leuker dan speuren naar militair materieel uit de Tweede Wereldoorlog.
In het dagelijks leven is Remco Visser podiummanager bij grote evenementen als de Zwarte Cross en popconcerten. In de hectiek van grote festivals regelt hij met militaire precisie dat alles piekfijn in orde is voor de artiesten die in de spotlights staan. Maar als hij dan een dag vrij is, zoekt hij de stilte en rust op van het Winterswijkse buitengebied. Op zijn ‘dooie akkertje’ scant hij met zijn metaaldetector de grond op de aanwezigheid van metalen. Een luide piep geeft aan of zijn elektronische speurneus weer iets onder de grond gevonden denkt te hebben. Soms is dat slechts een verroest colablikje, maar veel vaker een oude patroonhuls, een deel van een kanonsloop of een bijzondere uniformknoop.
Honderden stuks legermaterieel uit de Tweede Wereldoorlog heeft Remco inmiddels verzameld, vooral spullen van Duitse en Britse herkomst. Niet zo gek, want Winterswijk en omgeving was een waar strijdtoneel door de ligging dicht bij de grens. Negentien Engelse vliegtuigen zijn hier neergehaald door Duits afweergeschut, de Oude Bocholtse Baan werd meermaals bestoken door de geallieerden omdat het toenmalige spoor een doorvoerroute was voor de Duitsers. En natuurlijk was er rond de bevrijding die befaamde tankslag in het Woold, die volgens Remco geen tankslag was, maar daarvoor later meer.
YouTube
Remco’s interesse voor WO II is hem niet met de paplepel ingegoten of ontstaan door werk of studie, hij leerde voor elektrotechnicus en metselaar. Zijn passie ontstond pas in 2012 toen hij al dertiger was. “Op YouTube zag ik een filmpje over iemand die met een metaaldetector een helm opspoorde. Toen was ik verkocht. Ik heb mijn spaarrekening geplunderd en een metaaldetector gekocht. Die kostte ongeveer tweeduizend euro.”
Tanks
Op een grijze zaterdagmiddag treffen we Remco en zijn mede-speurder Patrick te Kulve aan op een glooiende akker langs de Meerdinkweg in het Woold. 75 jaar geleden, op vrijdag 30 maart 1945, woedde hier ‘een korte maar hevige strijd’, zoals wijlen Henk Krosenbrink het omschreef in zijn boek over Winterswijk in oorlogstijd. Zestig Engelse Sherman-tanks rukten op vanuit Bocholt en werden hier bestookt door jonge Duitse soldaten die zich verschanst hadden bij een boerderij. Remco: “Ze vielen de Engelsen aan met Panzerfäuste, antitankwapens, maar niet met tanks. Het was dus geen tankslag en we hebben hier ook nooit onderdelen van Duitse tanks gevonden.”
Remco en Patrick hebben deze zaterdag een goede dag. Een afgebroken huls van een kanon, patronen, muntjes, een uniformknop en wat onduidelijk klompen metaal zijn een paar van de bodemschatten van deze dag. “Voor mij is alles even speciaal, want het kan iets zeggen over wat er gebeurd is op die plek. Overal zit een verhaal achter en dat boeit mij.”
Alles wordt netjes geregistreerd op vindplaats en toegevoegd aan Remco’s catalogus. Hij kan veel objecten herkennen aan de vindplaats, typenummers en symbolen. “En als ik het niet zeker weet, zet ik een foto op internet en dan krijg meestal wel een antwoord.” De detector herkent bovendien het materiaal aan de zogeheten geleidingswaarde, die op het display af te lezen is. “Dat zegt veel, maar niet alles over het voorwerp. Want een ring kan dezelfde waarde hebben als een aluminium blikje.”
Remco is geen ‘golddigger’ die munt wil slaan uit zijn hobby, “maar het verdient zich wel enigszins terug. Ik vind nog weleens messingvoorwerpen en dat levert per kilo toch nog aardig wat op.”
Explosieven
Maar in de grond kunnen natuurlijk ook nog niet ontplofte explosieven liggen. Is het daarom gevaarlijk als Remco na het aanslaan van de detector gaat spitten? Remco: “Ik vind nog weleens scherpe munitie en spring daar dan uiterst voorzichtig mee om, maar ik heb nog nooit een bom of granaat aangetroffen, maar als ik vermoed dat het daar om kan gaan, graaf ik wel voorzichtig. Als het een explosief is, moet je direct de politie waarschuwen en zonodig komt de Explosieven Opruimingsdienst om het object af te voeren of ter plekke tot ontploffing te laten komen.”
Helm
De ‘oorlogsarcheoloog’ kan natuurlijk ook andere voorwerpen uit de historie aantreffen, zoals oude munten of potscherven. “Vondsten van echt oude voorwerpen moet je melden bij de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed. Dat is allemaal geregeld in de Erfgoedwet.” En natuurlijk moeten detector-amateurs vooraf ook toestemming vragen aan de eigenaar of pachter van de grond. Remco: “Soms kan dat maar een deel van het jaar, want als er al gewas op de akkers staat kun je natuurlijk niet gaan graven en een boer wordt ook niet blij als je een weiland gaat omploegen.”
Is er nog een speciaal voorwerp dat aan zijn collectie ontbreekt, dat hij ooit hoopt op te graven? Remco: “Ja, een Duitse helm, die zou ik nog graag willen hebben.” Precies het voorwerp dus, waar het acht jaar geleden allemaal mee begon.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen