Rini Wikkerink stond op Pinkpop en toerde met Pink Floyd

25 november 2017

Een muzikale carrière om van te dromen

 

DEATH   Velen die zich vanaf het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw in het plaatselijke uitgaansleven stortten, zullen zich de gitarist met het lange ravenzwarte haar herinneren. Samen met zanger Peter Klok, slagggitarist Dick Schreurs, drummer Ab Peters en “die andere beroemdheid”, bassist André Reijnen maakte Rini Wikkerink als lid van beatgroep Death de regio onveilig. Regelmatig was Death te zien in de kelder van de Harmonie, in het Parochiehuis in de Jeugdkerkstraat of bij zaal Nijenhuis op de Houtlading.

POPMEKKA   Winterswijk is in de jaren 1966-1968 het popwalhalla van de Achterhoek. Alle nationale topacts in die dagen doen ons dorp aan: The Golden Earrings, Q’65, The Outsiders, The Motions en nog vele, vele meer. Met annonces en verslagen houdt de jeugdpagina van de Nieuwe Winterswijkse Courant de muziekliefhebber nauwgezet van het beatgebeuren op de hoogte. Een kritische noot wordt daarbij niet gemeden. Over Rini Wikkerinks kwaliteiten als sologitarist van Death is de krant uitermate te spreken. Eelco Gelling van Cuby and the Blizzards en Jan de Hont van de Maskers zijn weliswaar het beste wat de redactie aan snarengeweld op de bühne heeft zien staan, maar Rini komt, niet zonder enig chauvinisme, op een goede derde plaats. Naar aanleiding van een optreden voor beatclub Ever Play recenseert de krant: “Sologitarist Rini Wikkerink was weer in topvorm. Met duizelingwekkende vaart tokkelde hij de ene briljante solo naar de andere de zaal in. Death mag zich gelukkig prijzen zo’n begaafd gitarist in haar midden te hebben.”

 

MOTHER’S LOVE   Rini groeit op in de Elzenstraat. Hij speelt vanaf zijn middelbare schooltijd gitaar, aanvankelijk in de mulo-band The Real Rollers. In een nachtclubband in Bocholt, waar hij avond aan avond speelt en een gage opstrijkt waar zijn vader jaloers op is, legt hij qua gitaartechniek de basis legt voor zijn latere muzikale carrière. Rini is vervolgens bassist in The Krebs, een groep waarvan ook gitarist David Pietersz en de bij The White Waves “weggekaapte” zanger Freddy Tetelepta deel uit maken. Met Death debuteert Rini op Koninginnedag 1966 in de Harmonie, waar de band ook lange tijd haar oefenruimte heeft. Gedurende bijna twee jaar is Death een van de meest succesvolle beatgroepen in Winterswijk en omstreken. De band speelt speelt regelmatig drie- of viermaal in één weekend. Als Death eind 1967 ter ziele gaat wordt Rini gevraagd voor de Tielse popgroep Mother’s Love. Mother’s Love is in Winterswijk geen onbekende verschijning, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat de bekende Winterswijker beat-entrepreneur Harrie “Manus” Geessinck de boekingen voor de band regelt.  Mother’s Love wordt al snel omgedoopt tot The Dream en met deze psychedelische rockband beleeft Rini menig muzikaal avontuur, zowel in binnen- als buitenland.

THE DREAM   The Dream toert in september 1969 met Pink Floyd door ons land. Op de affiches wordt The Dream even groot aangekondigd als hun Engelse vakbroeders. Afspraak is dat de bands om en om als hoofdact op het podium zullen staan. Zo gebeurt het dat het publiek in Groningen denkt Pink Floyd te zien spelen, terwijl in werkelijkheid  The Dream voor hun neus staat. Krap een maand later speelt The Dream in de bekende Speakeasy Club in Londen. Tegelijkertijd wordt Winterswijk niet vergeten. Beatclub Imagination weet de Betuwse jongens te strikken voor een optreden in het Parochiehuis, de plek waar een aantal jaren later jongerencentrum Eucalypta geboren zal worden. The Dream is ook de eerste Nederlandse band die met een heuse rockopera op de proppen komt. Een gedeelte van de opera, ontsproten aan het creatieve brein van Floris Kolvenbach, zanger-gitarist van de band en verantwoordelijk voor vrijwel alle composities, wordt ten gehore gebracht in het VARA-televisieprogramma Dit is het Begin. Als in 1970 in Geleen voor het eerst Pinkpop wordt georganiseerd is The Dream van de partij. Ook op het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos in Rotterdam, de vaderlandse variant van Woodstock, ontbreekt The Dream niet. In hun thuishaven Tiel staat de groep op een groots opgezet popfestival samen met klinkende internationale namen als Black Sabbath, Arthur Brown en The Kinks op de planken. In 1971 zien we The Dream nog éénmaal terug in Winterswijk voor een optreden in het Cultureel Centrum. Niet lang daarna valt het doek voor de band.

 

MIRAKEL   Gitarist Rini legt zich toe op de fingerstyle blues en treedt een aantal malen solo op in Aalten en Winterswijk. Als Floris Kolvenbach in 1974 de Nederlandstalige cabaret rockgroep Mirakel begint, is er ook voor Rini een plekje weggelegd. De tijd blijkt echter nog niet rijp voor in moerstaal gezongen popmuziek en de groep houdt al snel weer op te bestaan. Rini timmert in de jaren daarop nog wel even aan de weg met de theaterband Waterland en de formatie Shake, maar zet daarna zijn muzikale ambities op een lager pitje.

 

FLAMENCO   Als hem naar zijn rijke verleden in de rockmuziek gevraagd wordt, haalt Rini de schouders op. Ach ja, “das war einmal”. Hij hoeft het niet zo nodig van de daken te schreeuwen. Het liefst laat Rini het verleden voor wat het is. Bescheidenheid is ook deze Achterhoeker niet vreemd. De laatste decennia is Rini vooral in de ban van de flamenco, de muziek en bijbehorende dans die zijn oorsprong vindt in de zuidelijke provincies van Spanje. Tokkelend op zijn Spaanse gitaar denkt de bijna-zeventig jaar oude muzikant het liefst in alle rust en anonimiteit terug aan zijn ontdekkingstocht door de tijd. Een muzikale carrière waar velen slechts van kunnen dreamen.

 

Tot en met 1 december 2017 is in het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel de tentoonstelling TIJDREIZIGER over The Dream en bandleider Floris Kolvenbach. Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek (incl. 2 cd’s) geschreven door Albert Wammes. Meer info: www.thedream.info.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen