Rob Blekkink legt architectuur in hele wereld vast

26 september 2018

Op fotoreis naar uitgestorven Tsjernobyl

Tsjernobyl is geen reisbestemming waar je direct aan denkt. Toch straalt de Winterswijkse fotograaf en medewerker van het Ministerie van Defensie Rob Blekkink (54) helemaal als hij vertelt over zijn bijzondere reis eind oktober.

 

Door Wim Ruesink

Het Oekraïense Tsjernobyl werd in april 1986 plotseling wereldnieuws toen er een kernramp plaatsvond. Met enkele duizenden slachtoffers door de vrijgekomen radioactieve straling en tot heden ten dage een uitgestorven gebied. Om de kerncentrale is een sarcofaag gebouwd. Doordat er in de wijde omgeving en steden als Pripjat en Tsjernobyl geen mensen meer wonen, heeft de natuur er vrij spel en is er bijzondere flora en fauna te vinden.

“Mijn keuze voor Tsjernobyl is voor velen een verrassing, maar ik vind het fascinerend om hier foto’s te kunnen maken”, zegt Rob Blekkink. “Het is een plek met een geschiedenis, waarvan iedereen op de hoogte zou moeten zijn hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn, in dit geval van o.a. menselijk falen. Wat ik ga vastleggen zijn vooral de achtergebleven stillevens. Misschien ook nog bewoners, maar dit besluit ik vaak ter plekke. Nu zal het echter vooral het gebied zelf zijn. Het is zo enorm groot en met een ervaren gids die het gebied uitstekend kent, weet ik zeker dat ik op prachtige plekken terecht zal komen. Ik ga vier dagen het gebied in en de gids weet precies waar je moet zijn en waar het veilig is.”

Verlaten gebouwen

“Mijn voorkeur bij fotografie gaat vooral uit naar architectuur, nieuwe gebouwen, maar ook oude verlaten gebouwen en plekken; die vind ik mooi om vast te leggen. In Winterwijk zijn er helaas veel panden gesloopt, maar van bijvoorbeeld de oude Driemark-school heb ik nog een mooie reportage kunnen maken. Ik wil graag anderen laten zien hoe mooi Winterswijk is. Zo heb ik een reportage van Het Keunenhuis in het Woold gemaakt. “

In de afgelopen jaren ben ik in diverse buitenlandse steden geweest, o.a. in Berlijn. Hier heb ik veel foto’s gemaakt in het oude Oost-Berlijn. Hier kun je echt je gang gaan met de verlaten gebouwen en graffiti. Maar ook de vele stations zijn de moeite meer dan waard. Tijdens mijn laatste bezoek ben ik bij een leegstaand,  bijna ingestort pand door een raam naar binnen gekropen, om vervolgens in de tuin terecht te komen waar Trabanten achtergelaten waren. Daarnaast is in het moderne westen ook veel mooie architectuur te zien.“

Walhalla
“In Brussel heb ik pasgeleden in Ukkel een begraafplaats bezocht. Hier heeft de natuur de omgeving weer in zijn bezit genomen. De schoonheid van verval was hier prachtig weergegeven.

Het hoogtepunt dit jaar was echter New York. Dit is echt een walhalla om architectuur vast te leggen en je kunt er eindeloos je gang gaan. Het is een stad waar ik zeker nog een keer naar toe ga.

Andere steden en streken die ik pas geleden bezocht heb zijn Londen, Warschau (met ook een bezoek aan Auschwitz), Normandië (bezoek aan de invasiestranden), Hamburg en dan binnenkort naar Tsjernobyl.”

Wat staat er nog op je lijstje?

“Nog diverse plekken waar mooie verlaten gebouwen en prachtige architectuur te vinden is. Ik zou graag een keer naar Cuba willen, de prachtige gebouwen (vaak zonder fatsoenlijk onderhoud) in allerlei kleuren, net als de fleurige oldtimers. Daarnaast staat de Sjeik Zayed Moskee in Abu Dhabi op mijn lijstje. Dit is een van de grootste moskeeën ter wereld en fantastisch om te zien. Ik zou ook nog wel een keer weer naar Schotland willen.”

“In mijn volgende trip naar Berlijn wil ik graag nog een dag naar Beelitz Heilstätten. Dit is een verlaten ziekenhuiscomplex, zoals er wel meerdere mooie verlaten objecten in Berlijn zijn.

Mijn foto’s zijn te zien op mijn Facebook- en Instagram-account, al hoop ik dat iemand na het lezen van dit stukje meldt waar ik zou mogen/kunnen exposeren.”

 

 

Bij een verlaten gebouw fotografeerde Rob een overwoekerde oude Trabant.

 

 

Een leegstaand zwembad in Berlijn.

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen