Seniorenzwemmen bij Jaspers

25 januari 2018

Inspanning in het bad, ontspanning aan de bar

Het gaat er af en toe fanatiek aan toe bij het seniorenzwemmen in Zwembad Jaspers. Maar na afloop is er altijd ontspanning en gezelligheid en dat schept een band. “Wie eenmaal is geweest, blijft komen.”

 

Door Bart Kraan

Het begin is nog rustig. Want Anouk Brethouwer, studente van de afdeling Sport en Bewegen van het Graafschap College, neemt in het kader van haar stage de warming up voor haar rekening. Maar nadat zweminstructeur Eldar Hajro de headset van Anouk heeft overgenomen, moeten de 24 senioren die deze ochtend naar zwembad Jaspers zijn gekomen, aan de bak.

Hajro laat er namelijk geen gras over groeien. Hij doet, staande aan de rand van het zwembad, de oefeningen enthousiast voor en geeft daarna fanatiek het tempo aan. ”Een, twee, drie, tempo, kom op. Ja, omhoog met die knie. En goed draaien met je bovenlichaam”, zo klinkt het uit de mond van de instructeur, die zijn ‘pupillen’ ook alles uit een oefening laat halen: ”Ja, nog vijf seconden, kom op.”

 

 

 

 

 

 

 

Zweminstructeur Eldar Hajro zweept de deelnemers op.

 

Eigen tempo

Petra Meerman, zelf ook zweminstructrice maar tegenwoordig vooral buurtsportcoach namens zwembad Jaspers en als zodanig verantwoordelijk voor het promoten van activiteiten voor 55-plussers in het bad, bekijkt de inspanningen van de senioren en de enthousiaste begeleiding en coaching van haar collega met een glimlach. ”Het gaat inderdaad fanatiek. Maar als de mensen het niet aankunnen, gaan ze wel over op een wat lager tempo. Dat is ook prima. Je kunt als instructeur wel een lager tempo aangeven, maar dan gaat het voor sommige mensen juist weer te langzaam.”

Dat ze zich behoorlijk moeten inspannen, is een reden voor de senioren om minstens één en vaak twee keer per week naar zwembad Jaspers te komen. ”Ze komen hier om lekker te bewegen en op die manier fit te blijven”, aldus Meerman. Ook het sociale aspect is belangrijk, getuige het feit dat de meeste senioren na het zwemmen en een lekkere douche aan de grote tafel in de bar van zwembad Jaspers gaan zitten. Een enkeling leest onder het genot van een kopje koffie een krant, maar de meesten zitten al snel gezellig te keuvelen. ”De koffie en de gezelligheid naderhand zijn voor de deelnemers ook belangrijk”, vertelt Meerman die aangeeft dat de combinatie van inspanning in het bad en ontspanning in de bar veel senioren enorm aanspreekt. ”De meeste mensen die met het seniorenzwemmen hebben kennisgemaakt, vinden het zo leuk dat ze blijven komen.”

Vriendschappen

De betrokkenheid van de deelnemers is ook groot, zo heeft Meerman gemerkt. ”De mensen die een ochtend niet kunnen, melden zich keurig af terwijl dat helemaal niet hoeft. En als deelnemers drie keer achter elkaar niet zijn geweest, worden ze opgebeld met de vraag of er wat aan de hand is”, vertelt Meerman, volgens wie de deelnemers maar zelden verstek laten gaan. ”Soms hebben ze op een dinsdag- of donderdagmorgen wat anders op het programma zoals een verjaardag of een bezoek aan de dokter. Anders zijn ze er altijd.”

Sommige deelnemers aan het seniorenzwemmen ontmoeten elkaar ook buiten zwembad Jaspers. ”Een aantal mensen zien elkaar ook buiten het zwemmen om. Er zijn hier dus wel vriendschappen ontstaan.”

 

Koffie en keuvelen na afloop.

 

Twee keer seniorenzwemmen per week

Zwembad Jaspers aan de Jaspersweg in Winterswijk biedt vijftigplussers twee keer per week de gelegenheid deel te nemen aan het seniorenzwemmen: dinsdag van 10.00 tot 10.30 uur en donderdag van 9.45 tot 10.15 uur. Aanmelding is niet nodig. De eerste les die iemand bijwoont, geldt als proefles. Senioren die daarna besluiten aan het seniorenzwemmen te blijven deelnemen, kunnen per les of reeks van twaalf betalen. Belangstellenden kunnen op elke willekeurige dinsdag of donderdag instromen. Na het zwemmen wordt er in de bar van het zwembad gezamenlijk koffie gedronken.

 

Gerrie Prinsen: “Zwemmen is prima manier om in beweging te blijven”

 

Gerrie Prinsen blijft fit door het seniorenzwemmen

Gerrie Prinsen (81) komt zowel dinsdag als donderdag naar zwembad Jaspers om aan het seniorenzwemmen mee te doen. En dat sinds ruim tien jaar. Daarvoor nam ze in de gymzaal van vrije school De Esch aan de Rusthuisstraat deel aan gymnastieklessen. ”Maar na een val had ik een nieuwe heup nodig. Toen was De Esch iets te ver weg voor me, omdat ik niet meer zo goed kon fietsen”, vertelt mevrouw Prinsen. ”Toen ben ik gaan zwemmen, was voor mij gemakkelijker omdat ik vlakbij het zwembad woon.”

De twee zwemlessen zijn voor mevrouw Prinsen een uitstekende manier om fit te blijven. ”Dit is goed voor me. Ik loop niet zo goed meer, dan zijn deze lessen een prima manier om in beweging te blijven. En het is leuk en gezellig, op dinsdag helemaal.”

Dat zij en haar groepsgenoten onder leiding van instructeur Eldar Hajro er stevig aan moeten trekken, vindt ze absoluut geen probleem. ”Dat gaat altijd zo. Ik doe wat ik kan. En als ik even niet kan bijhouden, doe ik het wat rustiger aan.”

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen