‘Sir Mammoth’ trok vanuit Winterswijk de ijstijd in

19 mei 2017

Dick Mol, de Indiana Jones van de mammoeten

Dick Mol kennen we van de populaire tv-serie Schiphol Airport uit de jaren 90, waarin hij  vertelde over zijn werk als douaneambtenaar, gespecialiseerd in namaak-merkproducten. Nog meer kennen we Dick als mammoetkenner bij uitstek. ‘Sir Mammoth’ is zijn bijnaam, vanwege zijn grote kennis over mammoetfossielen. De oud-Winterswijker is gespecialiseerd in zoogdieren uit de ijstijd, heeft tal van publicaties op zijn naam staan en was bij o.a. Discovery Channel te zien. Hij ging op mammoetjacht in Noord-Amerika, Azië en Siberië en gaf leiding aan wetenschappelijke teams. Ook geeft hij lezingen door het hele land en ver daarbuiten.

Door Wim Ruesink

“Ik was als kind altijd al in fossielen geïnteresseerd. Op het voortgezet onderwijs vertelden mijn leraren Jan Klaas Eisinga en Cees Viveen altijd smaakvol over natuurlijke historie en fossielen. Ik ben fossielen gaan zoeken in de steengroeve, in kleigroeve De Vlijt, in een beekje bij Kotten en een kleigroeve tussen Winterswijk en Eibergen, de Zwarte Jan. Ik nam de fossielen  mee naar school en kon ik daar uitgebreid over vertellen bij die docenten. Dat vonden mijn klasgenoten prima, dan werd er immers geen les gegeven. Daarna heb ik met schoolkameraad Jan Bengevoord de Winterswijkse Geologie Werkgroep  opgericht. We drukten zelf een stencilkrantje. Nog later ging ik mijn grenzen letterlijk en figuurlijk verleggen en kwam ik in contact met een Duitse specialist in haaientanden, die graag in Miste en bij het Klooster bij Bredevoort kwam om haaientanden te zoeken. Met hem ben ik in 1972 naar het bekken van Mainz geweest en daar walgelijk veel haaientanden en een skelet van een zeekoe gevonden. Ik was echter meer geïnteresseerd in mammoeten en andere zoogdieren uit de ijstijd. Ik kan wel de fossielen uit het Triastijdperk van 250 miljoen jaren oud uit Winterswijk gaan onderzoeken, maar daar heb je veel fantasie voor nodig. Ik wilde iets belangrijks ontdekken, er iets mee doen. Er schuilt toch een soort Indiana Jones in me. En ach, ik kijk nauwelijks tv en slaap hooguit vijf uur, dus dan hou je een hoop tijd over voor andere dingen”.

Olifanten sterven uit
Zoogdieren uit de ijstijd (de laatste 2,5 miljoen jaar uit de geologische geschiedenis  van de aardkloot) zijn iets om van leren en onze toekomst beter te begrijpen. Op jacht naar mammoeten ben ik de hele wereld overgegaan. Al die gegevens van overblijfselen uit musea en eigen opgravingen breng ik in kaart en ik deel ze in bij de verschillende slurfdragers, waarvan de wolharige mammoet uit de ijstijd wel de icoon bij uitstek is. We hebben nu nog de Afrikaanse en Aziatische olifanten, maar al die andere zijn uitgestorven, tientallen soorten over 40 miljoen jaren geschiedenis. We zijn met man en macht bezig deze te beschermen, maar ik lach al die mensen uit. Want ik weet dat die twee ook zullen uitsterven. Op basis van de fossielen van al die vele soorten uit die aardgeschiedenis weet ik dat deze beesten zullen uitsterven. Dat houden we niet tegen, we zitten op een levende planeet. Niets anders dan het geologische lijntje uit het verleden doortrekken. Dat vind ik nu leuk werk.”

Zie ook de wikipediapagina over Dick Mol

 

Foto’s: Hans Wildschut

 

Mammoet in de diepvries

Dick werd in 1955 geboren in de Ter Woordtstraat, als zoon van politieagent en bezocht de naastgelegen School O. Na zijn middelbare schooltijd vertrok hij in 1974 uit Winterswijk. Tegenwoordig woont hij in Hoofddorp. Daar heeft hij in een speciale opslag 35.000 stuks  overblijfselen van mammoeten in bezit, waaronder mammoetnagels. Maar ook ligt er een stuk vlees van een mammoet in de vrieskast. Dick komt af en toe nog in zijn geboorteplaats. “Ik heb geen fiets (wordt toch gestolen), geen auto en reis dus altijd met het openbaar vervoer, dan is Winterswijk best ver. Af en toe neem ik een leaseauto”. Dick is getrouwd met de Winterswijkse Friedje Mol-Lüpschen en ze hebben twee kinderen.

Mol en Mondriaan

“Piet Mondriaan heeft zijn opleiding bij mijn achteroom Conrad Kickert in Parijs gehad. Conrad Kickert was een zeker in het buitenland een bekende schilder. Hij woonde in Parijs en bij hem kwam Piet Mondriaan in de leer. Piet was niet rijk en produceerde daar allemaal kunstvoorwerpen, schilderijen en tekeningen. Toen hij naar New York ging, bleef al die rotzooi achter bij mijn familie. Toen Conrad in 1965 overleed, moest mijn oom uit Arnhem het huis leeghalen. En ik herinner mij nog dat daar tegen de muur in de gang de Mondriaans stonden, oerlelijk vond ik ze toen”.

Nothosaurus winterswijkensis

“Voor het museum Twentse Welle in Enschede heb ik samen met mijn kameraad, beeldhouwer Remie Bakker (met hem maak ik al jarenlang levensechte modellen van mammoeten, wolharige neushoorns, wilde paarden etc etc), ervoor gezorgd dat er modellen van die mooie Nothosaurus winterswijkensis gemaakt zijn. Dit op basis van wetenschappelijk onderzoek en de fossielen die gevonden zijn. Toen dit klaar was, zijn we met De Vroege Vogels van de VARA naar de steengroeve gegaan om opnames te maken. We mochten voor deze speciale gelegenheid naar binnen”.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen