SKB wederom seniorvriendelijk bevonden

11 oktober 2017

WINTERSWIJK – Voor de tweede achtereenvolgende keer heeft Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis ontvangen. Ook het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem behaalde het keurmerk. Het keurmerk is in 2013 ontwikkeld door de ouderenbonden KBO-PCOB.  Ziekenhuizen met dit keurmerk voldoen aan de criteria die de ouderenorganisaties stellen aan de specifieke zorg voor ouderen.

Door het keurmerk weten oudere patiënten en hun naasten dat de voorzieningen en zorg in zo’n  ziekenhuis goed zijn geregeld en aangepast aan de wensen en de behoeften van kwetsbare ouderen. SKB is al langere tijd bezig met het optimaliseren van de zorg voor ouderen. Zo is er iedere dag van de week een klinisch geriater aanwezig of bereikbaar die, indien nodig, direct geraadpleegd kan worden. Wanneer patiënten met ontslag gaan, worden er afspraken over de zorg gemaakt, zodat de patiënt – thuis of in een zorginstelling – verzekerd blijft van de juiste zorg. Ook zijn er verpleegkundigen met aandachtsgebied palliatieve zorg. Zij bieden zorg en ondersteuning in de laatste levensfase.

Huiskamer
Uit onderzoek blijkt dat een huiselijke omgeving bijdraagt aan het herstel van oudere patiënten. Daarom kunnen zij elkaar ontmoeten in de Huiskamer. Deze ruimte biedt gelegenheid om verhalen uit te wisselen, een spelletje te spelen, samen te eten en drinken en onder begeleiding te bewegen. Door het aanbieden van dagelijkse activiteiten in een vaste structuur ligt het accent op het beter worden en niet op het ziek zijn. Het huiskamerproject loopt nu een jaar en is succesvol.

De Cliëntenraad had dit jaar een prominente rol bij het verkrijgen van het keurmerk. Leden van de raad deden een mystery visit en letten tijdens de rondgang in het ziekenhuis op allerlei aspecten, zoals hoe is de bewegwijzering, zijn er liften voor mindervaliden, is de ontvangst gastvrij en hoe is de toegankelijkheid geregeld.

De ouderenbonden Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG ontwikkelden het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, dienen ziekenhuizen aan veertien kwaliteitscriteria te voldoen. Op twee verplichte criteria, 24/7 beschikbaarheid van een geriatrisch team en continuïteit van zorg, scoorde hetSKB 96 van de 100 punten  Het keurmerk wordt uitgereikt aan 63 van de 114 ziekenhuislocaties.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen