SKB ziet kosten stijgen door vergrijzende bevolking

19 juni 2017

WINTERSWIJK – Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix krijgt het steeds drukker door de vergrijzing van de bevolking in de Oost-Achterhoek. Het aantal consulten en behandelingen neemt toe, maar ook op de spoedeisende hulp melden zich steeds meer ouderen. Dat kost het SKB meer tijd en geld. “Ouderen hebben vaak meer dan één aandoening en hebben vaker last van chronische klachten”, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. Omdat ziekenhuizen maar beperkt mogen groeien, worden de extra kosten niet volledig vergoed. Daarom is het SKB in overleg met de ziekteverzekeraars voor een oplossing.

Het SKB heeft vanwege de vergrijzing al een extra internist-oncoloog aangenomen en de oogpoli uitgebreid. Daarnaast stijgt de werkdruk op de spoedeisende hulp, omdat ouderen een complexere zorgvraag hebben dan jongeren. Achter een enkele klacht schuilen vaker meer kwalen, aldus het SKB. Daarbij speelt ook een rol dat ouderen langer thuis wonen, waar ze minder intensief worden gevolgd dan in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis.

Het SKB heeft volgens het jaarverslag 2016 voor 98 miljoen euro aan zorg verleend, 7 miljoen meer dan het jaar ervoor. “De productie laat door de vergrijzing inmiddels structureel groei zien op alle fronten welke kosten, mede door het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord waarbij ziekenhuizen slechts zeer beperkt mogen groeien, niet volledig vergoed worden door de zorgverzekeraars”, aldus de directie.

Tegelijkertijd moet het ziekenhuis de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg verbeteren, kost een grotere bezetting van de IC extra geld en komen er E-health (digitale) toepassingen beschikbaar waarmee patiënten (dicht bij) huis zorg ontvangen waarvoor het ziekenhuis ook moet investeren.

Toch wil het SKB het eigen vermogen dit jaar versterken met € 1,5 miljoen, maar “deze doelstelling gaat een uitdaging worden mede vanwege de in het eerste kwartaal van 2017 zichtbare toename van het aantal unieke patiënten, kosten dure geneesmiddelen, behandeling en diagnostiek”. Kostenbewustzijn blijft daarmee zeer noodzakelijk, aldus het verslag.

Verbouwingen
Het SKB heeft afgelopen jaar voor 5,6 miljoen euro verbouwd en ook de komende twee jaar staan nog meer verbouwingen op stapel.

Het SKB kan overigens wel terugkijken op een ‘prima jaar’, aldus topman Bert Kleinlugtenbelt in het verslag. Het financieel resultaat bedroeg 4,6 miljoen euro en het SKB scoorde goed in de ranglijsten van ziekenhuizen (voor het derde jaar in de top 10 van de AD-top100).

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen