Spaarweek, het was ooit iets om naar uit te kijken

1 oktober 2019

Sparen was vroeger bij ons thuis het devies. Mijn ouders hadden zo’n blikken Brabantia-spaarblik met zeven gleuven met de opschriften kleding, gas-licht, brandstof, huishoud-art.,verzekering, vacantie en diversen.  Vacantie met een c. Dat laatste was om dat er slechts een enkele cent inkwam, het geld groeide ons niet op de rug.
Bij de geboorte kregen we vaak een zilveren tientje van de familie, al herinner ik mij dit nauwelijks. Je had er niks aan want je kon er niks mee, bewaren voor later was het motto.  Al gauw leerden wij ook om elk dubbeltje twee keer om te draaien voor je het uitgaf. De zilvervloot kwam en we deden er aan mee,  het klonk machtig en dat was ook zo, 10% rente bracht het op, dat waren nog eens tijden.

De jaarlijkse spaarweek in de derde week van oktober, ook zoiets moois. Ik keek er naar uit, meer dan naar het herfstrapport van de lagere school. Het kolossale en saaie bankgebouw van de Nutsspaarbank aan de Spoorstraat te Winterswijk, waar doorgaans statige loketmedewerkers knikten wanneer je een hokje in mocht, ontdooide voor een week. Het was er druk die week en er kwamen veel centjes binnen. De Spoorstraat was voor een week een Spaarstraat. Er hingen vlaggetjes, leuke posters,  er stonden cadeautjes en de loketmedewerkers waren voor een week ontdooid. Het cadeautje dat je kreeg als je de spaarpot leegde was natuurlijk voor mij de drijfveer om er heen te gaan. Een boekje, spel of een mooie etui.

Van buurtjongens die op een andere school zaten vernam ik van het Schoolsparen van de Rabobank,”Ping Ping” genaamd. U merkt wel, sparen was helemaal in. Het duurt niet lang of je moet nu geld bijleggen om geld te mogen sparen. De banken worden krenterig in plaats van renterig, de oude tijden van oppotten in een Keulse pot dreigen terug te komen. Dit moet voorkomen worden en  ik doe hierbij een pleidooi voor herinvoering van de spaarweek. Leer  kinderen te sparen en beloon ze hiervoor. Het liefst met een mooie rente. Het mag toch immers best wat kosten om kinderen waardebesef bij te brengen. Graag ook weer de telmachines terug voor gratis gebruik, je kunt nu immers praktisch nergens meer je spaarpotje legen.
WIM RUESINK

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen