Steeds meer orchideeën rondom Winterswijk

25 mei 2017

Het blijft een merkwaardig natuurjaar. Dankzij een periode met hoge temperaturen werd in maart de achterstand van enkele weken snel ingelopen. Begin april bloeide alles op het gewoonlijke moment. Daarna werd het toch weer koud en kwamen soorten weer later dan ik gewend ben in bloei. Maar in mei stegen de temperaturen tijdelijk enorm. Daardoor lijkt de lente nu weer ‘normaal’. Alles gaat nu zo snel dat je al kunt zeggen dat de voorzomer is begonnen. Daarin vallen altijd orchideeën op.

 

Deze bolgewassen met hun fraai gevormde bloemen spreken vele mensen aan. De tropische varianten zijn een geliefde kamerplant, maar ook in het wild zijn rondom Winterswijk allerlei soorten orchideeën te vinden. De vroegste soorten zoals brede orchis en gevlekte orchis beginnen in de tweede helft van mei te bloeien. In juni bloeien ze optimaal. Vooral de gevlekte orchis doet het goed in de omgeving van Winterswijk. Toch is er een periode geweest, dat deze orchidee alleen nog maar in natuurgebieden was te vinden. Vooral in het Korenburgerveen kleurden de schrale graslanden roze tot lila.

 

Tegenwoordig zie je de orchideeën op meer plekken bloeien. Wie door ‘t Woold of Kotten fietst, kan zomaar op een terreintje met tientallen bloeiende gevlekte orchissen stuitten. Bijvoorbeeld aan de Rauwershofweg, waar naast een bosrand een grote poel ligt met daaromheen schraalland. Stap er eens bij een fietstocht af en neem een kijkje. Een ander fraai gebiedje ligt pal tegen de Duitse grens naast de Borkense Baan. Vanaf de zandweg kun je dit Nonneven geheten gebied inlopen en zie je in juni overal de orchideeën bloeien. Het gebiedje is sowieso aantrekkelijk voor een korte wandeling vanwege de vennen, die hier liggen. Ze zijn ontstaan bij het aanleggen van de spoorlijn en worden daarom ook wel ballastputten genoemd.

 

Al die orchideeënveldjes zijn niet spontaan ontstaan. De gevlekte orchis heeft weliswaar zeer fijn zaad dat over grote afstand door de wind kan worden verspreid. Op geschikte grond kan het zaad ontkiemen. Dat kan even duren. De mens die wil dat het beter gaat met de natuur is vaak ongeduldig. De orchidee wordt dan een duwtje in de rug gegeven. Hoe deed hij dat? Hij haalde maaisel van de schraalgraslanden op in het Korenburgerveen of in het Haaksbergerveen. Dat is rijk aan zaden van allerlei bijzonder planten en natuurlijk ook dat van de orchidee. Dat maaisel wordt op een geschikt terreintje verspreid en al in het volgende jaar bloeien daar de eerste gevlekte orchissen.

 

Tegenwoordig gebeurt dit niet meer, het mag niet meer van echte natuurliefhebbers van wie je de natuur nooit een handje mag helpen. Toch heeft de omgeving van Winterswijk geprofiteerd van het verspreiden van het maaisel. Vanuit  al die plekjes kan de orchidee zich nu spontaan verspreiden. Spontaan? Onbewust speelt de mens daarbij nog steeds een rol. In de nazomer kan aan zijn of haar schoeisel zomaar van dat fijne orchideeënzaad blijven zitten. Als de natuurliefhebber daarna ook nog een ander geschikt gebiedje bezoekt waar de gevlekte orchis nog niet voor komt, kan die daar zomaar een jaar later bloeien.

 

Het nonneven                                                                                                                                                                                                                                     De gevlekte orchis in het nonneven

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen