Steeds meer rustpunten in buitengebied Winterswijk

19 mei 2017

Bijtanken op boerenterras

Wandelaars en fietsers in het prachtige buitengebied van Winterswijk hoeven tegenwoordig geen honger of dorst meer te lijden. Steeds meer boeren en andere bewoners openen vooral in de zomer kleine terrasjes waar de vermoeide wandelaar of fietser even heerlijk kan neerploffen en zelf koffie of thee kan inschenken. Acht daarvan zijn aangesloten bij de stichting Rustpunt.

Door Wim Esselink

Twaalf jaar geleden begon het heel klein in het buitengebied van Deventer: particuliere erven richtten op mooie plekjes een zitje of terrasje in, waar wandelaars en fietsers koffie, thee of limonade konden inschenken en een vrijwillige bijdrage konden achterlaten in een trommeltje. Zo is de Stichting Rustpunt ontstaan. Die zet zich in voor het aanbrengen en in stand houden van laagdrempelige en kwalitatief goede voorzieningen op erven in het buitengebied langs wandel- en fietsroutes. De punten zijn inmiddels in heel Nederland te vinden.

Bij zo’n rustpunt kun je terecht voor een kop koffie, thee en frisdrank en er kan gebruik worden gemaakt van het toilet. Er is ook informatie over de omgeving te vinden, er kan er een fietsband geplakt worden en de accu van e-bike kan er worden opgeladen. Bijna elke locatie heeft z’n eigen specialiteit. De rustpunten zijn herkenbaar aan het Rustpuntlogo.

De eigenaren zijn trots op hun eigen erf, tuin en omgeving en willen dit graag met anderen delen. Bij de punten is informatie te vinden over de omgeving, musea, beeldentuinen, hotels, B&B’s en campings. Ook is er een kaart van het gebied en tips voor recreatie en horeca in de omgeving. Bij een aantal zijn zelfs agrarische producten te koop en kan er met ezels gewandeld worden. Er is geen bediend buitenterras, alcoholverkoop of verstrekking van maaltijden. Rondom Winterswijk zijn nu acht rustpunten die aangesloten Stichting Rustpunt. Dat zijn:

 

Boerderijterras Te Selle, Ratumseweg  65a

Eigen gebakken kruid- of appelcake

Bij het melkveebedrijf van de familie Te Selle is een gezellig boerderijterras, waar de bezoeker zichzelf kan voorzien van koffie, thee, karnemelk en frisdrank met eigen gebakken kruid- of appelcake. Het terras ligt aan knooppuntenroutes 11 en 32 en bij knooppunt 45. Deze route sluit aan op de Duitse knooppuntenroute. Ook kan men hier starten met de wandel-of fietsroute het Komiezenpad.

 

Hoofdterras te Selle

De Reeborghesch, Sikkinkweg 2-4

Toilet in de schoppe

In het mooie Kotten ligt de Reeborghesch. Het terras is omsloten door natuur met in het midden een boerderij en aan weerszijden een wijngaard. Op het terras kan men koffie, thee en water kopen, in de wijnschoppe bevindt zich het toilet. Vanaf het terras heeft men uitzicht over een groot natuurgebied. Vroeg in de morgen kun je er hazen en konijnen zien en er vliegen veel soorten vogels. Eind mei staan bij de vijver vele soorten orchideeën in bloei. Er kan een rondleiding door de wijngaard geboekt worden met een wijnproefmoment. Tevens kan men dan flessen wijn kopen. Op het rustpunt-terras is het niet toegestaan om wijn te nuttigen of te kopen. Het terras is geopend vanaf half april tot de herfst. www.dereeborghesch.nl

 

Het kleinste museum van Nederland

Hier zijn zitjes gecreëerd in een grote tuin, die omgeven is door heggen. Met een beetje geluk komen de kippen van tegenover even buurten. Er staat een zelfbedieningshuisje Het Koffiehuusken, met diverse soorten koffie uit de bonenmachine, thee en chocolademelk. In de koeling staan blikjes frisdrank, water, yoghurttoetjes en kleine slaatjes. In de diepvries vindt men een aantal soorten ijs aan een stokje. Voor bij de koffie zijn er gevulde koeken, stroopwafels en een chocosnack. Er is een fietsband-reparatieset met fietspomp en men kan er de fietsaccu opladen.
Bij dit terras staat het kleinste museum van Nederland, met gebruiksvoorwerpen uit de vorige eeuw, zoals houtbewerkingsgereedschap, oude suikerpotjes en ander serviesgoed en een schrijfmachine uit de jaren vijftig. Het terras is geopend vanaf eind maart tot medio oktober.

www.veenzicht.nl

Terras Veenzicht

 

Weideterras Kötters,  Oude Bocholtsebaan 15

Voor de echte rustzoeker

Hier kan de bezoeker zich laten verrassen door de gastvrije eenvoud op een stukje natuurlijke weide in het prachtige coulissenlandschap van het Woold. Gelegen aan een mooi fietspad, vlakbij een splitsing richting Winterswijk, Aalten en Bocholt (D). Dit terras is een aanrader voor de echte rustzoekers, het ligt aan een onverharde weg met mooi en goed begaanbaar fietspad. De oude Bocholtsebaan was vroeger een spoorbaan die van Winterswijk naar Bocholt voerde. Men kan zich zelf voorzien van koffie en thee met iets lekkers.

 

 

IJsboerderij   ’t Olde Pietepol,  Lieversdijk 4,  Aalten-Haart

Met een skybox in de stal

De Lieversdijk grenst direct aan de buurtschap Woold –Winterswijk. IJsboerderij ’t Olde Pietepol is een melkveebedrijf met een ijsmakerij en een leuk opvallend Rustpunt-terras met een aantal speeltoestellen voor de kinderen. Van de verse melk wordt allerlei smaken boerderij-ijs gemaakt, die te koop zijn in het schuurtje op het terras aan de weg. Hier zijn behalve ijs ook koffie/thee, koek, frisdrank enz. verkrijgbaar. Grote groepen kunnen zich aanmelden en men kan ook andere mogelijkheden bespreken, zoals lekker gebak of wafels bij de koffie etc. Naast het schuurtje is een speeltuintje zodat de kinderen zich kunnen vermaken. Het terras is geopend van maart tot november.

In de koeienstal is een skybox gemaakt waar men van bovenaf de stal in kan kijken en zien hoe het melken gebeurt.

www.ijsboerderijoldepietenpol.nl

 

’t Paardenweitje,  Waliënsestraat 135

Versnaperingen uit de Pipowagen

In een mooie en bosrijke omgeving ligt dit terras bij een melkveebedrijf met stalhouderij, dicht bij het dorp. Op het terras kan men de versnaperingen zelf uit een Pipowagen halen en afrekenen en in alle rust genieten op het terras. Het bedrijf ligt aan de weg Winterswijk – Meddo en dicht bij het grote recreatiegebied Het Hilgelo.

 

De Balkende Ezel, Waliënseweg 40

Picknickmand gedragen door een ezel

De Balkende Ezel ontleent zijn naam aan de ezels die op het erf lopen, waarmee je een wandeling kunt maken door de natuur in de directe omgeving. Het terras bestaat inmiddels vijf jaar en is dit jaar ook aangesloten bij de Rustpunt-organisatie.Het rustpuntterras ligt direct aan de weg. Hier kan men genieten van de koffie, thee etc. die binnen in de schuur is te verkrijgen. Vanaf deze locatie kan men de tienduizendstappenroute van 7.5. km lopen die door de VVV is uitgezet. Wil men met de ezels wandelen, dan moet men dat vooraf bespreken. Er zijn diverse routes, ook met een picknick. Dan wordt de picknickmand gedragen door een ezel.

 

Terras Balkende ezel

 

Wijngaard Hesselink, Vredenseweg 168 Winterswijk,

Uut Blaos huusken

Dit terras ligt verscholen achter een statige boerderij bij een grote wijngaard. In tegenstelling tot de gangbare terrassen is er bij wijngaard Hesselink wel bediening. Dit komt vooral omdat er vanaf het voorjaar tot de herfst altijd mensen aan het werk zijn in en om de wijngaard en bij het terras. Hier kan men ook een rondleiding over de wijngaard bespreken met aansluitend een wijnproefmoment. In de toekomst wil de eigenaar nog een aantal picknicktafels plaatsen op het grasveld voor de mooie wijnranken. Dan kan men van alle rust genieten die deze locatie biedt.

 

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen