Stemmen voor prijs Winterswijkse Steengroeve

7 september 2018

WINTERSWIJK/ARNHEM – De Winterswijkse Steengroeve is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. De provincie Gelderland reikt deze prijs eens in de twee jaar uit aan ‘opmerkelijke en inspirerende ruimtelijke projecten in een veranderend landschap’. Voor de publieksprijs kan iedereen in september en oktober via www.gelderland.nl/gprk stemmen op een van de vijftien genomineerde projecten. De Stichting Erfgoed & Nationaal Landschap Winterswijk heeft de groeve aangemeld voor de prijs en is blij dat deze nu genomineerd is.

In de Steengroeve van Winterswijk is door kalkwinning een uitzonderlijke natuurlijke omgeving ontstaan in een buitenlands aandoende groeve. Naast de bedrijfsactiviteiten van de firma Sibelco, vinden er (vrijwel) jaarlijks voorstellingen van het Steengroeve Theater plaats waar circa 12.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op afkomen. Eind deze maand start de kaartverkoop voor die Zauberflöte in 2019. Meerdere geologen zijn regelmatig op zoek naar bijzondere fossielen, pootafdrukken en mineralen uit vervlogen tijden. Ook verschillende universiteiten zijn elke zomer in de groeve actief. In 2019 zullen er waarschijnlijk weer regelmatig rondleidingen georganiseerd gaan worden.

Direct naast de groeve ligt het Natura 2000 gebied Willinks Weust. De provincie is druk met het inrichtingsplan voor dit gebied. De jaarlijks broedende oehoe in de groeve van Staatsbosbeheer mag op veel belangstelling rekenen en heeft ook dit jaar weer drie jongen grootgebracht.

Voor Winterswijk is het gebied van bijzonder belang vanwege de unieke, 240 miljoen jaar oude aardlagen die er aan de oppervlakte komen. De Stichting Terra Temporalis heeft het initiatief genomen voor een bezoekerscentrum naast de groeve en verwacht dat dit in 2021 geopend kan worden. Het gebied rond de groeve en de daar georganiseerde activiteiten geven de regio zo een trekpleister die seizoenonafhankelijk is.

Wie zijn stem uitbrengt via www.gelderland.nl/gprk kan zelf ook een prijs winnen door het toevoegen van een originele motivatie. De winnaar wordt 22 november bekendgemaakt.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen