Stoep sneeuwvrij vegen niet meer verplicht, wel wenselijk

9 december 2017

Winterswijkers hoeven hun stoepje niet meer per se sneeuwvrij te maken. De gemeente Winterswijk heeft in haar Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geen artikel meer waarin het schoonvegen van de stoep wordt verplicht. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schrapte dit artikel omdat het niet te handhaven viel.

Je eigen stoepjes achter het huis en de privéoprit; ja, die worden vaak als eerste schoongemaakt als de sneeuw ons dorp haar naam eer aandoet. Maar hoe zit het met de stoep voor het huis? Een strook van vaak een tiental meters waar iedereen veilig overheen wil. Gelukkig zien we nog steeds een grote groep plaatsgenoten die ook dat stuk schoonmaakt. Ook de naoberhulp wordt gelukkig goed nageleefd en menigeen met oudere of hulpbehoevende buren neemt ook die stoep voor zijn/haar rekening.
Dat is wenselijk, maar niet verplicht. Wim ter Maat van het team openbare ruimte, beheer en wegen van de gemeente Winterswijk legt uit: “Vroeger was er in de APV een verplichting opgenomen dat elke bewoner in de bebouwde kom ervoor moest zorgen dat zijn stoep sneeuwvrij was. Deze verplichting is op een bepaald moment om meerdere redenen geschrapt. Ten eerste gaat het om openbare grond en is de gemeente primair verantwoordelijk voor het onderhoud en schoonmaken hiervan. Ten tweede is niet elke burger in staat zijn stoep sneeuwvrij te maken; denk aan ouderen en gehandicapten. En ten derde zijn er heel veel stukken trottoir waar net geen woning staat; hier blijft de sneeuw dus liggen en dat betekent dat de effectiviteit van een dergelijke verplichting ook beperkt is.”

Het laatste probleem was volgens Ter Maat de praktische handhaafbaarheid van deze verplichting: “Wanneer ben je in overtreding, tweeverdieners die de hele dag van huis zijn bijvoorbeeld hebben geen mogelijkheid om tussentijds hun stoep te vegen. Je kunt ook niet verwachten dat mensen ’s nachts opstaan om bij sneeuwval hun stoep te vegen. En wie doet het bij een appartementencomplex of flatgebouw? Om al deze redenen hebben de meeste gemeenten de verplichting hun stoep sneeuwvrij te houden uit de APV gehaald.”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen