Stormloop verwacht op nieuwe ov-museum

31 maart 2018

Transit Oost toont Winterswijks rijke spoorhistorie

Winterswijk was ooit een van de grootste spoorknooppunten van Nederland. Met spoorlijnen die reizigers en goederen vervoerden in vijf richtingen naar Nederland en Duitsland. Nu wordt het weer een knooppunt, maar ditmaal voor streekbewoners, dagjesmensen, toeristen en treinliefhebbers uit het hele land en Duitsland. Want het openbaarvervoermuseum Transit Oost opent in april zijn deuren en verwacht een stormloop op de attracties voor jong en oud.

Door Jan Ruesink

“Ja, eindelijk is het dan zover”, verzucht Tomar Sonderen van Transit Oost. Nadat het oude modelspoormuseum in het voormalige GOLS-station zo’n drie jaar geleden dichtging, heeft een kleine kern van zo’n vijftien vrijwilligers het dan toch gefikst om een pareltje van een museum neer te zetten. Daar gingen zo’n vijftien jaar van plannen maken, financiering zoeken, tijdelijke huisvesting en verbouw van het nieuwe onderkomen aan vooraf. De benodigde middelen kwamen van onder meer de provincie Gelderland, de gemeente Winterswijk, het Rabo Coöperatiefonds en het Roelvinkfonds.

Het resultaat mag er zijn. Een museum waarin niet alleen naar plaatjes en foto’s gekeken kan worden, maar dat een interactieve belevenis is voor jong en oud. Zo is er als grote attractie de vernieuwde en vijftien meter lange modelspoorbaan, die het uitgestrekte spooremplacement van Winterswijk uit de jaren twintig natuurgetrouw uitbeeldt. Er is een seinhuis nagebouwd en nog een bijzonder object dat bij de officiële opening onthuld zal worden. Ook wordt de ontstaansgeschiedenis van het Winterswijkse spoor geduid; hoe de plaats dankzij onder meer de textielindustrie en het kolentransport kon uitgroeien tot een spoorknooppunt van internationale betekenis.

In het nieuwe museum aan de Kleine Parallelweg is een kinderhoek gecreëerd waar de jonge bezoekers zich kunnen vermaken met onder meer houten treintjes. Een bijzondere trekpleister vormt de werkplaats waar een van de sporen verhuurd wordt aan derden, waar de treinen van Arriva worden onderhouden en gerepareerd.
Maar bij Transit Oost draait het niet alleen om treinen. De collectie mobiel erfgoed omvat allerlei voertuigen die in het openbaar vervoer in Oost-Nederland zijn ingezet, van een T-Fordbus uit 1923 tot de laatste GSM-bus uit de jaren negentig.

Betaalbaar uitje
Volgens  Sonderen wordt Transit Oost een betaalbaar uitje: “Als gezin met twee volwassenen en twee kinderen ben je maar vijftien euro kwijt; kom daar nog maar eens om bij een museum tegenwoordig. En alle generaties vinden hier wel iets van hun gading, van opa en oma tot kleinkinderen.”
Sonderen verwacht dit voorjaar een ware stormloop op het nieuwe museum en raadt Winterswijkers daarom aan pas in het najaar te komen als de eerste grote drukte een beetje voorbij is. Om die bezoekersstromen in goede banen te leiden, kan de stichting nog wel wat hulp gebruiken van extra vrijwilligers. “We hebben behoefte aan gastheren en –vrouwen, maar ook aan technische handjes. We kunnen mensen naar hun eigen voorkeur inroosteren en proberen ieders kwaliteiten zo goed mogelijk in te zetten. Op onze website staan steeds onze vacatures”.

 

Transit Oost vanaf 14 april open voor publiek

Het nieuwe ov-museum wordt op vrijdag 6 april officieel geopend in aanwezigheid van onder meer de directeur van Arriva, Gelders gedeputeerde Josan Meijers (o.a. cultuur en erfgoed), burgemeester Joris Bengevoord en voorzitter Remco Hijink van Transit Oost. Tot de genodigden behoren ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, vervoersmaatschappijen en de vrijwilligers.

Transit Oost is voor het publiek voor het eerst open op zaterdag 14 april. Daarna is het museum op woensdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en in het hoogseizoen ook op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. De openingstijden kunnen in de loop van het jaar nog veranderd worden. Definitieve openingstijden staan op de website www.transitoost.nl. Daar staat ook een overzicht van bijzondere evenementen en tentoonstellingen. Toegang kost 5 euro per persoon en 2,50 euro voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. (Kinderen van 0-3 jaar gratis). Het museum is rolstoeltoegankelijk en beschikt over een mindervalidentoilet.

Foto Transit Oost.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen