Straatnamen die verwijzen naar eten en drinken

24 mei 2018

Door Bernhard Harfsterkamp

 

Nog altijd zijn de eerste woorden die in mij opkomen als ik langs het terrein kom, waarop ooit de grootste kaasfabriek van Europa stond: gemiste kans. Ik noem dat nog altijd het Coberco-terrein, maar het wordt ook wel Arrisveld genoemd, hoewel dat heel wat groter is. Tegenwoordig hoor je al een nieuwere aanduiding, want hier moet een gezondheidspark komen. Gezond worden in een groene omgeving is het motto. Het is dan wel jammer dat het aardige natuurterreintje, dat er geheel spontaan na de afbraak van de fabriek is ontstaan, is verwijderd. Dat had een prima onderdeel van het park tussen gebouwen gewijd aan gezond worden kunnen zijn.

Oude Coberco-terrein

Bijna al het groen moet ik zeggen. Het groen op de plek waar de directeurswoning stond is er nog wel. In de tuin van de directeur lag een grote vijver, die je met enige moeite nog kunt ontdekken. Dat was een aantrekkelijke plek voor kikkers en padden. Ik herinner me nog goed dat leden van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie hier in het voorjaar vaak waren te vinden om de beestjes bij het oversteken te helpen. Dat was in de tijd dat de Tuberweg nog veel werd gebruikt door onder andere melktankwagens en die weg nog aansloot op de Groenloseweg. Gevolg: platgereden amfibieën. Van de Tuberweg is nu nog maar een klein deel over. Het deel vanaf de rondweg heet al een tijdje Beatrixpark. Ook het nieuwe gedeelte dat anderhalf jaar geleden dwars door het toekomstige gezondheidspark is aangelegd heeft die naam gekregen.

 

Nog steeds vind ik deze fantasieloze keuze een gemiste kans. Er zijn meer plekken in Winterswijk waar nieuwe straten zijn verschenen op een voormalig fabrieksterrein. De straatnaam daar herinnert er nog aan. Denk aan de Batavier, Tricot, Meijerink en Witstoom. Een naam als Coberco zou heel goed gekund hebben, hoewel ik moet toegeven dat dit niet de mooiste naam zou zijn geweest. Kaasstraat of Melkweg of de Zuivelhoek lijken me al beter. En een oud-directeur eren van dit opmerkelijk bedrijf had ook gekund. Jelte Kolhoff, die directeur was toen het in 1978 de grootste kaasfabriek werd in Europa, had zeker een Jelte Kolhoffallee verdiend. In 1895 begon het als coöperatie van boeren. Van 1895 tot 1939 stond de zuivelfabriek op het terrein wat nu omgeven wordt door Gasthuisstraat, Beukenhorstweg, Boterstraat en Jan Stienstraweg.  De laatste twee namen herinneren aan die geschiedenis. Jan Stienstra was de eerste directeur. In 1939 werd de nieuwe fabriek aan de Tuberweg gebouwd, toen nog ruim buiten het dorp.

Deel oude boterfabriek aan Beukenhorstweg waar melkbussen werden gespoeld

Deze bespiegelingen deden mij afvragen hoeveel straatnamen die aan eten en drinken herinneren er in Winterswijk zijn. Dat zijn er niet zo heel veel. De Boterstraat noemde ik al en je hebt nog de Kalverstraat, op de plek waar ooit het slachthuis stond. En verder? De Fazantstraat, maar die ligt in de vogelbuurt met allemaal vogels die wij niet eten. De gedachte aan consumptie speelde hier bij de naamgeving geen rol. In de bomenbuurt heb je Noteboomstraat, Lijsterbesstraat, Vlierstraat en Lindestraat. Maar dat je van deze bomen bloesem, vruchten of honing kunt gebruiken zal ook niet de reden voor de naamkeuze zijn geweest. In het buitengebied is het al niet veel anders. Er zijn veel namen die herinneren aan de belangrijkste voedselproducent die Winterswijk had en heeft, de boer. Ik schat dat minstens de helft van de straten en wegen in het buitengebied naar een boerderij is genoemd.

Verwilderde tuin bij directeurswoning

Vee en gewassen van de boer vinden we in de namen echter zelden terug. Je hebt een Korenstraat in het dorp, een Vlaskampweg in Kotten en een Schaapsweg van Huppel naar Henxel. Met enige goede wil kan ik de Beukenhorstweg ook nog in verband brengen met een drank, want de naamgever van de straat was koffiebrander. Natuurlijk is er nog de Markt, die altijd al een plek is geweest waar je etenswaren kon kopen. Maar dat is alles. Daar verbaas ik me toch enigszins over. Was er een blinde vlek bij al die straatnaamgevers die onze gemeente heeft gehad voor iets waar we dagelijks mee bezig zijn? Er zullen ongetwijfeld nog kansen komen om het goed te maken. Suggesties? Roggestraat of –weg. Krentenweggeke. Varkenshoek. Kippenhok. Knollenpad. Humkespad. Foeksenpotstraat. U ziet, ik heb er enkele namen bij gedaan die herinneren aan het traditionele plattelandseten.

 

Wie meer over de geschiedenis van de melkfabriek wil lezen kan via onderstaande link meer te weten komen.

https://www.yumpu.com/nl/document/view/40845161/winterswijk-100jr-zuivelhistorie-nederland/21


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen