Streekeigen

29 september 2017

“Weemoed”

 

Elk voorjaar  hebben mijn man en ik een discussie. Halen we wel of niet de ruitjes uit het stalraam zodat de zwaluwen naar binnen kunnen? Ik weet bij voorbaat dat ik die discussie verlies: zwaluwen mag je niet wegjagen, die brengen geluk. Een oud boerengeloof, maar wel zo diep genesteld dat we er nog steeds naar handelen. Het Aaltense duo Dinie en Wim zong er jaren geleden al over : “waor zwaluwen nusselt, daor krepeert nog gin koo”.

Waarom dan toch discussie? Omdat ze er ieder jaar weer een enorme rotzooi van maken op de deel, en alle bekenden lopen over die deel bij ons naar binnen.  In het begin gaat het nog, dan bouwen ze hun nest, leggen eitjes en dan is er betrekkelijke rust. Dapper maken we plankjes onder de nesten om de uitwerpselen op te vangen. Maar halverwege de zomer is er geen houden meer aan. De jonge zwaluwen krijgen vliegles en scheren blijmoedig rond. Netjes op het plankje poepen kun je natuurlijk vergeten zodat op een gegeven moment alles onder de witte derrie zit.  Tussentijds schoonmaken zit er niet in, want dan verstoor je de vogels die onmiddellijk na het eerste broedsel alweer druk zijn met hun tweede leg, en meteen daarna vaak ook nog met een derde. Ook de jonge vogels uit het eerste nest blijven regelmatig even binnen zeilen om  te buurten. Het is een gekwetter van jewelste, vooral ‘s morgens vroeg.

 

Als het ‘darper feest’ is geweest wordt het rustig. De laatste jonge vogels zitten wat onwennig, plokkerig op een waterleidingbuis. Zijn ze op tijd sterk genoeg voor de grote trek naar het zuiden? De oudere vogels groepen al bij elkaar in de ligboxenstal.  Op een laatste mooie avond scheren ze bij wijze van afscheid laag over onze hoofden rond om de boerderij en dan, op een nevelige herfstmorgen, zijn ze zomaar verdwenen. Ondanks mijn ergernis over onze zwaar vervuilde entree ga ik die charmante, elegante herrieschoppers missen. Een beetje weemoedig weet ik: met hun vertrek is de zomer definitief voorbij.

Diana Abbink is melkveehouder, freelancer bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en

Liemers en bestuurslid bij Dialectkring Achterhook en Liemers, en Staring Stichting.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen