Streekeigen

25 januari 2018

Traditie en verwondering

Diana Abbink

Op het moment dat ik dit schrijf hebben we net kerst en Nieuwjaar achter de rug. Kerst vierden we traditioneel met veel familie en lekker eten, en daarna bakten we kniepertjes en oliebollen om het oude jaar uit en het nieuwe jaar in te luiden. Wat ik lange tijd niet wist: kniepertjes (wafels) horen in het oude jaar plat te zijn als symbool voor het oude jaar dat volledig ontvouwd achter ons ligt. Maar voor Nieuwjaar worden ze juist opgerold met de rol als teken dat de geheimen van het nieuwe jaar nog in het verborgene liggen. Zo krijgen schijnbaar simpele tradities een diepere betekenis, een belevingswaarde die ondersneeuwt in de huidige overdaad aan eten en drinken. Het lijkt alsof generaties voor ons allerlei gebeurtenissen intenser beleefden, en er meer betekenis aan gaven door symbolen waarvan wij de betekenis vaak nog maar nauwelijks kennen.

 

Onthullend was de lezing over landschapsmythologie op de Midwinteravond bij het haardvuur van Erve Kots. Wist u dat de Achterhoek echte krachtplekken heeft en dat die zich veelal in oude kerken bevinden? We kregen uitgelegd dat de aarde energiebanen herbergt die hier en daar aan de oppervlakte komen. Net als bijvoorbeeld de energiebanen in een menselijk lichaam die aangeprikt worden bij acupunctuur. Onze verre voorouders, heidenen en nog nauw in verbinding met de natuur, wisten of voelden dat en kenden religieuze betekenis toe aan dergelijke plekken. Als er op zo’n plek een boom groeide, dan werd die boom heilig verklaard. Vaak vonden onder zo’n boom bijeenkomsten plaats of werd er recht gesproken. Na de kerstening integreerden de kerken die heilige plekken in hun riten. De eerste kerken werden op krachtplekken gebouwd om daarmee de mensen voor het Christendom te winnen. In de Achterhoek bevindt zich onder meer onder het koor van de Jacobskerk in Winterswijk en in de Oude Calixtus te Groenlo, een dergelijke krachtplek.

Wat valt er ook dichtbij nog veel te ontdekken.

Diana Abbink is melkveehouder, freelancer bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en bestuurslid bij Dialectkring Achterhook en Liemers, en Staring Stichting.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen