Streekeigen

4 mei 2017

Veemgericht

Het bijzondere van wonen aan de grens is een groot achterland  met veel interessante plekjes om te bekijken. Zo reden we onlangs op een zondagmiddag een eindje over de grens en kwamen in Erle. Ooit hadden we gelezen dat daar een duizendjarige eik staat. We hoefden er niet lang naar te zoeken, want in het centrum wees een handwijzer ons de plek waar de zogenaamde Femeiche te vinden is.  Niemand weet precies hoe oud de boom is, maar zeker is dat in de middeleeuwen onder deze eik recht werd gesproken.

Een informatiebord ter plekke vertelt de geschiedenis: in de tijd van Karel de Grote ontstond het gebruik om recht te spreken onder een boom, meestal een eik of een linde. Er werd een zogenaamde ‘Vrije Stoel’ onder de kroon van de boom opgesteld, van waaruit de ‘Vrije Graaf’ in naam van de Keizer rechtsprak over vergrijpen als moord, roof en meineed. In Erle gebeurde dat onder deze eik tot 1589.

Dat rechtspraak plaatsvond onder een boom is waarschijnlijk te herleiden naar de Germaanse God Wodan of Odin, die twee raven had die hem vertelden wat er op de wereld gebeurde. Vandaar dat de boom in Erle ook wel Ravenseiche wordt genoemd. Overigens heeft de tand des tijds zijn werk gedaan en is er nog slechts een restant over van wat ooit een imposante boom geweest moet zijn, hij wordt aan alle kanten gestut maar draagt al wel weer knoppen.

Toen onze kinderen nog klein waren gingen we graag kastelen of ruïnes bekijken. Hoe ouder en vervallener hoe liever, want dan konden ze er allerlei fantasieën op loslaten over wat er wel niet allemaal gebeurd kon zijn op die plek. Deze eik en de bijbehorende verhalen vormen zeker ook zo’n plek die tot verbeelding spreekt.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen